Čordalija: Čast i ponos je braniti boje svoje države, mnogo sam naučio od Benjamina Burića
FOTO: E. Dindić

Mladi golman maksimalno iskoristio povjerenje selektora Doborca

Čordalija: Čast i ponos je braniti boje svoje države, mnogo sam naučio od Benjamina Burića · Intervju

Haris Zilić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine eliminisana je u baražu za Svjetsko prvenstvo od selekcije Portugala. Duel u Guaimaraesu izgubili smo 29:19, a revanš u Tuzli je završen rezultatom 26:26.

Nakon dugo vremena naša seniorska rukometna reprezentacija došla je do pozitivnog rezultata protiv jedne od selekcija iz vrha evropskog rukometa. Remi u Mejdanu može sigurno biti dobar motiv za dalji rad.

U dvomeču protiv Portugala na klupi je debitovao novi selektor Damir Doborac, a u rosteru je bilo i nekoliko mladih igrača koji su sjajno odgovorili zadatku i pokazali da mogu biti budućnost bh. rukometa.

U peljadi pomenutih mladih igrača je i 20-godišnji Bekir Čordalija, golman Vogošće koji je rođen 2. oktobra 2003. godine. Čordalija je dobio šansu u revanšu u Tuzli protiv Portugala u drugom poluvremenu umjesto Benjamina Burića i za pola sata na parketu odradio je vrhunski posao. Čordalija je meč završio sa devet intervencija, skinuo je dva zciera Portugalcima, ali i u posljednjim sekundama utakmice zaustavio je šut Portugala za pobjedu.

Ovaj mladi golman je pokazao da itekako imamo veliku budućnost u njemu, a iza sebe ima i sjajnu klupsku sezonu pod trenerskom palicom Senada Skopljaka.

Reprezentativne akcije su završile za ovaj period godine, sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine je došla do samog kraja, a iskoristili smo priliku da porazgovaramo s ovim mladim i perspektivnim golmanom.

Oglasi

Možeš nam se malo predstaviti za početak ko je Bekir Čordalija i kako je počela tvoja rukometna priča?

"Pa Bekir Čordalija je golman Rukometnog Kluba Vogošća i golman seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine moja golmanska priča je počela u djetinstvu kada sam imao 11 godina i počeo sam trenirat sa društvom, tako se i rodila ljubav prema ovom sportu."

Uvijek su golmanske pozicije zanimljive u rukometu, pa sigurno i javnost zanima, šta je kod Bekira presudilo da postane baš golman?

"Naravno, slažem se da su golmanske pozicije zanimljive javnosti zato što golmani svojim odbranama daju sigurnost i želju za nadigravanjem u napadu, jer ako pogriješimo u napadu to možemo ispraviti dobrom odbranom ili golmanskim intervencijama. Presudilo je to da se pronalazim na toj poziciji i da je to najbolje mjesto za mene."

Veoma mlad si dobio šansu da braniš za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine i svaki minut si iskoristio. Prvo protiv Kosova na debiju prošle godine, a onda sjajno poluvrijeme protiv Portugala, kakav je osjećaj, kada je sve još uvijek friško?

Oglasi

"Prije svega se zahvaljujem selektorima koji su mi ukazali povjerenje za ta dva nastupa naravno da je čast i ponos braniti boje svoje zemlje i naravno kad se dobije takva prilika za minutažom u državnom dresu da se treba iskorititi maksimalno. Nevjerovatno je igrati pred tolikom publikom, osjećaji su fenomenalni i drago mi je da sam opravdao povjerenje selektora Damira Doborca i radujem se nastupima nastupima za državni dres."

Koliko jednom mladom golmanu znači što svlačionicu u reprezentaciji dijeli sa Benjaminom Burićem koji je među najboljim svjetskim golmanima?

"Ogromna mi je čast djeliti svlačionicu sa Benjaminom Burićem jednim od najboljih golmana svijeta, imao sam priliku da naučim mnogo toga od njega i davao mi je savjete kako da postanem bolji golman, a pored tih savjeta davao mi je i životne savjete. Pored svega toga što je među najboljim golmanima svijeta i van terena je dobar čovjek i pravi primjer mlađim golmanima."

Kako komentarišeš sezonu RK Vogošća? Dobar nastup u Evropi, a onda loša serija u finišu prvenstva?

Oglasi

"Imali smo jako tešku i burnu sezonu pored evropskih takmičenja, imali smo i domaće prvenstvo i Kup Bosne i Hercegovine. Dali smo sve od sebe, ali desio nam se hendikep sa pet igrača koji su se povrijedili i ujedno bili nosioci igre. Davali smo sve od sebe, ali nesretne okolnosti su dovele do toga da drugi dio sezone bude neuspješan i ne napravimo ono što smo htjeli."

Ambicije Bekira Čordalije u nastavku karijere? Da imaš mogućnost da biraš neki evropski klub za koji bi zaigrao, na koga bi pao tvoj izbor?

"Pa moje ambicije su da postanem još bolji, da jednog dana zaigram za neku ekipu samog vrha evropskog rukometa. Iskreno, volio bih jednog dana da zaigram za Kiel."

Kako izgleda jedan golmanski trening? Možeš nam malo opisati?

"Pa jedan golmanski trening sastoji se od zagrijavanja, puno istezanja, koordinacije pokreta tijela i naravno najbitnije šuterskog djela treninga."

Oglasi

Imaš li sportskog uzora? I ako imaš, zašto baš taj sportista?

"Naravno da imam sportskog uzora to je danski reprezentativac Niklas Landin jer od početka moje rukometne karijere pratio sam njega i gledao njegov rad. Fizički ličim na njega i dosta mi pomaže kada gledam njegove utakmice i pratim njegove poteze i odbrane, naučim i tu neke stvari."

Kao mlad si dobio veliku priliku u dresu reprezentacije, imaš li neku poruku za mlade sportiste?

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

"Pa zamolio bih sve mlade sportiste koji se bave sportom da puno rade, da se trude, da vjeruju u sebe, jer ako vjeruješ u sebe i imaš želje i motiva uspjeh će sigurno doći."

Bekir Čordalija je još jedan dokaz da Bosna i Hercegovina nastavlja tradiciju sjajnih golmana, a pored Bekira imamo i mladog Haruna Hodžića koji brani u francuskom šampionatu, a tu je i iskusni dvojac Admir Ahmetašević, kao i sjajni Benjamin Burić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti