Selektor nekoliko puta ponovio jedno te isto, kapiten poslao snažnu poruku navijačima
Izjave selektora ne ulijevaju optimizam pred dvomeč s Kosovom, no na duge staze sigurno da.

Rukometni Zmajevi ponovo u akciji

Selektor nekoliko puta ponovio jedno te isto, kapiten poslao snažnu poruku navijačima

E. Ganibegović, foto: E. Dindić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okuplja se u Tuzli, a već za dva dana igramo kvalifikacionu utakmicu protiv Kosova u Prištini. Tim povodom održana je press konferencija na kojoj su se medijima obratili selektor Irfan Smajlagić, te reprezentativac Mirsad Terzić.

Prvi je riječ dobio selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Irfan Smajlagić. Vrtio je skoro istu priču tokom cijele press konferencije. Mnogo puta je ponovio kako se pravi selekcija "gladnih igrača", koji će dati maksimum u svim uslovima koji nikada ne mogu biti idealni, ali i kazao da ne stavlja imperativ pobjede u mečevima protiv Kosova. 

"Očekuje nas ovaj drugi krug takmičenja gdje se od nas očekuje najbolje što možemo dati u ovom trenutku. Trebamo napomenuti da su vrlo teške okolnosti u kojima mi funkcionišemo.

Očekujemo još jednog igrača da se pojavi. Iskoristili smo juče i sinoć da se skupimo i danas je prvi trening koji smo odradili. Nalazimo se u jednoj situaciji koja je dosta komplikovana, zahtjevna. Moramo se adaptirati pošto vremena nema.

Radimo sve nešto u hodu. Pojačavamo te teorijske informacije o igračima, a s druge strane moramo biti svjesni da su svi igrači igrali preko vikenda. Iskoristili su noć za putovanje, da dođu ovdje tako da moramo biti svjesni njihovih kapaciteta i mogućnosti.

Terzić je došao jutros u 2-3, a opet sutra se očekuje da bude u top formi. To i jeste kvaliteta igrača, da se što prije adaptira na okolnosti. To nam je sudbina kao sportista.

Oglasi

Mislim da nas očekuje dosta teška utakmica protiv ekipe koja igra na domaćem terenu i koja ima određenu kvalitetu. Na domaćem terenu puno više daju i moramo biti svjesni da će to biti jedna borbena, agresivna utakmica i tražit ćemo ono najbolje što igrači mogu dati u ovom trenutku i da ostvarimo pobjedu", rekao je u uvodu Smajlagić.

Nije se složio s konstatacijom novinara da moramo pobijediti u ove dvije utakmice, ako se želimo boriti za plasman na Evropsko prvenstvo.

"Ne moramo. Imperativ, nisu presudne, presudne su utakmice protiv Crne Gore i Slovenije, ako se gleda ka prolasku u drugi krug, jer bodovi trećeplasirane ekipe se gledaju protiv ekipa koje su bile prve dvije. Teorijski možemo dobiti četiri boda protiv Kosova, a ne osvojiti nijedan bod protiv Crne Gore i Slovenija i mi smo s nula bodova.

Za plasman u dalji krug nije presudno, no ne bježimo od toga da svaku utakmicu idemo tražiti najbolju izvedbu i pozitivan rezultat. Ne želim igračima stavljati imperativ biti ili ne biti, mislim da je to kontraefekat.

Nadam se da će svi koji su došli dati svoj maksimu, što će se ukomponovati u jednu cjelinu koja će donijeti rezultat ili ne. Biti ili ne biti ne postoji u sportu, na taj način ne razmišljam i ne želim stvarati pritisak, ali od igrača ću tražiti da daju svoj maksimum što i jest cilj.

Oglasi

Mi smo došli u situaciju da pravimo selekciju. Mi smo u takvoj situaciji koja nije kritična za jednu reprezentaciju koja ima kontinuitet. Ne može se desiti da u jednom periodu 10-15 igrača prestane igrati i nakon toga imate vakuum.

Od posljednjeg prvenstva se desilo da je dosta igrača iz raznoraznih razloga prestalo igrati. Mi smo u takvoj situaciji da tražimo igrače koji su motivisani, željni. Selekciju ne možete napraviti na jednoj ili dvije utakmice, s dva tri treninga. Treba više vremena i zbog toga je specifična situacija u kojoj se nalazimo.

Mi krećemo od nule. Terzić je danas odradio dva treninga s igračima s kojima nije imao mogućnosti da igra. Stvaranje jedne homogenosti unutar ekipe, za to treba određeno vrijeme. Ušli smo u grupu sa Slovenijom i Crnom Gorom, ekipe koje dugo igraju zajedno i ostvaruju odlične rezultate."

Da li moramo istrpiti određene loše rezultate kako bismo stvorili tu homogenost?

"To je moj cilj. Ne moramo istrpiti. Da iskoristimo ove kvalifikacije da ostvarimo najbolje što možemo. Svaki igrač da da maksimum, da napravimo jednu kvalitetnu selekciju koja će u perspektivi davati rezultate. Da se napravi kompozicija igrača koji će praviti rezultate. Kad Terzić sutra ode nema ga ko zamijeniti. Kompozicija mora biti da se zna ko će sutra ili za mjesec-dva zamijeniti određenog igrača.

Oglasi

Mi smo u situaciji da tražimo te igrače ko će zamijeniti Terzića, igrače koji će funkcionisati na duži period. Ali oni moraju ispuniti kriterije koje postavlja vrhunski sport, a to nije samo odigrati utakmicu, nego i odigrati utakmicu u subotu, putovati cijeli dan u nedjelju, doći u ponedjeljak ujutro, odraditi trening u 10, večeras trening, sutra putujete na Kosovo, 24 sata, to igrač pored kvaliteta na terenu, mora imati kvalitet i da okolnosti izdrži.

To određuje jednog kompletnog igrača, da se prilagodi na okolnosti, da zaboravi na sve to kad krene utakmica, a pronaći takve igrače je vrlo teško. Pronaći igrače koji će funkcionisati. Idealne okolnosti ne postoje. Takav je termin, takav je raspored da nemamo vremena uigravati se, nego tražiti igrače koji su gladni, motivisani i u tom smjeru ići.
Ne smijemo doći u situaciju da otkaže pola ekipe iz raznih razloga. Nebitni su razlozi, bitno je da ih nema više tu. Onda vi djelujete od nule, a to se ne smije desiti ozbiljnoj rezultata. Možemo izostaviti pet ili deset igrača, ali mora da bude narednih pet-deset koji su već igrali, znaju i čekaju priliku da zauzmu mjesto Terzića, a ne da čekamo da on prirodno ostari da bi neko ušao u tu priču. To nije cilj, mislim da je cilj da je neko svojom kvalitetom njega sustigao pa da može odmoriti i sjesti na klupu."

Nakon izlaganja selektora, riječ je dobio i kapiten Mirsad Terzić.

"O čemu da pričam, šta da kažem? Specifična situacija, svi smo u svom prvenstvu, državnom, evropskom. Polako se skupljamo, večeras ćemo biti kompletni. Ko je tu i ko radi mislim da će dati maksimum.

Nije nam prvenstveno cilj da brojimo bodove, nego da se pogledamo u ogledalo i da radimo na sebi. Nema sumnje da će sve biti bolje iz utakmice u utakmicu i nadam se da ćemo u prvoj sljedećoj utakmici izgledati bolje nego u prethodne dvije.

Oglasi

U svlačionici je uvijek dobro. Ovi svi uslovi, odnosno situacije koje mi imamo u klubu, nekoga nešto zaboli ili slično i sam sebe stavi u situaciju da otkaže, da ne dođe. To je najlakše uraditi. Nema nijednog igrača u ovoj reprezentaciji koji nema bolove, nema nijednog koji igra rukomet bez bolova generalno.

To što su ovdje igrači došli u takvim situacijama i putuju i ostavljaju porodice, doći u Bosnu je malo komplikovano... Ja bih zamolio i medije da skinemo kapu tim ljudima. Nije to mala stvar uvijek doći. Bez obzira što je rezultat nekad ovakav ili onakav, u svlačionici je generalno uvijek dobro. Ja prvi ne dozvoljavam da se naruši atmosfera u bilo kojem smisli, tako da, u svlačionici je okej", rekao je Terzić, nakon čega se ponovo nadovezao selektor:

"Ne postoji igrač koji je u idealnoj situaciji. Igrate Ligu prvaka prije 24 sata, putovati iz Portugala i nazad, potrošite 48 sati na putovanja. U međuvremenu je vjerovatno dobio i neki udarac, sustigao je umor i sve. Vraćamo se na to da pravimo selekciju takvih igrača koji su gladni, bez obzira na okolnosti, koji će zaboraviti sve jer ga očekuje okupljanje reprezentacije i utakmice i u tom smjeru idemo, traženju takvih profila igrača. Možemo uvijek navesti živog primjera koji s njima funkcioniše.

Ne može doći igrač iz Zagreba do Zenice i reći umorio sam se. Ljudi putuju dvije hiljade kilometara pa dođu svježi na trening. Tražimo takve igrače koji su gladni, pravimo selekciju, ne postoje idealne okolnosti. Zavisno od rasporeda utakmica, od kvaliteta igre odnosno klubova, što je veća kvaliteta veće su i obaveze. Imamo njega (Terzića op. a), imamo Panića, Davidovića koji je putovao 48 sati. Nije oka sklopio. Sve zavisi od sposobnosti u datom trenutku, nije u idealnoj situaciji, ali jedna velika žrtva koju je on prihvatio da bi nastupio za reprezentaciju."

"Mejdan je uvijek gorio na rukometnim utakmicama. Osjećam se dužnim kad izađem pred te ljude. Da dam korak više, sto i više posto. Zahvalni smo na tome, a ljudi, ja mislim, su tu, nekad je kvaliteta manja nekad veća, rezultat bolji ili slabiji, ali mi smo tu i želimo da igramo za reprezentaciju. Neki dolaze, a neki odluče da ne, to je prirodna selekcija. Patriotizam za tim dresom, kada ta volja bude veća, sve će biti bolje. Igračima koji dođu tu treba dati podršku bez obzira na rezultat", završio je Mirsad Terzić.

Dakle, za dva dana igramo u Prištini, a revanš utakmica protiv iste selekcije igrat će se 12. marta u tuzlanskom Mejdanu s početkom u 17 sati.

Kvalifikacije za ovo takmičenje završavaju se već u aprilu, a tada će izabranici Irfana Smajlagića igrati na domaćem terenu protiv Slovenije dok u posljednjem kolu gostujemo selekciji Crne Gore.

Top Komentari

Shojich07
Smailagić je trener koji zna šta radi, a ovaj "stručnjak" koji je ovo pisao ne može da shvati o čemu čovjek piše
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi