Atrakcija rukometnog Mundijala: Ni Južna, ni Sjeverna, već Ujedinjena Koreja
Južnokorejski trener i zajednički selektor Cho Young Shin obećao je da će barem jedan Sjeverni Korejac imati priliku igrati

Dvije zemlje nastupaju zajedno na SP

Atrakcija rukometnog Mundijala: Ni Južna, ni Sjeverna, već Ujedinjena Koreja

Nakon prošlogodišnjih Olimpijskih igara, kada je ženski hokejaški tim Sjeverne i Južne Koreje podigao puno prašine zajedničkim nastupom, i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u rukometu za muškarce dvije će "zaraćene" zemlje nastupiti zajedno. 

Tim iz Sjeverne i Južne Koreje otvorit će je Svjetsko prvenstvo protiv domaćih Nijemaca s 20 predstavnika iz obje zemlje.

Združena ženska hokejaška reprezentacija na Olimpijskim igrama je ostala bez ijedne pobjede, a slična predviđanja pripisuju se muškim kolegama na prvenstvu u rukometu.

Korejski rukometni savez dobio je posebnu dozvolu od Međunarodne rukometne federacije (IHF), tako da njihova ekipa može nastupati s 20 igrača (četiri Sjevernokorejca), dok su drugi timovi primorani prijaviti maksimalno 16 igrača.

"Ujedinjene Korejske Države" osim sa Njemačkom, sastat će se i sa Francuskom, Rusijom, Brazilom i Srbijom.

Nepoznata ekipa već je protivnicim zadala puno problema prije prvenstva.

"Oni igraju vrlo brzo i vrlo su disciplinirani. Sigurno neće biti lako protiv njih", rekao je Christian Prokop, njemački selektor, kojem je izazvao glavobolje to što je jako teško uspio doći do video zapisa korejskih utakmica.

Ujedinjeni nacionalni timovi igrat će pod plavo-bijelom zastavom, što je simbol Ujedinjene Koreje. Također, niti jedna od dvije himne neće biti intonirana prije utakmice, ali izvođači će svirati narodnu pjesmu Ariranj.

"Naš cilj nije rezultat na terenu. Želimo pokazati naš jedinstveni timski duh cijelom svijetu", rekao je predsjednik Korejskog rukometnog saveza John Yoon prije prvenstva.

Ideja o zajedničkom nastupu dvije zemlje na prvenstvu potekla je prošle godine od strane predsjednika IHF-a Hassana Moustafe, koji je predložio da se "Sjedinjene Države" pojave nakon što je Južna Koreja osvojila treće mjesto na azijskom prvenstvu.

"Na prvom sastanku bili smo malo više rezervirani jedni prema drugima, ali sve se promijenilo nakon prve večere. Sada smo povezani s puno prijateljstva", rekao je kapitan obje Koreje Jung Su Young.

Spajanje Sjeverne i Južne Koreje također igra važnu ulogu za jednog od domaćina prvenstva, Njemačku, koja ove godine obilježava 30 godina od pada Berlinskog zida.

"Padom Berlinskog zida, Njemačka je zakoračila na put mira. Otada njemački tim je ujedinjen i želimo da Korejci pokažu kako mogu slijediti sličan put", rekao je selektor ujedninjenih Korejaca, južnokorejski trener Cho Young Shin. On je obećao da će barem jedan Sjeverni Korejac imati priliku igrati.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Južna Koreja je već igrala 12 puta na svjetskim prvenstvima, a prvi put su se Južnokorejci natjecali 1986. Najbolji rezultat ostvarili su 11 godina kasnije kada su osvojili osmo mjesto. Također su se natjecali na sedam Olimpijskih igara, a 1988. postali su olimpijski prvaci u domaćem Seulu. Sjeverna Koreja je igrala samo na azijskim igrama 1991. godine i tada su završili na devetom mjestu.

Dvije zemlje također su nastupale kombinirano na prethodnim Azijskim igrama u ženskoj košarci i veslanju, a mnogi predviđaju sličnu suradnju na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi