Hoće li Čeferin na Grbavicu poslati najbolju moguću vijest i "čekirati" Plavim let za Baku?

Čeka se sjednica 28. juna

Hoće li Čeferin na Grbavicu poslati najbolju moguću vijest i "čekirati" Plavim let za Baku?

Admin Čaušević

Željezničar je u saznao prve rivale u svom evropskom ljetu nakon tri godine čekanja. Ipak, Plavi bi prvu prepreku mogli preskočiti bez borbe. Sve je u rukama prvog čovjeka UEFA-e Aleksandra Čeferina, a ključni dan će biti 28. juni. 

Nakon tri godine Željezničar se vratio u Evropu, po prvi put najtrofejniji bh. klub će nastupiti u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. S obzirom na izostanak u nekoliko sezona klupski koeficijent je opao pa Plavi nisu imali status nositelja.

Za prvog protivnika u prvoj rundi kvalifikacija Željezničar će imati Dinamo iz Minska, a vrlo lako bi se moglo desiti da Sarajlije preskoče prvu rundu bez borbe.

Naime, za 28. juni je zakazana važna sjednica Izvršnog odbora UEFA-e na kojoj će se razgovarati o još oštrijim sankcijama bjeloruskim klubovima jer ruska agresija na Ukrajinu ne prestaje.

Kao što je poznato Bjelorusija se kao ruski saveznik nalazi pod djelimičnom suspenzijom UEFA-e pa su klubovi kao i reprezentacija ove zemlje primorani igrati svoje međunarodne mečeve u inostranstvu.

Oglasi

Ne isključuje se mogućnost da Čeferin sa svojim najlojalnijim ljudima odluči da izbaci bjeloruske klubove iz svih takmičenja za sezonu 2023/24.

Ukoliko se to desi Željezničar će preskočiti prvu prepreku te će u drugom pretkolu igrati protiv Nefthcija iz Bakua, neugodnog predstavnika Azerbejdžana.

U slučaju da se automatski plasira u drugo pretkolo Plavi bi inkasirali minimalno 350.000 eura što je i više nego odlična svota s ozbirom na aktuelnu finansijsku sitauciju u bulevaru Ivice Osima.

Kako sada stvari stoje utakmice sa Dinamom su zakazane za 13. juli na Grbavici, dok je revanš u izraelskom gradu Netanyi sedam dana kasnije.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bilo kako bilo medijske špekulacije oko izbacivanje bjeloruskog kluba iz Evrope ne bi trebale pokolebati Nermina Bašića i njegove planove za utakmicu sa Dinamom.

"Mislim da moramo da se dobro pripremimo, moramo da dobro odradimo pripreme, nekako da uđemo u taj takmičarski fokus sa hladnom glavom i vrućim srcem, te da budemo pravi za Evropu, da budemo disciplinovani, da budemo taktički kvalitetni i znamo samo da svaka sitnica u Evropi odlučuje", poručio je perspektivni stručnjak.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Kakakak
Zeljeznicar nije najtofejniji bh klub
8 10
Arnel925
Qarina od ekipe samo ovako mogu proći
2 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi