Otkrio šta je zabranio igračima nakon meča, pa poručio: "Ne mogu osvojiti Formulu 1 sa Spačekom"

Hadžibegić poslije poraza od Luksemburga

Otkrio šta je zabranio igračima nakon meča, pa poručio: "Ne mogu osvojiti Formulu 1 sa Spačekom"

E. Čaušević, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na Bilinom polju od Luksemburga sa 2:0 u okviru četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. 

Nakon šokantnog poraza u Zenici održana je press konferencija na kojoj se prisutnim novinarima obratio selektor Faruk Hadžibegić.

Prvo pitanje bilo je u vezi povika "Faruk odlazi" koje je selektor dobio tokom i na kraju meča, te zašto penal nisu izveli Edin Džeko ili Miralem Pjanić.

"Publika ima pravo da se manifestuje pogotovo nakon loše utakmice i rezultata. To je moja odgovornost. Nisam siguran da je samo revolt današnjeg rezultata prouzrokovao to, ali nije mi prijatno i ugodno. Fudbal se igra zbog publike i oni imaju pravo da kaže sve što hoće. Žao mi je jer to nije fudbalska reakcija, malo je to kompleksnije u našem društvu jer su prije tri dana govorili 'Bravo dobro ste igrali protiv Portugala", a sada ovo, ali moram to izdržati", rekao je Hadžibegić i dodao.

"Što se tiče penala Pjanić je trebao da šutira, a u ovom momentu ne znam jesu li se oni dogovorili da to bude Amir jer je Miralem bio možda umoran. Bio sam iznenađen jer sam očekivao da Pjanić šutira penal".

Jedno od pitanja bilo je da Hadžiahmetović, Saničanin, Stevanović i Kodro ne trebaju biti više dio ekipe, a Hadžibegić je na takvu konstataciju dao jasan odgovor.

Oglasi

"Svako ima svoju fiziju fudbala, samo nadam se da dozvoljavate i meni da imam svoje mišljenje. Sve igrače koje ste nabrojali to su naši reprezentativci koji su relativno mladi momci. Ne odričem se nikoga, to su naši reprezentativci i ne smatram uopšte da su prošlost i da ne trebaju da dođu u našu reprezentaciju. Ako mogu igrati u Bešiktašu i drugim klubovima ne razumijem zašto ne mogu kod nas".

Kako je moguće da nismo mogli postići niti jedan gol u mečevima protiv Slovačke, Portugala i Luksemburga. Šta i kako dalje?

"Nadam se da ste vidjeli da smo imali prilike na svim tim mečevima da damo golove. I večeras ste vidjeli kakve smo golove primili, pa fulimo penal. Ima li rješenje? Iskreno ne znam. Šta treba da mijenjamo Džeku ili Demirovića koji su fulali te neke šanse. Puno bi gore bilo da nismo imali nikakve prilike. Mi imamo problem i to nekada hoćete, a nekada nećete čuti. Da smo dali gol sve bi bilo drugačije, uzmam na sebe odgovornost totalno, ali pogledajte da li imamo igrača koji igra 90 minuta u klubu. To je samo Džeko. Nama je problem ritma i to stalno govorim. I danas smo sastavili ekipu jer ima igrača koji kažu da ne mogu igrati. Nemojte da živimo od rezultata do rezultata. Ako hoćemo da napredujemo moramo negdje biti lucidniji i logičniji u analizama. Ne mogu ni ja pobijediti Formulu 1 sa Spačekom".

"Šta dalje? Nadam se da ćemo biti spremni i svježi u septembru i da idemo u borbu. Imali smo najteži raspored na početku. Za svaki sam razgovor i saradnju, ovdje ima posla i treba vremena. Nije mi drago i prijatno, ali prihvatam reakciju publike zato što vole ovu zemlju i reprezentaciju i žele da pobijedimo, ali otišli su malo daleko, no to moram izdržati i prihvatiti. Možda su neki u psovkama pretjerali, ne daj Bože da se sretnemo negdje uživo", kaže Hadžibegić.

"Krenuli smo u ovo i sa najstariji i sa najmlađim igračima. Sigurno da će biti drugačije u septembru. Jedino što u ovom momentu uzeti je odgovornost na sebe i to sam rekao igračima, zabranio sam im da protiv bilo koga neko nešto kaže. Svjestan sam koliko loše smo odigrali i ako budem ja žrtva za bolje sutra odmah potpisujem".

Oglasi

Da li strahujete od otkaza?

"Ako u Savezu donesu tu odluku bit će to ljudski odrađeno i s njihove i s naše strane".

Imamo problem u ofanzivi i realizaciji prilika koje stvorimo.

"Nema se vremena da se radi kao u klubovima. Mi osim Džeke nemam neke golgetere. Vidjeli ste kakve šanse smo promašili, mislim da smo uspjeli da izjednačimo da bi nas publika vratila u meč maksimalno. Danas nam ništa nije išlo i nadam se da je ovo zadnji ovakav dan.", kaže Hadžibegić.

Kažete kao "dajte nam Haalanda, Messija i Ronalda i onda ćemo igrati"...

Oglasi

"Ne tražim ni Messija niti bilo koga i ne znam odakle vam to. Bio sam jasan da s onim što imamo želim s tim da radim i ne znam odakle vam takve stvari. Kod nas postoji drugi problem i žao mi je što to ne prihvatite".

Da li je ovo zabrinjavajuća situacija nakon četiri utakmice i tri poraza?

"Ako smo jučer rekli da nema razlike za zabrinutost nećemo sada reći da ima. Duboko smo svjesni da je sedam bodova zaostatka veliki hendikep. Svašta se može desiti do kraja sa mnom ili nekim drugim ako me neko promijeni. Nije mi ugodna situacija, volio bih da sam prvi s deset bodova više, ali ovo je realnost. Moramo se boriti sada do kraja da to popravimo i vidjet ćemo šta će biti odavde do septembra i šta onda u seprembru možemo dalje napraviti".

"Apsolutno se osjećam sposobno da mogu nastaviti ovu borbu bez imalo sumnje. Ostaje mi jedino da u septembru ne doživimo isto, a da je to pet promjena i da neki kažu da ne mogu igrati. Vidjet ćemo šta će biti dalje, ne mogu vam prodavati veći optimizam jer ste svi tužni, ali meni je teže tri puta nego vama. Napuštanja broda nema, znamo šta imamo i šta nemamo... Ako vi imate bolje prijedloge za sve sam otvoren".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Vaš drugi poraz u tri meča od Luksemburga?

"Stomak me boli, totalno sam razočaran. Boli me srce i duša. I ja sam čovjek od krvi i mesa i nemojte misliti da je meni svejedno, ali imam toliko kulture i obraza da dođem i odgovorim na svako pitanje", zaključio je Hadžibegić.

Top Komentari

Ryder7
Da li stvarno toliko nemaš obraza da poslije ovoga sam ne odstupiš? Bez ikakve ideje i taktike.. Saničanin najkritičniji igrač, obe utakmice svih 90 min. Je li Bilbija toliko loš igrač da mu se ne da šansa? Čovjek igra i barem zabija zicere, a i penale vala.
7 0
Slobodas
Jel Luxemburg formula 1 ublehašu nisi protiv Španije igrao, ti si birao te igrače idolu nisam ja što si ih zvao ako nemaju pojma
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi