Pojedini klubovi odigraju 11 utakmica u mjesec dana, a bh. klubovi jedva čekaju odgode

Šta je poenta svega?

Pojedini klubovi odigraju 11 utakmica u mjesec dana, a bh. klubovi jedva čekaju odgode

Haris Zilić

Ljetni mjeseci tačnije juli i august rezervisani su za pretkola u evropskim takmičenja gdje nastupaju bh. klubovi, a to prema pravilu poremeti raspored na startu Premijer lige Bosne i Hercegovine jer klubovi koji predstavljaju našu državu u Evropi redovno odgađaju utakmice zbog evropskih obaveza.

Nevjerovatno je da su bh. klubovi rijetki u Evropi, a kako trenutno stvari stoje i jedini koji ne mogu igrati ritam vikend - srijeda i to na statru sezone kada nema toliko umora i takmičarskih utakmica. Ove sezone u Evropi su još ostali Zrinjski, Željezničar i Borac.

Nećemo praviti paralele sa jačim ligama, ali evo lige koje su u rangu naše Premijer lige Bosne i Hercegovine nemaju problema s odgađanjima.

Primjera radi prvak Islanda ekipa Breidablika koja je potencijalni protivnik Zrinjskog u trećem pretkolu Evropa lige u mjesec dana je odigrala devet utakmica!

Breidablik je od 27. juna do 25. jula odigrao devet susreta i to, dva u preliminarnoj rundi takmičenja Lige prvaka, dva u prvom pretkolu Lige prvaka, prvi susret drugog pretkola Lige prvaka, tri duela u prvenstvu Islanda i jedan duel u Kupu Islanda.

Oglasi

Akutelnog prvaka Islanda 29.7. očekuje novi prvenstveni duel protiv Stjarnana, a 2. augusta i revanš duel drugog pretkola Lige prvaka protiv Kopenhagena, dakle u konačnici Breidablik će za 35 dana odigrati 11 zvaničnih utakmica kako u domaćim takmičenjima, tako u Evropi, dakle u prosjeku svako tri dana igraju utakmice i nije problem.

Slična situacija je i sa šampionom Litvanije Žalgirisom koji je u posljednjih mjesec dana odigrao sedam utakmica, četiri u prvenstvu i tri u pretkolima Lige prvaka i uredno će igrati za vikend ligaški duel protiv Panevezysa, a zatim 2. augusta i revanš duel drugog pretkola Lige prvaka protiv Galatasaraya, dakle Žalgiris će u 35 dana odigrati devet utakmica.

HJK Helsinki šampion Finske ima isto ritam vikend-srijeda. Helsinki je u mjesec dana odigrao sedam utakmica kao i Žalgiris, četiri u prvenstvu tri u Evropi, za vikend ih očekuje regularno meč prvenstva protiv SJK-a i to jedan o derbija i onda sredinom naredne sedmice revanš drugog pretkola Lige prvaka protiv Moldea, dakle u 35 dana također devet utakmica.

Utakmice bez odgoda igraju i norveški, bjeloruski, latvijski, švedski klubovi, dakle govorimo o ligama čija prvenstva se igraju kalendarski.

Lige koje su počele u julu također nemaju odgoda pa regularno ligaške i evropske mečeve igraju Dinamo, Rijeka, Osijek, Servette, Austria Beč, Maribor, Celje, Kopenhagen...

Oglasi

Dakle, svima odgovara ritam vikend-srijeda, osim bh. klubovima, koji će po svemu sudeći odgađati prve utakmice prvenstva dok su god aktivni na evropskoj sceni. I nikada nećemo saznati šta je poenta svega?

Već naredni vikend imamo u najavi tri odgode , a to su mečevi Zrinjski - Posušje, Željezničar - Igman i Široki Brijeg - Borac.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U drugom kolu vjerovatno nećemo gledati derbi Borac - Sarajevo kao ni mečeve Sloga - Željezničar, Tuzla City - Zrinjski.

Pod znakom upitnika je i derbi trećeg kola između Zrinjskog i Veleža.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Cvare_Sala
Zato ce taj sampion Islanda da nam pokaze stanje na fudbalskoj mapi Evrope.
2 0
Fele
Novinaru zaboravio si napisati i da ti klubovi putuju po normalnim cestama i normalnim uslovima, eventualno leteit sjeti se kako nam je reprezentacija otputovala za Portugal. Zatim termini utakmica, uslovi vremenaki itd. Ne branim nikog ali nema bas ni idealnih uslova da se ovo realizuje kako treba.
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi