Borba za Konferencijsku ligu: Ko može ugroziti "sigurnu trojku"?
Zec i Musa u duelu na prvenstvenom susretu Željezničar - Široki Brijeg

Biće uzbuđenja do kraja sezone

Borba za Konferencijsku ligu: Ko može ugroziti "sigurnu trojku"? · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Premijer liga Bosne i Hercegovine polako ulazi u svoj završni dio. Do kraja prvenstva ostalao je još 10 kola i bez obzira što je prvak već poznat, gledat ćemo uzbudljivu završnicu.

Mnogo uzbuđenja očekuje nas u borbi za ostanak u eliti bh. fudbala, ali i u borbi za izlazak na evropsku scenu. Zrinjski će Bosnu i Hercegovinu predstavljati u Ligi prvaka, dok će preostala tri učesnika igrati u Konferencijskoj ligi.

Prema položaju na tabeli, već duže vrijeme imamo "sigurnu trojku" koju ljubitelji bh. fudbala vide kao favorite u toj borbi za evropsku scenu. Radi se o Tuzla Cityju, Borcu i Sarajevu, no još četiri kluba iz prikrajka vrebaju i sasvim sigurno će pokušati oduzeti snove pomenutoj trojci.

Kroz prvenstvo će to pokušati Željezničar i Široki Brijeg, koji za četvrtim mjestom koje u nekim scenarijima (zavisno od raspleta u Kupu) vodi u Evropu zaostaju dva odnosno tri boda i u posljednjih deset kola ulaze sa realnim izgledima u borbi za Konferencijsku ligu.

Ni trećeplasirani Borac nije previše udaljen od Željezničara i Širokog Brijega (sedam i osam bodova) tako da i u redovima Velikana iz Platonove ne smije biti opuštanja, dok pak drugoplasirana Tuzla City ima velikih 11 odnosno 12 bodova prednosti nad ekipama s Grbavice i s Pecare.

Bitno je naglasiti da od pet klubova koje se bore za mjesta u Evropi kroz prvenstvo Tuzla City i Sarajevo još uvijek imaju priliku da svoj cilj ostvare i kroz Kup Bosne i Hercegovine. Plasirali su se u polufinale najmasovnijeg takmičenja i ukoliko bi podigli pehar, igrali bi u Evropi bez obzira na položaj na tabeli.

Međutim, kroz Kup svoju priliku za izlazak na evropsku scenu vide još dva kluba koja kroz prvenstvo to ne mogu ostvariti. Radi se o Veležu, te lideru Prve lige Federacije Igmanu iz Konjica.

Ukoliko bi Velež ili Igman osvojili Kup naše zemlje onda bi četvrtoplasirani u prvenstvu ostao bez Evrope, tako da oni klubovi koji preko Premijer lige žele do Konferencijske lige sasvim sigurno će s mnogo pažnje pratiti polufinalne i finalni meč najmoasovnijeg takmičenja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Što se tiče samog rasporeda do kraja prvenstva bitno je istaći da svi klubovi koji imaju izgleda za plasman u Evropu imaju isti broj utakmica odigrati na domaćem i gostujućem terenu, po pet, te da će imati i međusobne obračune od kojih bi na kraju mnogo toga moglo i zavisiti.

Kada je u pitanju ostanak u eliti bh. fudbala, također će se voditi velika bitka i to najvjerovatnije između četiri kluba. Posušja, Leotara, Ruadara i Radnika, tako da nas bez obzira što je pitanje prvaka odlučeno, do kraja sezone očekuje mnogo uzbuđenja.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Fareus1921
Sarajevo ima prednost i nad Željom i nad Borcem u jakom rosteru ekipe, Želji prednost zbog borbenosti i navijača, a Borcu radi sudija. Realno kone imaju najveću šansu ua Europu ali ostaje nam da vidimo.
12 0
Ljacmu1
Zrinski, Tuzla, Borac i Sarajevo Samo od ovih što idu u Konferencijsku ligu teško će itko išta postići, ali Zrinski ima velike šanse da uđe u europsku grupu.
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi