Sud u Madridu donio zvaničan stav i opomenuo UEFA-u

Nema poduzimanja mjera

Sud u Madridu donio zvaničan stav i opomenuo UEFA-u

Haris Zilić

Moguće formiranje bogate Superlige izazvalo je dosta reakcija fudbalske EVrope, a posljednje trzavice stižu iz Španije.

Madridski sud je ozvaničio mjeru koja zaustavlja FIFA, UEFA, La Ligu i nacionalne fudbalske federacije da preduzmu mjere protiv klubova koji su potvrdili učešće u Superligi.

Ovo znači da će Real Madrid, Atletico i Barcelona biti "primorani" igrati Superligu, bez obzira kakve to posljedice bude nosilo na nacionalne šampionate.

Vijest je došla samo dan nakon što je predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin objavio da će fudbalerima koji budu nastupali u Superligi biti zabranjeno da igraju za svoje reprezentacije na EURO-u.

"Fudbalski svijet je ujedinjen, vlade su ujedinjene, svi smo protiv ovog besmislenog projekta. Igrači koji budu igrali u Superligi neće moći igrati na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje reprezentacije", kazao je Čeferin.

Kao glavni razlog za osnivanje Superlige 12 klubova je navelo novac, međutim Čeferin ima drugačiji stav po tom mišljenju.

"UEFA 90 % zarađenog novca reinvestira u projekte. Superliga je u interesu desetak klubova, ne bih iz nazvao prljavom desetinom. Osnovni princip se ne može promijeniti. To je nešto što traje vječno. Za neke to ne postoji, jedino što postoji je novac u džepu."

Španski mediji pišu da će tri vodeća kluba bez problema igrati domaće prvenstvo i Superligu, a madridski sud je današnjom odluku još više dokazao UEFA-i da će ovo biti jedna velika borba za globalni fudbal.

Podsjetimo, Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham su osnivači Superlige. Kritike zbog ovog poteza ne prestaju. Ono što je najbitnije i navijači ovih klubova su na putu da okrenu leđa novoformiranom takmičenju.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

blukalr
Najnovije vijesti: Chelsea Manchester City Atletico Mafrid Barcelona Su napustili ESL
6 4
Rajvosa2019
Superrinaka , sjediste FIFE i UEFE je u CH - to sto je sud u Madridu donjeo odluku posto je sjediste Superlige u Spaniji je upitno jer je pravno pitanje da li se FIFA i UEFA toga moraju pridrzavati + ti klubovi - igraci te fantazi Superlige se moraju isto tako pridrzavati nekih pravila vezanih za FIFU + UEFU po ugovorima / znaci da ce tu biti jedna velika sudska bitka oko prava djidja i midja
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi