Počinje borba za EP 2026 - Bh. rukometaši čekaju rivale, smješteni su u treći šešir

Žrijeb je za 10 dana

Počinje borba za EP 2026 - Bh. rukometaši čekaju rivale, smješteni su u treći šešir

E. Škorić

Pripreme za rukometno Evropsko prvenstvo 2026. službeno su počele, a 32 reprezentacije jedva čekaju da saznaju svoje protivnike u kvalifikacijama. Žrijeb kvalifikacionih grupa će se održati 21. marta u 16:30h po srednjoevropskom vremenu u Kopenhagenu.

Danska, Švedska i Norveška domaćini su završnog turnira EHF EURO 2026 za muškarce na kojem će nastupiti 24 reprezentacije. Tri zemlje organizatori, kao i aktuelni prvaci Francuska, direktno su izborili nastupe na Euru 2026. godine.

Za preostalih 20 mjesta borit će se 32 selekcije koje će biti smještene u osam grupa po četiri ekipe. Plasman na završni turnir osigurat će prvoplasirane i drugoplasirane reprezentacije svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Ovaj poredak uključuje samo rezultate četiri utakmice trećeplasiranih ekipa protiv dvije prvoplasirane i drugoplasirane ekipe grupe. Rezultati dvije utakmice protiv četvrtoplasiranih u grupi neće se uzeti u obzir.

Timovi su podijeljeni u četiri grupe prema odgovarajućem EHF poretku, a reprezentacija BiH bit će smještena u Pot 3 zajedno sa Slovačkom, Belgijom, Švicarskom, Rumunijom, Litvanijom, Ukrajinom i Italijom.

Pot 1: Njemačka, Španija, Mađarska, Hrvatska, Island, Slovenija, Portugal, Nizozemska

Oglasi

Pot 2: Austrija, Crna Gora, Srbija, Poljska, Češka, Sjeverna Makedonija, Farski Otoci, Grčka.

Pot 3: BiH, Slovačka, Belgija, Švicarska, Rumunija, Litvanija, Ukrajina, Italija.

Pot 4: Finska, Izrael, Estonija, Gruzija, Turska, Luksemburg, Kosovo, Latvija.

Kvalifikacije za EHF EURO 2026. igrat će se u tri termina po dvije utakmice (šest kola), jer je raspored utakmica baziran na četiri ekipe u svakoj grupi.

Prvo kolo igra se 6. i 7. novembra tekuće godine, potom 2. kolo 9. i 10. novembra. Kvalifikacije se nastavljaju u martu naredne godine. Treće kolo igra se 12. i 13. marta, a četiri dana kasnije su na programu mečevi 4. kola, dok će se kvalifikacije azvršiti u prvoj polovini maja 2025. godine.

U nove kvalifikacije BiH ulazi bez dugogodišnjeg kapitena Mirsada Terzića koji je okončao reprezentativnu karijeru,

Za reprezentaciju BiH odigrao više od 170 utakmica, a nastupao je za ekipe Željezničar, Izviđač, Zagreb, Celje, Veszprem.

Top Komentari

RASanticeva
Daj nam Luksemburg da im vratimo za fudbal ?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti