Čudo nad čudima u Mostaru i pobjeda Zrinjskog o kojoj će se decenijama pričati!

AZ vodio 3:0, pa izgubio

Čudo nad čudima u Mostaru i pobjeda Zrinjskog o kojoj će se decenijama pričati!

Edmir Škorić, foto: Admin Čaušević

Nogometaši Zrinjskog odigrali su utakmicu 1. kola grupne faze Konferencijske lige, a u Mostaru je gostovao AZ Alkmaar, koji je na poluvremenu vodio 3:0, a na kraju je izgubio sa 4:3!

Zrinjski je prvi bh. tim koji je zaigrao u grupnoj fazi nekog UEFA-inog takmičenja, a prvi rival je bio nizozenmski AZ, koji je nakon prvih 45 minuta imao domaćina u šaci, izgledao daleko moćnije, vodio sa čak 3:0 i već su svi pomislili da tri boda odlaze u Nizozemsku.

Međutim, nestvarno izdanje Plemića, koji su uspjeli da naprave čudo nad čudima i da na kraju pobijede sa 4:3!

No, krenimo od početka. Na prvu se šansu čekalo osam minuta, kada je Claise šutirao, a Marić odbranio ispod prečke. AZ je poveo u 10. minuti. Van Brederode je bio na drugoj stativi te je sigurno pogodio za 0:1.

Oglasi

I pored vodstva uslijedili su žestoki napadi gostiju iz Nizozemske, da bi u 33. minuti Mijnans natrčao na odbijenu loptu i povisio na 2:0.

Do kraja prvog dijela gosti još jednim golom rješavaju pitanje pobjednika. Wit je pogodio sa peterca i u nastavku se igralo "reda radi".

Ipak, vratila se mala nada domaćinu kada je Kožulj iz slobodnjaka zatresao mrežu gostiju i smanjio na 3:1.

U 70. minuti još jedan majstorski gol Plemića. Ćorluka je ubacio, ali lopta je prevarila golmana i odsjela iza mreže.

I onda spektakl u 73. minuti, kada rezervista Hrvanović čudesnim golom donosi izjednačenje Zrinjskom i stavlja goste u stanje šoka. No, Zrinjski nije stao na tome, nastavio je napadati, pa je Kožulj u 83. zabio za 4:3. Malekinušić je pogodio stativu, lopta se odbila do Kožulja, koji ju je zakucao u mrežu. Pavlidis je u 87. minuti ostao sam, ali nije pogodio. Mnogo sreće za Zrinjski, koji je istu nakon svega i zaslužio.

Oglasi

Zaista nevjerovatna utakmica u kojoj je bh. prvak pokazao karakter, pobjednički mentalitet i kvalitet. Rezultat koji su ostvarili, posebno način na koji su to uradili, impresivan je i ostavlja bez teksta.

U ovoj grupi još su se sastali Legia i Aston Villa u Varšavi, a taj meč obilovao je dobrim šansama i golovima. Na kraju su Poljaci pomalo neočekivano slavili nad favorizovanim Englezima s 3:2.

Wszolek i Muci (2) bili su strijelci za Legiju, dok su za goste iz Birminghama pogađali Duran i Digne.

AZ će u drugom kolu ugostiti Legiju iz Varšave, a 5 oktobra Zrinjski gostuje Aston Villi. Biće to jedna od najvećih utakmica u historiji mostarskog tima i pravi izazov za kompletnu generaciju, ali već su večeras pokazali da mogu igrati protiv mnogo bogatijih i jačih timova.

Zrinjski - AZ 4:3

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Zrinjski: Marić, Ćorluka, Radić, Jakovljević, Memija, Ivančić, Balić, Čanađija, Ćuže, Bilbija, Tičinović.

AZ: Ryan, Sugawara, Moller Wolfe, Bazoer, Penetra, Clasie, De Wit, Mijnans, Van Brederode, Lahdo, Pavlidis.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Znaci Bosnjak sam po nacijonalnosti i ne navijam za Zrinjski, ali veceras sam logicno i iz sveg srca navijo za nas tim iz Bosne i Hercegovine a gnjide koje god su nacijonalno nastrojene neka se lagano najedu Go.ana. Bravo bravo bravo Zrinjski
11 1
velez mo
Iskrene Cestitke Susjedi,Svaka Cast
10 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi