Canellas je, ipak, živ, umro nije
Španci tokom turnira nisu bili uvjerljivi, ali po običaju upravo takve ekipe prve stignu do trona, vidjet ćemo mogu li iole zabrinuti Francuze

Danas u Zagrebu polufinalni mečevi Evropskog prvenstva

Canellas je, ipak, živ, umro nije · Kolumna

Umro je Joan Canellas prije deset godina, reče na time-outu utakmice između Slovenije i Španije, selektor Slovenaca, jedan od najboljih rukometaša svih vremena i omiljeni jugoslovenski lik, Veselin Vujović.

Znao je Vuja kako se suprotstaviti Špancima, narugao im se, ali nije osvojila Dežela više od boda protiv Nijemaca, oba su prosuli protiv Makedonaca i moraju se zadovoljiti osmim mjestom, iako su možda igrali i najljepši rukomet uz Norvežane na ovome Euru.

A, Španci? Oni su kroz čitav turnir izgledali mrtvi, nezainteresovani, dosadno pragmatnični, ne ulijevajući optimizam da mogu napraviti išta ozbiljnije. No, međutim... Makedoniju su posramili, a onda kada je bilo najpotrebnije u svojevrsnom četvrtfinalu, finalu prije polufinala, savladali evropskog prvaka. I to fino ga pobijedili, normalno, bez srkleta.

Vrijeme će doći

Večeras će na megdan Francuzima koji su ostvarili svih šest pobjeda, izbacili Hrvate, ne oznojivši se praktično. Trikolori igraju bezobrazno jaku odbranu, no u rukometu, posebno u polufinalima, trenuci inspiracije su također bitni. Ne krene li golmana Gerrarda, sve je moguće. Francuzi su reprezentacija koju treba neizmjerno cijeniti, kako god završi oni su top, ali oni skloni šarolikosti, neujednačenosti, protivnici dosade... bit će večeras naklonjeniji Španiji.

Večerašnji duel (18.00 sati) bit će šesto evropsko polufinale za Španiju, osmo za Freancusku. Španija je četiri puta igrala finale, ali svaki put izvukli su "krompir".

U 34 dosadašnja meča Francuska je slavila 20 puta. U Cirihu 2006. u finalu je bila bolja 31:23. Francuzi su slavili i u posljednja dva međusobna duela. Polufinalna. U Herningu je 2014. bilo 30:27, a u Kataru na SP 2013. 26:22.

"Francuska je pokazala najbolju formu tokom turnira i znaju kako se pobjeđuje. Ipak, igramo samo jedan meč i definitivno ćemo imati svoje šanse", kaže selektor Španije Jordi Ribera i dodaje:

"Ključni meč sa Njemačkom bio je dobar za ulijevanje samopouzdanja. Mislim da će odbrana odlučiti o ovom meču."

Španija je primila najmanji broj golova tokom Eura (143), dok je Francuska peta najefikasnija odbrana, ali je bila mnogo bolja u napadu.

"Sve se može desiti, u našem polufinalu nema favorita. Sitnice će odlučiti pobjednika. Cijeli turnir je dokazao da su svi timovi veoma blizu", kazao je francuski superstar Nikola Karabatić koji kao i Michael Guigou i Luc Abalo može osvojiti svoju četvrtu evropsku titulu.

Dobro se poznaju

Igrači obje selekcije dobro se poznaju iz klupskih takmičenja: golman Španije Rodrigo Corrales igra za francuske šampione Paris Saint-Germain, Eduardo Gurbindo i David Balaguer za HBC Nantes, Daniel Sarmiento za Saint-Raphael, Ferran Sole za Toulouse. Sa druge strane, francuski Dika Mem i Cedric Sorhaindo suočavaju se prijateljima iz Barcelone.

"Španci tačno znaju šta treba učiniti, vole da zadirkuju protivnike svojom pokretljivošću i tako uzrokuju greške svojih protivnika. Osim toga, njihov golmanski duo pripada najboljima na svijetu.", nahvalio ih je defanzivno Guillaume Gille, nekadašnji francuski as.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Bez obzira radi li se o Perezu de Vargasu ili Arpadu Šterbiku koji se senzacionalno priključio ekipi nakon što se golman Barcelone povrijedio.

U drugom polufinalu, od 21 sat komšijski derbi odigrat će Danska i Švedska. Ne bi bilo iznenađujuće finale Španija - Švedska. Ono da bude van svake pameti. Dvije ekipe s već dva ubilježena poraza...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi