Neko novo vrijeme za Larissu: "Zaštitnica" fudbalske porodice spava i sanja slatke snove

Grčki klub zanimljive historije

Neko novo vrijeme za Larissu: "Zaštitnica" fudbalske porodice spava i sanja slatke snove

Haris Zilić

Neke fudbalske priče imaju tihu, a jaku pozadinu, nešto što je i više od loptanja na zelenim terenima.

U značenju svog imena ima riječ "zaštitinica", pa je možda nekako i suđeno bilo da jedan od zaštitnih simbola južnog loptanja bude upravo "djevojčica" koja je u svijet lansirala poseban melos.

Stelios Giannakoupolos, prvi Grk koji se isprsio u Premiershipu, udarni napadački dvojac Dimitris Salpingidis i Teofanis Gekas, a ovaj drugi će pričati lijepe epizode po Bundesligi, zatim peuranski fudbalski heroj Norberto Solano i dan danas neshvaćeni čarobnjak Luis Boa Morte, nasljednik Jarija Litmanena Tim Sparv, kamerunski "beton" Geremi,... samo su neka od poznatih imena koje je "zaštitnica" lansirala u fudbalski svijet, a nekim dala priliku da se oproste od fudbalskih emocija.

I koliko vas je čulo za AE Larissa? Klub koji dolazi iz istoimenog grčkog grada koje je značajno historijsko središte, ali i grada koji ima jaku fudbalsku pozadinu.

Za trofeje nisu nešto previše bili zagrijani pa u vitirnama imaju jednu titulu prvaka Grčke iz 1988. godine i dva Kupa iz 1985. i 2007. godine.

Oglasi

Klub je osnovan 1964. godine i jedan je od najmlađih u Evropi.

Stabilan su drugoligaš danas, a mnogi žele da se Larissa vrati u grčku elitu. Možda se na stadionu Alcazar stvara neko nova era, neki novi Gekas ili Solano ili je klub umoran od svega? Umoran da bude poseban u teškom vremenu, gdje vas veliki "krokodili" ne štede.

Najbitnije, ove priče sa juga nikada neće nestati dok je "zaštitnice" i dok njene bordo boje obasjavaju južne meridijane i paralele.

Tamo gdje je neki poseban melos, tamo gdje je historija postavljala temelje, tamo živi i živjet će klub koji drži svijeću fudbalske romantike - i gorit će još dugo vremena.

Top Komentari

user1602245913
Kakav glup tekst.
1 0
Chico
Sta je pisac htio reci ?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi