Kako je 30 sekundi šutnje zauvijek promijenilo svijet fudbala? "Tih 30 sekundi bilo je ključno"
Foto - Screenshot

Paulo Futre je otkrio sve o velikom transferu

Kako je 30 sekundi šutnje zauvijek promijenilo svijet fudbala? "Tih 30 sekundi bilo je ključno"

Midhat Šljivak

Transfer koji je bez ikakve dileme potpuno promijenio svijet fudbala je prelazak Luisa Figa iz Barcelone u Real Madrid.

Portugalac je u ljeto 2000. godine šokirao fudbalski svijet. Napustio je Camp Nou gdje je bio idol navijača i pojačao je velikog rivala u poslu vrijednom 62 miliona eura.

Ovim potezom napravio je veleizdaju i postao je neprijatelj broj jedan u Barcelonu.

Veliku ulogu u transferu odigrao je nekadašnji portugalski fudbaler Paulo Futre. Nekadašnji ofanzivac Atletica je zapravo taj zbog kojeg je posao na kraju uopšte i došao do faze pregovora.

U nedavnom dokumentarcu koji objavljen o ovom transferu koji je promijenio svijet fudbala, Futre je priznao kako je 30-ak sekundi laži zapravo promijenilo tok pregovora.

On je te ključne noći pozvan kod Florentina Pereza. Uslijedio je potom poziv agentu koji će zauvijek ostati upamćen.

Oglasi

"Nazvao sam Figova agenta Josea Veigu, koji mi je bio dobar prijatelj, a on je rekao: "Ne zoveš me valjda kasno da bi mi rekao da predsjednički kandidat želi ponuditi ugovor Luisu. Nemoguće. Pusti to. Nećemo sad o tome".

"Poklopio mi je. Ostavio sam mobitel na uhu, razgovarao sam sa sobom. 'Da, Jose. Dobro'. Tih 30-ak sekundi, dok sam se pretvarao da razgovaram s Joseom bilo je ključno za cijeli taj pothvat".

"O čemu sam razmišljao? Ako Perez može platiti 60 miliona plus PDV u gotovini, može platiti i više. Mozak mi je radio sto na sat. Spustio sam mobitel i rekao Florentinu: "Želi deset miliona eura provizije". Odgovorio je: "Pet miliona". Napravili smo kompromis na šest", istakao je Futre i potom je ponovo pozvao Figova agenta.

"Smiri se, nemoj poklopiti. Šest miliona eura provizije. Zaradit ćemo šest miliona eura. Tog je dana počela saga o Luisu Figu. Nevjerovatno je to što je sve krenulo s laži", rekao je Futre.

Transfer je na kraju uz dosta muke i završen. Florentino je bio uporan do kraja i uspio je nagovoriti Figa da potpiše. Nakon transfera Figo je kao najveći neprijatelj dočekan u Barceloni. Vrijeđali su mu kompletnu porodicu, a neko je s tribina na njega bacio i svinjsku glavu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Portugalac je po pet godina proveo u Barceloni i Real Madridu. Za Katalonce je odigrao 249 utakmica i postigao je 45 golova.

U dresu Reala je nastupio 245 puta. Postigao je 58 golova, a s oba kluba je osvajao naslove prvaka Španije. Kraljevi su mu donijeli i titulu prvaka Evrope 2002. godine.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

axel42
Zašto je tačno prelazak Figa ovdje promjenio svijet fudbala?? Kako ga je promjenio?
5 0
Austinpowers
Joj evo ih pogledali su figov film na netflixu, sad ide ubijanje u pojam ko o last dance-u 100 clanaka dnevno
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti