Hoće li Sarajevo ipak imati podršku u Banjaluci? Šta kaže Pravilnik o bezbjednosti

U subotu derbi Borac - Sarajevo

Hoće li Sarajevo ipak imati podršku u Banjaluci? Šta kaže Pravilnik o bezbjednosti

Edmir Škorić

Derbi 28. kola Premijer lige BiH odigraće u subotu u Banjaluci ekipe Borca i Sarajeva.

Dueli Borca i Sarajeva uvijek su privlačili veliku pozornost, naročito sada kada se radi o direktnim konkurentima za treće mjesto i plasman u Evropu.

U subotu od 17 sati na Gradskom stadionu u Banjaluci priželjkivao se spektakl, no čini se da to neće biti slučaj, barem nećemo imati potpuni spektakl jer su Banjalučani odbili primiti gostujuće navijače.

Naime, u dopisu koji je potpisao oficir za bezbjednost Aleksandar Lazić, navodi se kako Borac nije u mogućnosti da osigura prijem organizovane navijačke grupe. U obrazloženju se navodi "aktuelna politička situacija u državi, ali i neki raniji incidenti koje su "Horde zla" pravile u Banjoj Luci".

No, šta kažu pravila? Naime, prema Pravilniku o bezbjednosti na međunarodnim utakmicami utakmicama saveznog stepena takmičenja NFSBiH stoji da se mora osigurati najmanje pet posto ukupnog kapaciteta stadiona isključivo za gostujuće navijače i to u odvojenoj i bezbjednoj zoni.

Oglasi

"Svaki klub-organiator utakmice dužan je na zahtjev kluba-gosta obezbijediti najmanje 5% od ukupnog kapaciteta stadiona isključivo za gostujuće navijače i to u odvojenoj i bezbjednoj zoni. Ukoliko odvojena zona zauzima i više od 5% ukupnog kapaciteta stadiona, gostujućem klubu, odnosno njegovim navijačima, mora se staviti na raspolaganje i ovaj veći broj mjesta. Dogovor o preuzimanju ulaznica između dva kluba mora biti sačinjen u pismenoj formi i sadržavati 1) odgovorne osobe oba kluza zadužene za primopredaju ulaznia, 2) načinm plaćanja. Nije dopušteno da se poslovi iz prethodnog stava prenose na predstavnike navijačkih grupa", stoji u Članu 11.

Međutim, u članu 44. piše: "Kada se, iz sigurnosnih razloga, preporučuje da navijači ne putuju na utakmicu u gostima, klubovi trebaju učiniti sve da se takva preporuka ispoštuje".

Ipak, nedefinisano je ko preporučuje, tako da se po Pravilniku za bezbjednost ipak čini da će Borac morati osigurati 5 posto kapaciteta stadiona za navijače Sarajeva i u svakom slučaju očekuje se reakcija premijerligaša s Koševa u narednih dan-dva.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kako SportSport.ba saznaje, posljednju riječ ima policija, koja na osnovu sigurnosne situacije može izdati zabranu dolaska gostujućih navijača.

Kompletan pravilnik pogledajte OVDJE.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

E.Car
Jedino bezbjedno gostujucim navijačima je kada dođu u Sarajevo. Ostali gradovi, pogotovo zapadni Mostar i Banja Luka kao da ideš u holokaust.
22 1
starmac
Pa zašto se igra liga?Kakav je smisao fudbala?Tako je najbolje.Obezbjedite Borcu mjesto u Evropi pa onda sve može.DINO BEGIĆU šta si nam uradio i kome si ostavio Savez.Sve će ti se vratiti u životu i kletve navijača će te stići.Upamti!
11 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi