Historijski trenutak: Ema Klinec oborila svjetski rekord u ski-letovima!

Slovenka priredila dan za pamćenje

Historijski trenutak: Ema Klinec oborila svjetski rekord u ski-letovima!

H. Zilić

Historijski trenutak se desio danas u norveškom Vikersundu i trenutak koji pomjera granice zimskih sportova, ali i sporta generalno.

Slovenka Ema Klinec (24) prva je djevojka koja je na skijama pretjela 225 metara.

Ema je danas na takmičenju u okviru Svjetskog kupa išla 226 metara. Aterirala je blizu veličine skakaonice uz velike ovacije publike.

Ženski ski- skokovi su prije deceniju uvršteni u kalendar Svjetskog kupa. Počele su dame skakati na malim skakaonicama od 90 metara, ali vremenom i ta granica se pomjerala.

Slovenka je danas postavila neke nove standarde u ženskom sportu.

Skijaški letovi su među najatraktivnijim sportovima današnjice.

Takmičari su pružali veliko uživanje, a recimo rekorder je Stefan Kraft koji je 2017. godine aterirao na 253.5 metara upravo u Vikersundu.

Čini se da ovaj sport iz godine u godinu dostiže nove dimenzije.

Sada su tu i djevojke, a uskoro se očekuje da bi u Vikersundu ili na Planici skijaši letači mogli ići ipreko 255 metara.

Ema Klinec je ušla u sportsku historiju i 19. mart 2023. godine bit će zauvijek upamćen.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi