Nogometaš otvoreno priznaje da ne smije da ide na Svjetsko prvenstvo: "Tamo ovakve ubijaju"

Otkrio da je homoseksualac

Nogometaš otvoreno priznaje da ne smije da ide na Svjetsko prvenstvo: "Tamo ovakve ubijaju"

Edmir Škorić

Nogometaš australskog Aldeaide Uniteda Josh Cavallo priznao je da je homoseksualac, ali istovremeno ističe da ne smije ići na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Cavallo je ranije na Twitteru objavio video u kojem je govorio o svojoj seksualnoj orijentaciji.

"Drago mi je što sam konačno tome stao na kraj i slobodno pričam o svom životu. Više od šest godina se borim sa svojom seksualnošću. Odrastajući, uvijek sam osjećao potrebu skrivati se jer sam se sramio. Bilo me je sram da nikad neću moći raditi ono što sam radio. Volim biti homoseksualac", priznao je Australac.

21-godišnjak je dobio podršku od Juventusa , Liverpoola i Barcelone, a film je pozitivno prihvatio, primjerice, Antoine Griezmann. Bilo je i riječi kritike, očekivano.

Nogometaš je bio gost Guardianovog podcasta, te je priznao da se boji odlaska na Svjetsko prvenstvo u Katar.

"Pročitao sam na internetu da katarske vlasti daju smrtnu kaznu homoseksualcima. Jako se bojim toga, radije ne bih išao na Svjetsko prvenstvo zbog toga. I ovo je tužno, jer Svjetsko prvenstvo za profesionalnog nogometaša je jedno od najvećih postignuća u kojem može predstavljati svoju zemlju. Tu nas homoseksualce stavljaju u opasnost da izgubimo živote, što je zastrašujuće", rekao je Josh.

Guardian napominje da je Katar drugi na listi najopasnijih država za osobe LGBT populacije. Osim smrtne kazne, homoseksualci mogu biti kažnjeni novčano, biti bičevani ili zatvoreni. Godine 2019. Nasser al-Khater, generalni direktor Mundijala, na potpuno je drugačiji način govorio o prisutnosti homoseksualaca na Svjetskom prvenstvu.

"Mogu uvjeriti sve da je Katar jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu. Svi su ovdje dobrodošli. I pokazivati svoju naklonost u javnosti dio je naše kulture", priznao je tada.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Guardian je podsjetio i na skandal iz 2010. u koji je umiješan bivši predsjednik FIFA -e Sepp Blatter. Njega su novinari pitali kako se LGBT osobe trebaju ponašati kada žele letjeti u Katar.

"Vrlo je jednostavno, takvim ljudima bih rekao da se suzdrže od svojih seksualnih aktivnosti", objasnio je Blatter. Kasnije se bivši šef FIFA-e ispričao uvrijeđenim ljudima.

Top Komentari

Klicko
Mamu im yebem uvlače se u sve grane života.Neće prestati dok god ovo ne bude normalno u čitavom svijetu.Treba ih odvojiti negdje na otok same da žive da imaju svoje sve samo ih ne pustit da napuštaju taj otok.
14 1
user1636063357
Samo vas treba tuci Sve u glavu
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi