Scene iz Afrike obilaze svijet: Zbog fudbala su zaboravili na siromaštvo, podjele, religiju

Slavio se veliki rezultat

Scene iz Afrike obilaze svijet: Zbog fudbala su zaboravili na siromaštvo, podjele, religiju

H. Zilić

Afrički Kup Nacija u nekim zemljama je došao kao praznik.

Navedeno se odnosi na Sierra Leone, čija je reprezentacija nakon 24 godine ponovo izborila nastup na kontinentalnom prvenstvu.

Reprezentacija ove afričke države je nakon žrijeba bila totalni autsajder u grupi sa Alžirom, Obalom Slonovače i Ekvatorijalnom Gvinejom.

U prvom kolu grupe E, Sierra Leone je napravila senzaciju i odigrala 0:0 protiv jednog od favorita turnira selekcije Alžira.

Ovaj bod se itekako proslavio u Sierra Leoneu, a u glavnom gradu Freetownu je vladala nevjerovatna atmosfera.

Na ulicama, trgovima, pratila se reprezentacija, a to se posebno odnosilo na siromašne četvrti glavnog grada jedne od najznačajnijih afričkih luka.

Na 90 minuta su zaboravili na siromaštvo, vjeru, podjele i slavili jedan od najvećih rezultata u historiji fudbalske reprezentacije njihove države.

Inače, Sierra Leone prema posljednjim podacima ima oko pet miliona stanovnika, od čega je 60% muslimana, a 40% katolika, međutim nikada nije dolazilo do vjerskih sukoba, što je svakako pozitivan primjer u svijetu.

Država se i sastoji od četiri provincije, ali ni tu podjele nisu izražene.

Top Komentari

azz33333
Kako su zaboravili na podjele i religiju kad sami kazete da nisu izrazene?
4 0
C.Banks
Gdje su god muslimani većina tu vlasi miruju, a gdje su većina ili pola pola tu su ratovi. Biće gazija dok je nas muslimana inšallah
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti