Završen san o Olimpijskim igrama za bh. košarkaše nakon velike drame u Poljskoj

Amaterska završnica kumovala porazu

Završen san o Olimpijskim igrama za bh. košarkaše nakon velike drame u Poljskoj

Edmir Škorić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je danas u Gliwicama protiv domaće selekcije Poljske odigrala finale pretkvalifikacija za Olimpijske igre. Nakon velike borbe smo, nažalost, poraženi rezultatom 76:72 i ostali bez mogućnosti da igramo na Olimpijskim igrama narednog ljeta. 

Nakon pobjeda nad Portugalom, Mađarskom i Izraelom u polufinalu, Zmajevi su danas odmjerili snage s Poljacima od kojih su poraženi u grupnoj fazi. Tada su nas Poljaci savladali sa 85:76. Danas mnogo drugačija priča, ali nažalost ponovo nesretan kraj za naš tim.

Na krilima sigurne pobjede nad Izraelom, izabranici Adisa Bećiragića s puno su optimizma i vjerovanja ušli u današnj meč, motivisani željom za osvetom i nastavkom borbe za odlazak na Olimpijske igre u Parizu. Nažalost, amaterski smo odigrali najbitniji dio meča, samu završnicu, pa je Poljska došla do novog trijumfa.

Prva četvrtina bila je u potpunom egalu, uostalom to govori i konačan rezultat iste (23:23). Uspjeli smo koliko - toliko da se odbranimo od poljske trice koja je bila na visokom nivou tokom čitavog turnira.

U prvoj četvrtini bilo je dosta rezultatskih promjena, a najveću pednost imala je naša reprezentacija (19:13).

Oglasi

U drugoj četvrtini također velika borba, puno rezultatskih promjena, ali i dosta neshvatljivih pogrešaka bh. košarkaša. Srećom, grešaka je bilo i kod Poljaka. Na kraju Poljska je na poluvremenu vodila 40:39. Nakon prvog dijela, dvocifreni u našem sastavu bili su jedino Nurkić i Lazić sa po poena.

Serijom 4:0 Poljaci otvaraju treću četvrtinu, dolaze do 44:39, da bi tek nakon skoro tri minute igre Atić poentirao za naše prve poene. Upravo je Atić vezao još četiri poena, sa šest poena nam je donio preokret (45:43) na otvaranju treće dionice.

U zadnjih 10 minuta ušlo se izjednačeno, pošto je na semaforu bilo 54:54. Početkom zadnje četvrtine poveli smo 58:56, ali bilo je jasno da ćemo imati dramu do samog kraja.

Zmajevi su poenima Garze iz ofanzivnog skoka poveli 62:58 na šest minuta i 30 sekundi do kraja. Imali smo napad za +6, ali Gegić je sve upropastio novim promašajem. Imali smo ponovo priliku otići na +6, a na kraju smo dopustili Poljacima da se vrate i da izjednače rezultat (64:64).

Nakon što smo imali neke neshvatljive promašaje za novo vodstvo, Poljska dolazi poslije dugo vrmena do vodstva (66:64), a onda Atić ostaje sam na šutu za tri i pogađa za novo naše vodstvo na samo tri minute do kraja. Na 1:30 do kraja Lazić je pogodio jako bitnu trojku za novi preokret (71:70). U posljednji minut se ušlo pri rezultatu 71:71. Musa je povukao napad i pokušao za tri, ali je promašio. 

Balcerowski se povrijedio u zadnjoj minuti, a Poljska je sa linije slobodnih bacanja došla do novog vodstva (73:71). Važan napad povukao je Musa, a Nurkić nije pogodio. Potom je zbog faula isključen, a Poljaci dobili šansu da sa linije slobodnih bacanja odu na +4. Pontika je imao polovičan učinak sa linije penala, Poljska je povela 74:71 na 25 sekundi prije kraja. Selektor Adis Bećiragić pozvao je time - out kako bi iskreirao i igračima nacrtao akciju za ključni napad.

Musa je uzeo loptu i ušao u reket, ali sve sve završilo novim faulom za domaćina, koji je dobio priliku da riješi pitanje pobjednika. Pontika ne koristi slobodna bacanja i daje nam novu šansu. Na kraju je Garza izborio faul, pogodio jedno, drugo pokušao iskoristiti da dobijemo šut za produžetak ili pobjedu kod rezultata 74:72, ali neslavno. Time je okončan san o odlasku na Olimpijske igre u Pariz.

Lazić je sa 16 poena bio naš najefikasniji igrač, imao je još osam skokova, dok je Atić odigrao sjajan meč sa 15 poena, osam skokova i devet asistencija. Nurkić je imao double-double učinak sa 11 poena i 12 skokova, dok je Musa ubacio 10 poena. Sokolowski je u sastavu Poljske ubacio 16 poena, Balcerowski 14, Zolnierewicz i Pontika po 10.

Top Komentari

user1674297497
Hajmo krenuti ispočetka, državni reprezentativci spavaju po četvorica u sobi,jedan drugom dodiruju noge,da.ne pričamo o ostalim uslovima, i takvi dodju i daju sta mogu od sebe, hvala im,jedino za narod igraju,da su pobijedili pljustale bi čestitke bagre od političara. Sportski gledano trebali smo dobiti, ideja selektora da pravimo faup na istog poljaka odlična, od 4 bacanja tri promasi, i daje nam dva napada, promašili smo,to je sport i idemo dalje. Posebno hvala Luki Garzi, momak je Amerikanac skroz,ne zna ni bosanski čak, ali srce ostavlja na parket,prelijepo za vidjeti, lično moje mišljenje trebao je danas više igrati,ali tako je kako je to je sport,nekad dobiješ nekad izgubis, idemo dalje.
6 3
user1676328842
Uništio nas Džanan Musa !
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi