Tmurni oblaci nad Grbavicom: Prvi tim, omladinski pogon, Uprava i Skupština
Detalj koji najbolje opisuje stanje u višestrukom prvaku naše zemlje

Željezničar u velikoj krizi

Tmurni oblaci nad Grbavicom: Prvi tim, omladinski pogon, Uprava i Skupština · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

U ponedjeljak će Skupština FK Željezničar održati sjednicu na kojoj će između ostalog raspravljati i o statusu Upravnog odbora, koji se očito ne smatra odgovornim za situaciju u klubu jer kako drugačije protumačiti činjenicu da su članovi ovog klupskog organa ponudili mandate na raspolaganje, odnosno nisu podnijeli neopozive ostavke.

Fudbalski klub Željezničar, šesterostruki prvak Bosne i Hercegovine, nalazi se pred ambisom, odnosno Plavi s Grbavice su devet kola prije kraja prvenstva u zoni ispadanja i očekuje ih grčevita borba za ostanak u eliti.

A, da ste na nekoj neobaveznoj kafi prije devet mjeseci prognozirali da će Željezničar biti u borbi za ostanak, vjerovatno bi vas proglasili ludim i okarakterisali kao neprijatelja kluba iz Doline ćupova. Bar to nije strano onima koji na ovaj ili onaj način vuku konce u Željezničaru posljednjih nekoliko godina. Zapravo, to im i najbolje ide od ruke.

No, ukoliko ste iole upoznati sa prilikama u i oko Željezničara, mogli ste i očekivati ovakvu situaciju. Da li sada ili za godinu-dvije, najmanje je bitno. Rukovodeće strukture, prije svega Skupština kluba na čijem čelu se nalaze Edin Cernica i Nedim Sijerčić, koja se često u kriznim trenucima krije iza ostalih organa, u tri godine je pokazala koliko zapravo ne zna rukovoditi fudbalskim procesima.

I nije riječ samo o rezultatima prvog tima, koji su s pravom u žiži interesovanja bh. sportske javnosti, nego i o ostalim stvarima vezanim za funkcionisanje fudbalskog kluba u današnje vrijeme.

Oglasi

Upravo je Skupština kluba na čijem čelu su Cernica i Sijerčić birala Upravne odbore u posljednje tri godine, davala im podršku i smijenjivala ih, zatim imala glavnu riječ po pitanju eventualnog ulaska investitora u klub, vodila glavnu riječ po pitanju saradnje sa danas već zaboravljenim "bogatim šeicima" iz Saudijske Arabije, te na kraju krajeva nedavno dala punu podršku aktuelnom Upravnom odboru, koji je prije par dana svoje mandate stavio na raspolaganje Cernici i društvu.

Drugim riječima, čelnici pod čijim rukovodstvom je Željezničar spao na tako niske grane da se prije odlaska na gostovanje u Doboj, samo razmišlja o osvajanju boda, ne osjećaju se odgovornim te shodno tome nisu ni podnijeli neopozive ostavke, nego su ih stavili na raspolaganje onima od kojih imaju apsolutnu podršku.

O ostavkama, bar prema informacijama dostupnim javnostima, nisu razmišljali ni u stručnom štabu prvog tima, kao ni direktorica Amira Uzunović, a ni sportski direktor Samir Bekrić. Valjda su svi zadovoljni trenutnom situacijom u Dolini ćupova.

Jusuf Tanović i Amira Uzunović su očito zadovoljni svojim radom

Apsurdno. No, danas je u Željezničaru sve moguće. Ipak, i pored užasnih rezultata prvog tima, nekako smo uvjereni da će Plavi na kraju ostati u društvu najboljih, no postavlja se pitanje šta sutra?

Klub čiji veliki dio godišnjeg budžeta zavisi od raspoloženja vladajućih struktura ne može i neće igrati ozbiljniju ulogu u domaćem fudbalu, a o eventualnom evropskom iskoraku može samo sanjati.

Oglasi

Ulazak investitora, koji će svojim ulaganjima zapravo preuzeti rukovođenje kluba od ovakve Skupštine i Upravnog odbora je jedino rješenje. Imao je Željezničar takvu priliku kada je ušao u pregovore sa bosanskohercegovačkim biznismenom Eldinom Diglisićem. Može se reći da se u tim trenucima slavilo na Grbavici, no ozbiljna priča o ulaganjima je naprasno prekinuta.

Objašnjene je bilo da je Diglisić odustao zbog pravnih prilika u Bosni i Hercegovini, ali po kuloarima se šaputalo da je odustao zbog toga što su u Skupštini željeli zadržati moć. Drugim riječima, uloži novce, no mi ćemo se i dalje pitati. Ovo šaputanje nam izgledaju mnogo realnije od priča o pravnim zavrzlamama.

Međutim, osim ulaska investitora, odnosno takvog procesa koji zahtjeva višemjesečni vremenski period, u Željezničaru koliko je danas se moraju pozabaviti problemima rada omladinskog pogona.

Omladinski pogon FK Željezničar tone sve dublje, Ćurić nije donio progres

Prije nekih desetak godina budžet Željezničara je punjen prodajom igrača stvorenih u omladinskom pogonu, priliku da pokažu šta znaju u prvom timu su dobijala "djeca" Željezničara, dok danas stvari izgledaju mnogo drugačije, a rezultati prvog tima su tada bili mnogo bolji od današnjih.

Prije dvije godine Upravni odbor kluba, kojeg je opet izabrala Skupština, na čelo omladinskog pogona je postavio Edina Ćurića, legendarnog fudbalera Plavih s Grbavice. Najavljivan je iskorak, promjene koje će donijeti dobro klubu, pa je između "milion" radnih grupa formirana i ona za omladinski pogon na čije čelo je postavljen član Upravnog odbora Ilijas Kovačević.

Oglasi

"Danas u klubu imamo milion nekavih radnih grupa. To su nevjerovatne stvari, ali valjda su ovi što vode klub, nekada negdje pročitali da su radne grupe važan segment kluba, pa su onda odlučili da ih formiraju u Željezničaru. Zamislite da omladinski pogon ima nekakvu radnu grupu na čijem čelu je Ilijas Kovačević. Mlad momak, nema nikakvih dodirnih tačaka sa fudbalom, na čelu radne grupe za omladinski pogon. Kada sam čuo da se ne mogu odluke donositi dok se on ne usaglasi, nisam mogao vjerovati", govori nam izvor blizak klubu.

A, koliko su radne grupe, pa i ova u omladinskom pogonu, te imenovanje Edina Ćurića za direktora, donijele dobrog klubu, najbolje se vidi iz samih rezultata omladinskih ekipa, ali i iz činjenice da Plavi danas nemaju mladog igrača za kojeg će neko garantovati da će sutra klub od njegovog transfera zaraditi određeni novčani iznos.

Istina, svake godine Željezničar potpiše nekoliko ugovora sa fudbalerima iz omladinskog pogona, što amaterskih što profesionalnih, no novih "bajića", "šabanadžovića", "šehića", "hadžiahmetovića", "sadikovića" nema na vidiku. I to dovoljno govori o svemu, a Ćurićevo dvogodišnje rukovođenje omladinskim pogonom nije dalo rezultata.

Vječiti rival, Sarajevo, odnosno Akademija ovog kluba s kojom bi se trebali porediti, u protekle dvije godine je još više u svim segmentima pobjegla Željezničaru, što u krajnjem slučaju vide i roditelji, pa širokim lukom sa talentovanom djecom zaobilaze Plave što bi na Grbavici trebalo sve zabrinuti. A ukoliko se po ovom pitanju nešto u bliskoj budućnosti ne promijeni, posljedice će osjećati klub, prije svega prvi tim Plavih s Grbavice.

Ne tako davno, stvari su izgledale drugačije, no tada, prije desetak godina se u omladinskom pogonu znalo "ko kosi, a ko vodu nosi". Na čelu omladinskog pogona nalazio se Mensur Dogan, a sa mladim fudbalerima su radili Edis Mulalić, Admir Adžem, Bakir Šerbo, Senad i Fadil Žerić, Omer Joldić, Adin Mulaosmanović... A, sve je u neku ruku nadgledao najtrofejniji trener Željezničara, Amar Osim. Danas recimo juniore u Premijer ligi vodi izvjesni Mirnes Bešić.

Oglasi

Ne ulazeći u njegove trenerske kvalitete, legitimno je postaviti pitanje zbog čega su Ćurić i radna grupa za šefa struke juniora imenovali trenera koji je u prošlosti vodio juniore Radnika iz Hadžića i ne može se pohvaliti dobrim rezultatima.

Prema podacima transfermarkta vodio ih je na 47 susreta uz učinak od 17 pobjeda, šest remija i 24 poraza. Ni sa Plavim mu ne ide bolje, odnosno u pet mečeva pod njegovim vodstvom juniori Željezničara su ostvari po pobjedu i remi, te tri poraza. Da li s njegovim imenovanjem veze ima i to što je u radnoj grupi član Uprave Ilijas Kovačević, direktor JU KSIRC Hadžići? 

Privilegij je nekada bio trenirati djecu u Željezničaru, okosnicu tima mlade, juniorske i kadetske reprezentacije su činili igrači ponikli u redovima Željezničara, a danas na posljednjem spisku selektora mlade i juniorske reprezentacije, nema nijednog igrača Plavih.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Možda je i do selektora, reći će mnogi.

Na kraju, bez obzira na sve, bilo bi u najmanju ruku nepošteno ne spomenuti i najbolju stranu Željezničara. To su njegovi navijači, koji su bez obzira na sve, uvijek uz svoj klub. Čak ni sada, kada im njihovi ljubimci ne pružaju ni "mrvu" zadovoljstva, oni pune Grbavicu. Rijetki su klubovi u regionu koji se mogu pohvaliti takvom podrškom.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

gogs
Nisi ovako pisao dok su Amarovi ljudi bili u klubu
7 3
VitezMostar
Ne brinite, sredio vam je savez bodove protiv Sloge
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi