Košarkašice BiH izgubile od Ruskinja, ali i dalje drže sve u svojim rukama

Eurobasket nije daleko

Košarkašice BiH izgubile od Ruskinja, ali i dalje drže sve u svojim rukama

Admin Čaušević

Ženska košarkaška reprezentacija BiH upisala je prvi poraz u kvalifikacijama za Eurobasket nakon što je u četvrtom kolu izgubila od Rusije rezultatom 68:72.

Utakmica je počela nešto boljom igrom Ruskinja koje su imale prednost u uvodnom dijelu meča, ali su naše košarkašice uspjele preokrenuti te prvu dionicu dobili rezultatom 22:20.

Odlična igra se nastavila i u drugoj dionici. Nakon dva realizovana slobodna bacanja Babić odlazimo na +10 (30:20). Gošće su se uspjele vratiti i prići na -4 (32:28). Na odmor odlazimo sa 40:34 nakon što smo olako dopustili da trojku zabije Levchenko.

Ruskinje su ubrzale u trećoj dionici te su utakmicu prelomile u svoju korist. Levchenko na sedam minuta prije kraja treće četvrtine pogađa novu trojku za 44:47 i prvo vodstvo nakon duže vremena.

Preko Gajić i Jones uspjeli smo dva puta izjednačiti. Ipak, Ruskinje su nastavile dobro igrati te su u odlučujući deset minuta ušle s prednošću 57:60.

U posljednjoj četvrtini prednost gošći je rasla postepeno, a u posljednjih pet minuta su ušle sa prednošću 59:68. Na 1:45 prije kraja nakon trojke Tavić vratili smo se u igru (67:70). Međutim, snage za povratak i preokret nije bilo pa je meč završen rezultatom 68:72.

Za Bosnu i Hercegovinu ništa nije gotovo. Izabranice Gorana Loje i dalje sve drže u svojim rukama. Za odlazak na Eurobasket dovoljna je pobjeda protiv Švicarske u februaru.

Najbolje u našim redovima su bili očekivano Marica Gajić sa 13 poena i 12 skokova, te Jonquel Jones sa 23 poena i 10 skokova. Odlična je bila i Matea Tavić sa 15 poena. Kod Ruskinja se najviše izdvojila Risa Musina sa 25 poena.

Bosna i Hercegovina - Rusija 68:72 (22:20, 18:14, 17:26, 11:12)

Bosna i Hercegovina: Deura 10, Gajić 13 , Jones 23, Kapor 2, Tavić 15, Babić 2, Brčaninović, Delić 3, Džebo, Džombeta, Marković, Miseljić.

Rusija: Cherepanova 2, Lechkovtseva 11, Levchenko 7, Musina 25, Vadeeva 6, Fedorenkova, Komarova 3, Logunova 6, Maiga, Razheva 2, Shilova 6, Tikhonenko 2.

Top Komentari

Rajvosa2019
Lavice, ovi nasi futbalski baletani bi od ovih kosarkasica dosta toga mogli nauciti kako se brani drzavni dres
22 2
Bulle
Svala čast za borbu, samo naprijed, da se plasirate na prvenstvo i pokažete našim baletanima kako se bori za dres BiH..
18 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi