Crnogorska rapsodija i debakl Srbije za kraj prve grupne faze: Kreću paklene borbe za medalje!
FOTO: EPA

Evropsko prvenstvo za rukometašice

Crnogorska rapsodija i debakl Srbije za kraj prve grupne faze: Kreću paklene borbe za medalje!

Haris Zilić

Kraj 2022. godine rezervisan je za velika sportska takmičenja. Kao malo zagrijavanje za Mundijal u fudbalu poslužit će šampionat Evrope za rukometašice koji se igra u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Prva grupna faza je okončana. Vidjeli smo nekoliko sjajnih utakmica što najavljuje veliku borbu u drugoj grupnoj fazi kada kreće prava borba za polufinale i borbu za medalje.

Prvi dio šampionata nije ponudio neka velika iznenađenja. Selekcija Srbije oprostila se u prvoj grupnoj fazi. Rukometašice Srbije odigrale su veoma loš šampionat ispod svojih mogućnosti i očekivanja, završile su bez boda u grupi B koja se igrala Sloveniji, a odakle su dalje otišle selekcije Švedske, Danske i Slovenije. Interesantno tri vodeće selekcije prenose po dva boda u drugu grupnu fazu koja se križa sa grupom A.

Grupa A je manje-više ponudila očekivan rasplet. Iako podmlađene, Norvežanke su opet dokazale da su "kraljice parketa" i završile su grupu sa šest bodova ispred Hrvatske koja je osvojila tri boda, Mađarska je osvojila dva boda, a Švicarska kao najveći autsajder kući odlazi sa jednim bodom. Hrvatska je u direktnom duelu savladala Mađarsku 21:18 u drugom kolu gdje je briljirala golmanica Tea Pijević sa 14 odbrana i zahvaljujući tom trijumfu popularne "kraljice šoka" prenose dva boda u drugu grupnu fazu.

Dakle, u grupu 1 u drugoj grupnoj fazi kao lider ulazi Norveška sa četiri boda, Švedska, Danska, Hrvatska i Slovenija prenose dva boda, a Mađarska je bez bodova. Ovdje će biti totalna borba za plasman u polufinale, posebno za drugu poziciju jer nekako se stiče dojam da Norvežanke imaju korak ispred svih.

Grupa C prve grupne faze je bila prema očekivanjima, a selekcije su se poredale prema rejtingu i prije takmičenja. Francuska ja prvoplasirana sa šest bodova, Nizozemska je skupila četiri, Rumunija dva, a Sjeverna Makedonija kao domaćin je ostala bez bodova i neće igrati drugu grupnu fazu koja se igra u Skoplju.

Oglasi

U grupi D, furizone su bile Lavice iz Crne Gore koje su sa šest bodova završile prvoplasirane u grupi koja se igrala u grotlu podgoričke Morače. Iza Crnogorki bila je velika gužva. Španija, Njemačka i Poljska su skupile po dva boda i kada se napravila mini tabela, najgore su prošle Poljakinje koje odlaze kući. Za mnoge crnogorske rukometašice je ovo i oproštajno takmičenje u najdržaem dresu i sigurno će sve učiniti da na kraju dođu do medalje. Lavice očekuje velika smjena generacije.

Grupe C i D u nastavku formiraju grupu 2, gdje kao lideri ulaze selekcije Francuske i Crne Gore sa četiri osvojena boda, Nizozemska i Španija imaju po dva boda, a bez bodova u drugu fazu ulaze selekcije Njemačke i Rumunije.

Sada tek počinje pravi rukomet i prva borba, a naravno titulu brane Norvežanke koje su osam puta bile prvakinje Evrope, srebro brani selekcija Francuske, a bronzanu medalju reprezentacija Hrvatske koja je prije dvije godine bila hit prvenstva, ali na ovom prvenstvu su oslabljene obzirom da zbog povrede ne nastupa Ćamila Mičijević jedna od najboljih rukometašica današnjice.

Druga grupna faza počinje već sutra (10.11.) utakmicama u grupi 1. Od 18 sati se sastaju Hrvatska - Slovenija u regionalnom derbiju dok od 20:30 igraju Mađarska Danska, utakmica gdje su Dankinje blage favoritkinje.

Ovome dodajmo da prvenstvo protiče u odličnoj organizaciji, tako da su države iz regije još jednom položile ispit i pokazale da je rukomet ipak među vodećim sportovima na ovim prostorima.

Top Komentari

Lorrialla
Dobro došli na najbolji seks sajt za upoznavanje - - - Hot24.pw
1 0
HamzaVojvoda
Jel to opet bosna jedina iz yuge da nije na ovom turniru? Jeste jeste nista novo nema...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti