Slovensko čudo na skijama: Preletio veličinu letaonice od 235 metara, doskok je bio nestvaran

Bukvalno u gledalište

Slovensko čudo na skijama: Preletio veličinu letaonice od 235 metara, doskok je bio nestvaran

Haris Zilić

Pauza je u Svjetskom kupu u skijaškim skokovima, ali to nije znak da je pauza i za uzbuđenja u ovom nordijskom sportu jer nas u naredna četiri dana očekuje Svjetsko prvenstvo u ski-letovima.

Domaćin prvenstva je austrijski Kulm i letaonica koja je ne tako davno imala rekonstrukciju i sada omogućava letove i do 240 metara.

U četvrtak su kvalifikacije, u petak i subotu četiri serije individualnih nadmetanja i borbe za medalje, a u nedjelju timsko takmičenje i borba za medalje.

Letaonica u Kulmu je prošle godine ostala upisana zlatim slovima jer je nejverovatni Slovenac Žiga Jelar letio 12,5 metara više od veličine letaonice.

Jelar je aterirao na 247.5 metara, a takve dužine se samo mogu vidjeti na Planici i u Vikersundu kada je vjetar povoljan, pa ono što je izveo Jelar u Kulmu dobilo je na još većoj težini.

Oglasi

Da približimo, Jelar je bukvalno doskočio u gledalište koje počinje na 245 metara veličine letaonice, ali obzirom da je bio trening u pitanju neće se priznati kao zvaničan skok i rezultat, kao ni rekord, ali svakako da je privukao pažnju.

Prije smo na Planici i Vikersundu gledali letove iznad 240, čak i 250 metara, a sada možemo uživati i na austrijskoj letaonici.

Prvi ispit na letaonicama

Svi ljubitelji ski-letova se nadaju sličnim izdanjima na Svjetskom prvenstvu ove godine, a vidjet ćemo da li će uslovi, ali i odluke žirija dozvoljati približne letove.

Takmičari u Svjetskom kupu još nisu u tekućoj sezoni imali takmičenja na letaonicama tako da je teško govoriti o favorita jer neki su takmičar puno bolji letači nego skakači.

Oglasi

Nakon Kulma, letaonice će biti i u kalendaru Svjetskog kupa.

Tako ćemo do kraja sezone gledati letove u Oberstdorfu, Vikersundu i na Planici, a dobit ćemo i osvajača Malog kristalnog globusa u ski-letovima.

Aktuelni rekord u ski-letovima iznosi 253.5 metara, a u vlasništvu je Austrijanca, Stefana Krafta.

Kraft je rekord postavio na letaonici u Vikersundu na kojoj je Dimitri Vassilev išao i preko 254 metra, ali je pao prilikom doskoka pa se ne računa.

Osim Vikersunda let preko 250 metara vidjeli smo i na Planici gdje je Ryoyu Kobayashi aterirao na 252 metra.

Top Komentari

Letaonicaaa? Ne kuzim
0 2
BosanskaSvedska
Gdje je janez?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi