Burne reakcije iz RS-a na izjavu Slobodana Zadre

Nove svađe

Burne reakcije iz RS-a na izjavu Slobodana Zadre

Nakon što je prvi čovjek bh. rukometa Slobodan Zadro optužio 'rukometnu Banja Luku' i predsjednika RS-a Marinka Umičevića za opstrukciju uslijedio je žestok odgovor iz RS-a. 

Podsjetimo, Zadro je prije nekoliko dana izjavio sljedeće:

"Očito je u prvom planu interes klubova (čitaj Borca m:tel, prim, aut) pa tek onda interes Premijer lige BiH i Saveza. Sigurno je da iz RS RS ne bi insistirali na priznanju ovakvog stanja u ligi da je Gračanica prva".

Iz Rukometnog saveza RS kažu kako je Zadro posljednji čovjek koji bi trebao imati obraza da priča o bojkotu i uništenju bh. rukometa.

"Gospodin Zadro je posljednji čovjek koji bi trebao imati obraza i govoriti o bojkotu i uništenju BiH rukometa. Zbog njega i njegovih istomišljenika, svi rukometni klubovi i rukomet u BiH je već 22 godine talac tzv. Herceg-Bosne, odnosno blokade registracije RS BiH. Godine 2017. su ucjenili predstavnike kantonalnih saveza, oni ih nisu morali ni prihvatiti i registrovali RSF BIH čiji su sada osnivači. Kroz rad u RS Federacije BIH zaklinju se u zakonitost i legalnost a činjenice su poražavajuće po kantonalne saveze. Savez nije nikada izvršio izmjene u registru Ministarstva pravde FBIH jer je to apsolutno odgovara predstavnicima RS HB čiji je predsjednik Slobodan Zadro.

Konstantnim zaobilaženjem RS Federacije BiH g. Zadro krši statut RS BIH i urušava legalitet institucije krovnog saveza, obraćanjem mimo članice kojoj pripada. RS BiH čine dvije članice a to su: RS RS F BiH i RS Republike Srpske. RS HB nije članica RS BiH već RS Federacije BIH i svoja prava može ostvariti samo preko njega a nikako direktno u RS BiH.

RS Republike Srpske nema ništa protiv RS HB i hrvatskog naroda, priznaje mu ista prava koja i mi imamo ali za nas je postalo neprihvatljivo ponašanje pojedinaca koji kao 'predstavljaju' RS HB, štite njen interes mešetareći po savezima i ligi", navedeno je u saopštenju RS Republike Srpske.

Kao najbolji primjer, istakli su u saopštenju, jeste sudijska organizacija i rad komesara u sezoni 2018/19.

"Najviše izuzeća od klubova odnosi se na sudijske parove iz RS HB a najperspektivniji sudijski par BiH, kandidati za EHF zvanje, Ivan Đolić i Ivan Šarac zbog lopovluka u RS BiH su napustili suđenje. G. Zadro apsolutno nema prava komentarisati ovlaštenja komesara takmičenja jer je on lično tražio da mu se dozvoli da vodi ligu kako god hoće, čak nije dozvolio ni da UO RS BIH, tumači propozicije takmičenja što mu je isključiva nadležnost. Sve stalne komisije RS BIH je stavio u podređen položaj u odnosu na komesara, jer širenjem ovlaštenja dozvolio mu je da djeluje i po drugim pravilnicima a ne samo po propozicijama. Takođe bismo ga upozorili da postoje pravno mišljenje advokatske kancelarije RS BiH, koja je jasno napisala po čemu UO RS BiH mora odlučiti. Neka postupa po propisu a ne samovoljno da uređuje savez".

RS Srpske se na kraju saopštenja zapitao i o potrošenim milionima maraka i zbog čega Zadro nije pristao na rotaciju sa Marinkom Umičevićem prema propisima u trenutku kad je trebala logistička podrška "zmajevima" za nastup na šampionatu Evrope.

"Interesantan je bio i period njegovog rada prije 2017.god on jedini ima podatke o dugovanjima RS BiH iz 1994. godine, vjerovatno jer zna gdje i kako su nastali i utrošeni milionski dugovi a i period od oktobra 2019. do februara 2020. kada ni njega a ni drugog člana UO RS BIH, g. Trlina, nije zanimao odlazak reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo u Norvešku. G. Zadro čak nije želio prihvatiti rotaciju sredinom decembra i mjesto predsjedavajućeg zahtjevajući da u njegovom mandatu Marinko Umičević nastavi rad i obezbijedi sredstva za neophodan rad reprezentacije. Razumjeli smo ga, svjestan je svoje nesposobnosti, imao je preča posla, doček reprezentativaca susjedne države u organizacija RS HB. AKO JE I OD ZADRE, MNOGO JE!!!", zaključeno je u saopštenju RS RS.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Zbog pominjanja Borca iz Banja Luke u negativnom kontekstu oglasio se i direktor ekipe Vladimir Branković. koji je za Mondo.rs rekao sljedeće:

"Zna se ko je i šta je Borac, tako da je suvišno odgovarati bivšem nižerazrednom rukometašu, tj. sadašnjem iskompleksiranom dokonom rukometnom radniku. Jadan, pokušava da bude primjećen spominjući Borac, jer u suprotnom je totalno neprimjetan. Žao mi je što hrvatski klubovi imaju tako lošeg predstavnika. O njemu i njegovom radu najviše govori broj hrvatskih klubova koje nastupaju u Premijer ligi BiH, a koji nikada nije bio manji. Sama činjenica da se nije puno obazirao na prošlogodišnju odluku Zrinjskog da istupi iz lige, govori da je gospodin Zadro jedan nesposobni rukometni diletant, koji ne zastupa ni svoj narod, a kako onda da očekujemo da pravilno zastupa rukomet i ostale rukometne klubove. Sad spominje da su dosadašnja pisanja i odluke RS RS bile donekle utemeljene, a prije 20-ak dana govorio je suprotno. Kada je RS RS tražio da sastanak UO RS BiH bude što transparentiji i da na njemu prisustvuju prestavnici klubova, 'rukometnom cirkusantu' nije odgovaralo jer on, vidi čuda, nema podršku nijednog kluba. Zadro proziva predsjednika RS RS, g. Marinka Umičevića, kojeg je molio da mu ne predaje mandat dok se ne završi sve oko Evropskog prvenstva (jer nije bio u stanju da obezbijedi ni marku za Savez), najviše govori o njemu samom. Vjerovatno problem leži u tome što Zadro nema pažnju svojih najbližih, kao ni rukometnog svijeta, pa to sad pokušava kompenzovati prozivajući poznate klubove i rukometne veličine", istakao je Branković.

Top Komentari

micelj
Ukiniti prvenstvo na 10.godina da se dozovu pameti.
1 0
bahlje
Jao tragikomedije , ne zna se ko je gori od ove trojice ili se ipak zna , to je ovaj uvlakač što brani Umičevića , Vladimir Branković ! Mislio sam to je bivši rukometaš da je normalan i razuman , a on svakim svojim javnim istupom to demantuje ...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi