Sakić: Izviđač je primjer modernog rukometa, Toni Čolina je veliki gospodin i pravi učitelj
FOTO: Amir Ahmeljić

Skauti blizu nove titule

Sakić: Izviđač je primjer modernog rukometa, Toni Čolina je veliki gospodin i pravi učitelj · Intervju

Haris Zilić

Do kraja Premijer lige Bosne i Hercegovine za rukometaše ostalo je još pet kola, a rukometašima Izviđača iz Ljubuškog nedostaje još jedan bod da i matematički osiguraju novu titulu prvaka naše države.

Popularni Skauti su odigrali sjajno sezonu, posebno proljetni dio i sada su blizu novog šampionskog slavlja. Pokazli su još jednom da su izuzetno organizovan i jak sportski kolektiv.

Dres Izviđača o ove sezone nosi i Aldin Sakić (25), rukometaš koji iza sebe ima i internacionalno iskustvo, a u redove Izviđača je došao iz Francuske, tačnije iz ekipe Masyy Essonne Handbal.

Iskoristili smo priliku da sa pomenutim rukometašem porazgovaramo o trenutnoj sezoni Izviđača koja je mali korak do zvaničnog šampionskog slavlja

"Što se tiče ove sezone stvarno sam ponosan na sve koji su doprinijeli na ovakve rezultate Izviđača. Od sponzora, Uprave kluba, trenera i nas igrača. U Ljubuškom svi dišu za rukomet tako da ne iznenađuje me činjenica da je Izviđač uvijek u samom vrhu", rekao je Sakić u uvodu razgovora za SportSport.ba i nastavio:

"Ove sezone imamo samo jedan poraz, to dovoljno govori u kakvoj smo formi. Imamo pet utakmica do kraja prvenstva, a nama je potreban samo jedan bod da bi osigurali titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Mislim da je Izviđač pravi primjer modernog rukometa, vjerujem da svaki gledaoc koji nas je pogledao tijekom ove sezone nije zažalio."

Oglasi

Mladi stručnjak na klupi Izviđača Toni Čolina je jedan od najzaslužnijih za uspjehe Skauta posljednjih sezona, a i sam Sakić nije mogao da ne spomene trenera Čolinu i to birnaim riječima.

"Moram reći velika zasluga ide gospodinu Toniju Čolini. Kod njega kad dođete mislite da znate nešto o rukometu, ali zapravo tek tad vidite koliko ne znate. Izvrstan učitelj, na kraju krajeva rezultati su plod njegovog rada koji govore umjesto njega. Preporuka za sve igrače na njegov poziv bez razmišljanja prihvaćajte", rekao je Sakić i dodao:

"Mi ćemo zasigurno u svakoj narednoj utakmici ići na pobjedu bez ikakvih kalkulacija sa ekipom koja je i do sad igrala. Jednostavno želimo sa stilom i nekim ličnim rekordima uzeti trofej prvaka Bosne i Hercegovine."

Naš sagovornik je i ranije igrao na bh. parketima, a bolji pzonavaoci bh. rukometa pamte ga još dok je igra u dresu Konjuha iz Živinica, sada je ponovo u bh. dvoranama.

"Stvarno je lijep osjećaj ponovo biti na bh. parketima, naša liga raste iz godine u godinu. Primijeti se da je kvalitet lige znatno bolji nego ranije, to me jako raduje. Mnogo mladih igrača dobija veliki broj minuta, to je također lijepa vijest. Finansijski se također diže jer se počelo ulagati u naš rukomet. Vidim da iza svakog kluba dosta potpore daju gradovi. To je lijepa vijest, jer sport je nešto što nas ujedinjuje i sklanja djecu sa ulica i problema. Nadam se da će se nastaviti u ovakvom ritmu i da će iz godine u godine sve bolje biti."

Oglasi

Dotakli smo se i nastavka karijere, Sakić je tu oprezan i ističe da će o tome više razmišljati na ljeto.

"Što se tiče moje budućnosti pa uvijek ima tih nekih ponuda iz inostranstva jer igrao sam u nekim zemljama i uvijek sam ostao zapažen kod nekih trenera. S obzirom da sam imao ugovor na dvije godine u Francuskoj na lični zahtjev sam raskinuo ugovor i došao u Izviđač. Ove godine se ostvarujem kao otac što je bio dodatni motiv da zaigram u našoj ligi ponovo. Vrlo vjerovatno da ću ostati u BiH još neko vrijeme. Ugovor sa Izviđačem mi ističe početkom jun pa nakon toga vidjet ćemo da li sam tu ili negdje drugo."

Premijer liga Bosne i Hercegovine se lagano diže kvalitetom, ima tu klubova koji su odlični, a pokazal smo ove sezone da možemo i u Evropi odigrati dobre utakmice.

"Što se tiče naše lige mimo nas tu su Borac, Gračanica, Leotar, Sloboda, Konjuh i Vogošća. To su ekipe koje su bodovno skoro iste i bit će jako zanimljivo na kraju vidjeti ko će izboriti Evropu. Iskreno nisam u nikoga razočaran, naprotiv sretan sam jer naše ekipe su odigrale super u Evropi, pokazali smo da se igra dobar rukomet u BiH", rekao je Sakić za kraj i dodao:

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

"Nadam se i narednih godina da će klubovi moći finansijski ispratit Evropu i da budemo redovni učesnici ,a ne samo prolaznici evropskih takmičenja. Imamo kvalitet, dobre trenere, mislim da se radi dobro u BiH samo je potrebno ulaganje i strpljenje, zasigurno rezultati neće preko noći doći."

Što se tiče Izvišača oni već naredni vikend u 22. kolu mogu da slave, ako ostanu neporaženi na gostovanju u Zavidovićima kod ekipe Krivaje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi