Gdje je Sarajevo izgubilo taktičku bitku? Ziljkić, Penaranda i Hasić ne mogu igrati zajedno
FOTO: T. Hebib

Slijede utakmice istine

Gdje je Sarajevo izgubilo taktičku bitku? Ziljkić, Penaranda i Hasić ne mogu igrati zajedno · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Fudbalski klub Sarajevo nije na najbolji način otvorio drugi dio sezone. Naprotiv, mnogo teže od očekivanog su izabranici Simona Rožman u osmini finala Kupa savladali Slobodu (pobjeda na penale), dok su juče na Koševu pretrpjeli neugodan poraz od Širokog Brijega (1:3). 

No, nije samo jučerašnji poraz ono što može zabrinuti šefa struke Simona Rožmana, ali i armiju navijača Bordo kluba.

Sarajevo je u oba meča djelovalo jalovo, a već nakon susreta u Tuzli moglo se naslutiti da tim kojeg na raspolaganju ima ili kojeg forsira Rožman, nema moć i snagu kakvu priželjkuju Bordo navijači.

Potvrda te konstatacije je došla juče. U odnosu na prije sedam dana kada su se "provukli" među osam najboljih u Kupu, u igri Sarajeva se nije mogao vidjeti bilo kakav napredak.

Formacijski, Rožman nije ništa mijenjao, odnosno odlučio se Širokom Brijegu suprostaviti u formaciji 4-2-3-1, jednoj od najčešće korištenih u modernom fudbalu.

Na prvu, ljubitelji fudbala koji "ne robuju" detaljima, reći će da se radi o defanzivnoj varijanti s obzirom da četiri igrača u zadnjoj liniji.

Oglasi

Međutim, riječ je o ofanzivnoj formaciji u kojoj zapravo imamo četiri, a ne jednog, napadača. U Rožmanovoj jučerašnjoj postavi su to bili Hasić i Ziljkić sa strana, Penaranda u sredini, te Oliveira u samom vrhu napada.

Njima su leđa čuvali Julardžija i Buljubašić, dok su u zadnoj liniji ispred Ilieva bili Kapetanović, Đuričković, Aničić i Beganović.

Jedna od prioritetnih stvari u igri prema naprijed u ovoj formaciji je "osigurati" dovoljno prostora dvojici ofanzivaca na obje strane kako bi ostajali jedan na jedan sa svojim čuvarima, no da bi se ta strategija sprovela u djelo potrebno je da je kompletan tim uigran do sitnih detalja, te da automatizmom odgovara na igru protivnika.

Naravno, od velike važnosti je i da "vezni napadač" u slučaju Sarajeva Penaranda brzo donosi odluke, te da mnogo ne "carini" loptu, što kod ovog Južnoamerikanca nije slučaj.

Oglasi

Dakle, pomenuta formacija može biti jako neugodna za protivničku odbranu jer se ona napada sa četiri ofanzivna igrača, ali u isto vrijeme može biti pogubna ukoliko ta ofanzivna četvorka nije defanzivno odgovorna.

FOTO: T. Hebib - Jedna od akcija sa utakmice na Koševu

I upravo je to za Sarajevo juče bio najveći problem, bez obzira što je Široki Brijeg poveo na način kako je poveo (pogotkom koji se rijetko viđa), pa su samim tim svi planovi Sarajeva dogovoreni na poluvremenu, pali u vodu. Ipak, u takvim situacijama bi trebao postojati "plan b", a Sarajevo ga juče nije imalo.

I prije pogotka, odnosno u prvom poluvremenu, se moglo vidjeti da tim koji je izveo Rožman nije u mogućnosti da odgovori njegovom zamislima i taktičkim aspektima pomenute formacija, ali to su stvari o kojima treba razmišljati strateg Sarajeva.

Od ogromne je važnosti, ukoliko želite dominirati, ne samo o formaciji u kojoj je igralo Sarajevo, nego i u gotovo svakoj drugoj, da po izgubljenoj lopti što prije dođete do nje.

Nažalost po Sarajevo, igrači poput Hasića, Penarande i Ziljkića kada su zajedno na terenu to ne mogu ostvariti. Pogotovo, ako protiv sebe imate ekipu kvalitetniju od Slobode, a Široki Brijeg to jeste.

Oglasi

Namjerno smo izuzeli Oliveiru odnosno najisturenijeg napadača kod Sarajeva jer upravo je on jedini od "četvorke" koji ima energiju da napravi pritisak na stopere protivničkog tima, ali ni ona ne može doći do izražaja ukoliko ga ne prate njegovi saigrači.

Tako se dešavalo da Sarajevo ima posjed, ali u momentima kada su gubili loptu fudbaleri Bordo tima nisu je uspijevali osvojiti na brzinu, što je zapravo značilo i da izostaju napadi u takozvanim valovima, pa su igrači iz zadnje linije Širokog Brijega bili komotni, odnosno nisu bili pod pritiskom iz kojeg bi se mogla izroditi neka njihova greška što bi domaći eventualno mogli kazniti.

Upravo zato smo na početku teksta istakli da je igra Sarajeva bila "jalova", a kada još tu dodamo i dvojicu poprilično neiskusnih zadnjih veznih, Julardžiju i Buljubašića, čija uloga u sistemu 4-2-3-1 je također značajna, kako u igri prema naprijed, tako i u zonskom postavljanu u igri prema nazad, onda možemo reći da je Rožmanova strategija juče bila pogrešna.

Dodajmo i da je Sarajevo spletom okolnosti, odnosno zbog pogotka na samom otvaranju drugog dijela, bilo primorano igrati sa većim rizikom, te da se zadnja linija pomjerila na 40 metara od gola što su Širokobriježani sjajnoi koristili. Po osvojenoj lopti, bez dobrog pritiska napadačke četvorke i slabim postavljanjem dvojice zadnjih veznih, lako su iznosili loptu i dolazili u matne situacije.

Dvije su iskoristili, a imali su ih još nekoliko i svakako da jučerašnja predstava Sarajeva nije ohrabrujuća za navijače Bordo kluba.

Pokušao je Rožman, što je na kraju krajeva bilo i logično, sve karte baciti u napad, ali osim što je Mustafić sjajno pogodio za 1:3, ni promjene nisu donijele ništa značajnije.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U svakom slučaju, težak je period pred slovenačkim stručnjakom, njegovim saradnicima i igračima.

Igra iz prva dva susreta ne obećava, a sada im predstoje tri gostujuća susreta (Zvijezda 09, Borac i Željezničar) nakon kojih će se moći reći da li su naučili iz jučerašnjih grešaka.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Chwilla
Nije on fulio sa formacijom nego je fulio sa igracima koje doveo. Otjerao je bolje, doveo je gore. Koju god da je igrao formaciju isto bi mu bilo!
3 0
Hanibal
Losa taktika i losi igraci. Oni sto ih je Rozman otjerao ili posudio bi vrlo lahko pobijedili ovaj tim Sarajeva.Meni je i onaj Oliveira izvikan. Nista nije napravio sve je lote izgubio. Dao svega 6 golova do sada, a trebao je puno vise. Da smo doveli onoga Vidica iz Doboja dao bi vise golova od njega sigurno.U odbrani Anicic spor ko nena od 60 i kusur godina. Za njega su Serbecic i Balta velemajstori. Vrancic najbolji vezni igrac otjeran. Daj Boze da i ovo cetvrto mjesto sacuvamo. Bojim se da ce nas i Zvijezda pobijediti iducu utakmicu. Sarajevo igra samo dodavanja, zaborave gdje je protivnicki gol. kaastrofa. Vratiti Miruzu Varesanovica da poslozi ekipu.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi