Dragana Pandurević: Čast je biti kapiten ekipe u kojoj vlada povjerenje i podrška

Ilidžanke bez poraza okončale takmičenje u Prvoj ligi FBiH

Dragana Pandurević: Čast je biti kapiten ekipe u kojoj vlada povjerenje i podrška · Intervju

H. Zilić

Rukometašice Ilidže okončale su sjajnu sezonu u Prvoj ligi FBiH.

Izabranice Elvira Baručije su s omjerom od 13 pobjeda i jednog remija došle do titule u Prvoj ligi FBiH i nakon dvije godine vratile se u Premijer ligu BiH.

Ilidžanke su odigrale sezonu bez greške. Timska igra, te spoj mladosti i iskustva krasio je tim tokom cijele sezone.

Čast da bude kapiten ove generacije Ilidžanki ima Dragana Pandurević. Riječ je o rukometašici koja je rođena 1997. godine, a već dugi niz godina dio je seniorskog tima Ilidže.

Nakon šampionske sezone iskoristili smo priliku i porazgovarali sa Draganom o sjajnom rezultatu kluba, ali i o njenoj karijeri, ambicijama... Dragana je dala nekoliko zanimljivih odgovora za SportSport.ba.

Za početak Dragana komentar na sezonu i prvi utisci nakon osvajanja titule u Prvoj ligi FBiH?

Oglasi

"Što se tiče protekle sezone, prvenstveno bih spomenula činjenicu da smo jedini klub u Prvoj ligi FBiH koji je ostao neporažen. Osim toga, naš posljednji poraz na domaćem terenu bio je prije tačno dvije godine, u aprilu 2019. godine, i to u okviru Premijer lige BiH. Mislim da ovi podaci dovoljno govore o samoj igri ŽRK Ilidža, koja je konstantno bila na zadovoljavajućem nivou, te da smo ujedno i opravdale ulogu glavnog kandidata za povratak u najviši tamičarski rang ženskog rukometa u našoj državi. Iako je cilj bio postavljen na samom početku sezone i da je praktično bio ostvaren i prije posljednje utakmice, prvi utisci se vezuju za ponos i zadovoljstvo, kako nas igračica, tako i Uprave kluba i stručnog štaba."

Da li je neka posebna tajna uspjeha?

"Mislim da tajna uspjeha i nije posebna, već vrlo jednostavna, te da je njen korijen u samoj želji, radu i zalaganju. Prema tome, kada radite nešto iz srca i istinski se trudite na samom kraju željeni rezultat ne bi trebao biti upitan."

Kao kapiten predvodila si ekipu do povratka u društvo najboljih, kakav je osjećaj?

Oglasi

"Osjećaj je zaista lijep. Obzirom da sam u klubu nekoliko godina i da sam igrala i sezonu kada nismo uspjeli ostvariti opstanak i najvišem rangu, mogu slobodno reći da smo kao mlada ekipa sa par iskusnijih igračica veoma napredovale u igri i postale kompletnije. Stvarno je čast biti predvodnik ekipe u kojoj vlada međusobno povjerenje i podrška."

Da malo približimo čitaocima, kako je počela rukometna karijera Dragane Pandurević?

"Sportsko sam dijete, što bi se reklo. Kao mlađa, trenirala sam nekoliko sportova, no do rukometa kao sporta kojim ću se baviti došla sam sasvim spontano. Na poziv nastavnika fizičnog vaspitanja, došla sam na prvi trening, a dalje, dinamičnost ovog sporta je sigurno jedna od činjnica koja je održala moju zainteresovanost. Prve rukometne korake i školu rukometa prošla sam u ŽRK Slavija iz Istočnog Sarajeva, koja se nažalost nije takmičila u okviru državnih takmičenja. Jedna od prijateljskih utakmica protiv mlađih slekcija ŽRK Ilidža je usmjerila moj sportski put ka sadašnjem klubu."

Pored rukometa, Dragana je uskoro i uspješna pravnica? Kako se stižu sportske i fakultetke obaveze? Neki poseban recept?

Oglasi

"Da, kroz par mjeseci ću završiti pravni fakultet. Što se tiče sportskih i fakultetskih obaveza, nastojim održati ravnotežu i ostvarivati se na oba polja, s tim što u ličnom slučaju sportu dajem određenu prednost. Nije uvijek lako, ali sigurno da nije ni nemoguće."

Da nisi u rukometu, da li bi sebe vidjela u nekom drugom sportu? Najveća podrška u karijeri? Da li možda imaš sportskog uzora?

"Da se u igračkom smislu nisam ostvarila u rukometu, vjerujem da bih se bavila nekim drugim sportom, možda atletikom, obzirom da u slobodno vrijeme često idem na trčanje i samostalno treniram. Osim toga simpatišem i fitness. Kao najveću podršku u karijeri izdvojila bih roditelje i brata, kao i dečka koji je također sportista, aktivno igra fudbal. Naravno, podrška ne izostaje ni od mojih prijatelja i saigračica. Kao uzora bih možda izdvojila Andreu Lekić, uvijek mi je bila specifična i njena osobenost kao i igračko umijeće."

Očekivanja od ŽRK Ilidža u povratničkoj sezoni u Premijer ligi BiH?

"Očekivanja za nadolazeću sezonu odnose se na to da klub kvalitetnom igrom obezbjedi status stabilnog premijerligaša, kao i da svakom protivniku pužimo adekvatan otpor. Ukoliko se pokažemo i poslože se kockice, bilo bi lijepo i opet igrati evropske utakmice."

Oglasi

S Ilidžom si igrala i evropske utakmice. Možda da nam napraviš razliku između evropskog i ženskog bh. rukometa?

"Što se tiče evropskog i bh. rukomta, mišljenja sam da je najznačajnija razlika u samoj organizaciji i uslovima. U Turskoj ili Portugalu, gdje smo i igrale, mnogo više pažnje se posvećuje sportistima i ulaže se na različite načine kako bi se omogućio bolji trenažni i takmičarski proces. S druge strane, što se tiče igre i igračkog kadra, uspijevale smo na neki način parirati tim klubovima. Shodno tome, kada bi se u našoj državi cjelokupna svijest i uslovi vezni za ženski rukomet podigli na malo viši nivo, sigurno da bi potencijal i kvalitet koji posjedujemo jos više došao do izražaja."

Imaš li nekih posebnih želja u nastavku karijere, ambicija ciljeva?

"Razgovarali smo već o evropskim utakmicama, pa kao jedan od ciljeva u predstojećem periodu, sigurno je nastup na evropskoj sceni, kao i što bolji plasman u okviru domaćih takmičenja. Pored toga, u nastavku karijere, kao jedna od ambicija je i dres državne reprezentacije, obzirom da je došlo do formiranja ženske seniroske selekcije."

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (Ž):

Poruka za kraj?

"Za kraj bih uputila najiskreniji poziv svima da se bave sportom ili rekreativno treniraju, iz razloga što su benefiti treninga višesturki, a zajedničko im je to da se kroz sport obrazuješ, afirmišeš kao ličnost i stičeš vrijednosti koje su jako važne za razvoj svakog pojedinca."

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi