"Ne mogu ići po sobama i šamarati i udarati igrače da budu svjesni kakva nas utakmica čeka"

Šehić otvorio dušu na press konferenciji

"Ne mogu ići po sobama i šamarati i udarati igrače da budu svjesni kakva nas utakmica čeka"

E. Čaušević, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra posljednji meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Ukrajine.

Nažalost, Zmajevi su izgubili sve šanse da se domognu baraža za Mundijal, te će sutra za nas ovo biti utakmica bez rezultatskog značaja.

BiH je u subotu poražena od Finske sa 3:1 na Bilinom polju što je bio jedini rezultat koji nam ne odgovara u borbi za baraž. Naša ekipa doživjela je šamar u Zenici i jasno je koliko teško je ovaj poraz pao igračima, ali i navijačima naše ekipe.

Danas je održana press konferencija našeg tima pred sutrašnji meč s Ukrajinom, a pored selektora Ivayla Peteva tu je bio i golman Ibrahim Šehić.

Šehić je iskreno odgovarao na pitanja koja su mu postavljali prisutni novinari i vidjelo se koliko mu je teško i krivo zbog načina na koji smo ponovo ostali bez ikakvih šansi da odemo na nekoliko veliko takmičenje.

"Naravno da su svi mnogo razočarani i tužni. Nije lako pripremiti ekipu nakon takvog poraza i ružnog scenarija kojeg niko nije priželjkivao. Momci su svjesni da moramo biti ozbiljni do samog kraja i da moramo odigrati dobar meč i dati maksimum da se barem malo odužimo navijačima i ljudima koji su vjerovali u nas. Nemamo taj kredit da budemo loši taj dan i ne možemo dozvoliti da se igramo s renomeom reprezentacije. Igrači su toga svjesni, pogotovo mlađi koji trebaju biti kostur ekipe za naredne kvalifikacije. Oni moraju početi preuzimati odgovornost i da neko od njih bude lider i vođa na terenu koji će preuzimati odgovornost kada je najteže. Od sutra to treba da krene i da nekoliko tih igrača budu naš kostur u narednom ciklusu", rekao je Šehić na početku press konferencije.

Oglasi

Šehić je nakon poraza od Finske izjavio da je žalosno da neko dođe u BiH i ima veću želju za pobjedom od nas, a sada je pojasnio na šta je mislio.

"Ovo je timski sport i svi mi zajedno smo krivi za svaki poraz i zajedno slavimo svaku pobjedu. Nema pojedinaca krivih, svi smo zajedno krivi. Naša psihološka priprema za utakmicu koju svaki igrač treba da odradi sam za sebe, to ne može selektor uraditi niti ja mogu da idem u svaku sobu kod svakog igrača i da ih šamaram i udaram i tjeram da igraju i budu svjesni da sutra igramo najvažniju utakmicu za reprezentaciju. To svaki od sebe lično mora da radi. Mi stariji pokušavamo da ih motivišemo i izvučemo maksimim. I selektor to radi, on je svaki meč pripremio odlično taktički i ne može niko reći da taktički nismo bili spremni za meč", govori Šehić i nastavlja.

"Mi taj dan nismo željeli pobjedu toliko kao Finci i to je žalosno da se desi. Mislili smo da je dovoljno da izađemo na teren i da imamo veći kvalitet od njih i da ćemo pobijediti. To se nikada neće desiti. Mi nismo toliko dobra reprezentacija i nikada nismo ni bili, ako ne odradimo maksimalno 100% nikoga ne možemo pobijediti. Nas je Armenija dobijala i reprezentacije koje su deset puta gore od nas upravo zbog tog našeg pristupa. To moramo da promijenimo, naš mentalitet i odnos prema svakoj utakmici".

Kako se igrači osjećaju pred ovu utakmicu, ima li onih koji će biti dovoljno psihički jaki da odigraju ovaj meč?

"Naravno da smo emotivno ispražnjeni nakon Finske, to nas je sve potresno. U našem poslu nema puno vremena ni za radovati se ni za tugovati. Ovo je naša svakodnevnica i jednostavno ideš iz poraza u pobjedu. Mi smo svjesni da sutra moramo odigrati dobru utakmicu i da svi moramo biti maksimalno spremni i da je svaki meč za reprezentaciju nešto posebno i veliko. Nadam se da ćemo od sutra okrenuti taj novi list i da ćemo smoći snage da pokažemo svima da je Finska bila loš dan i da će nakon utakmice s Ukrajinom ponovo krenuti jedna dobra priča i pozitivna stvar oko i u reprezentaciji", ističe naš golman.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Imamo jednu pobjedu u sedam mečeva koliko smo to loših dana imali? Iako smo imali nekoliko dobrih utakmica zar to nije na kraju premalo u jednim kvalifikacijama?

"Ne znam šta je za tebe definicija lošeg dana i utakmice, to mi moraš objasniit prvo. Ne mislim da smo protiv Francuske na Grbavici gdje smo izgubili imali loš dan. Igrali smo odlično, primio si gol i izgubio. Imali smo protiv Kazahstana 2:2, deset šansi koje fuliš, primiš gol u zadnjoj minuti za koji sam ja lično kriv, preglup gol primim. Ni Ukrajina nije loša utakmica. Loš je svaki dan kada ne pobijediš, ali ne možeš reći da smo igrali loše. Vidio se pomak u igri i imaš dosta mečeva gdje smo igrali dobro. Osjećam se da dosta lakše igramo u gostima i ne znam zašto je to tako. Imamo neki manji pritisak i mlađi igrači igraju lakše u gostima nego kući, to je isto u glavi nekih igrača koji ne mogu da se opuste ovdje i imaju veliku odgovornost pred našim navijačima što je nekad dodatni pritisak. Sve te stvari utiču na igru i to se kod nekih igrača vidjelo u nekim prethodnim mečevima kod kuće", zaključio je Šehić na kraju press konferencije.

Top Komentari

Njosa
Jednostavno je Ibrahime, prestanite obilaziti familiju, prijatelje, nocne klubove, restorane s muzikom uzivo, eskort dame i dodjite jedan jedini ciklus ozbiljni i posveceni reprezentaciji i rezultat ce doci. Dok god od reprezentativne pauze Dzeko, Pjanic i ekipa prave teferic i jedu bifteke kod Seje, doci ce slabija ekipa sa sistemom i ozbiljnom pripremom za mec i pobijedit nas.
29 1
Ti si kriv za dva gola sta imas ti koga samarati.Ako si slucajno odbranio penal nemoras se kurciti odmah.
21 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi