"Hrvati prvi put bez pritiska, Francuzi bolji bez Karabatića"

Sutra počinje SP za rukometaše

"Hrvati prvi put bez pritiska, Francuzi bolji bez Karabatića"

Svjetsko rukometno prvenstvo za rukometaše, 26. po redu počet će sutra i trajati završno s finalnom utakmicom do 27. januara.

Za to vrijeme ljubitelji rukometa moći će uživati u mečevima najboljih svjetskih reprezentacija, a domaćini će biti Danska i Njemačka.

Iz godine u godinu januar je najzahtjevniji mjesec za rukometaše, pa je zapravo pravo pitanje do kada će oni koji već deceniju traju na velikoj sceni imati snage izdržavati sve te napore. U tom kontekstu, potrebno je sistematično vršiti smjene generacija, smatra legendarni Jasmin Mrkonja, član trofejne generacije Metaloplastike i reprezentacije Jugoslavije te bivši selektor BiH.

"Prvi put nakon koliko godina nećemo na jednom velikom takmičenju gledati Nikolu Karabatića i Thierryja Omeyera, ljude koji su široj publici možda i najpoznatiji, pa će toj publici ovaj Mundijal vjerovatno bez njih biti "onako". Ja ipak smatram da bi Francuska bez njih dvojice, koliki god da su to rukometni kolosi, mogla biti bolja, jer upravo se tu može raditi o dodatnom motivu.

Znate kako je to u sportu, nekada kada ostanete bez ključnog igrača, na početku se desi šok, ali onda se stvori još veća kohezija, svi igrači dodatnu snagu pronađu, a hvala Bogu Francuzi su smjenu generacija izvršili na pravi način. Imaju mnoštbvo mladih, poletnih, vrhunskih rukometaša punih snage koji se ne moraju sakrivati iza bilo koga. Mislim da su favoriti i da niko još uvijek ne smije reći da će dobiti Francusku. Imaju najširi kadar mladih lavova", priča Mrkonja.

Kako je to običaj u rukometu, tako nije potrebno mnogo pameti Francuzima među favorite pridodati Dansku i Njemačku.

"Nikada domaćin nije za potcijeniti, ma koliko jak i snažan bio, a posebno kada je riječ o Danskoj i Njemačkoj. Oni bi među favoritima bili i da nisu domaćini, a u rukometu znamo svi koliko se domaćini štite. Iskustvo sa prethodnih velikih takmičenja govori nam da u presudnim momentima kada odlučuje jedna ili dvije lopte, kada se lomi, sudijske odluke uvije će ići u korist domaćina."

Prema Mrkonjinim riječima ni Španiju ne treba potcijeniti, iako ih, bez obzira što su aktuelni evropski prvaci, ne možemo smatrati izrazitim favoritom.

"Oni su na iskustvo i uz pomoć Arpada Šterbika sasvim neočekivano prošlog januara osvojili Euro. Iskusna su ekipa, koja igra pametno, odmjereno i uvijek su opasni. Teško je osvojiti dvije godine zaredom veliko takmičenje, ali nemoguće ih je izostaviti iz tog kruga od četiri repreprezentacije."

Što se tiče reprezentacija iz regiona, tamo će ih biti tri. Manje nego na prethodna dva Svjetska prvenstva. U Kataru su recimo igrale četiri selekcije, među njima i BiH. Sada neće biti ni Slovenije koju predvodi Mrkonjin nekadašnji saigrač i prijatelj Veselin Vujović.

"Po kvaliteti stavio ih prvo Hrvatsku, pa Makedoniju i onda Srbiju. Hrvatska je na ovome Prvenstvu nakon dugo vremena oslobođena pritiska da je u najužem krugu favorita. Ovo će zapravo takmičenje pokazati koliko je Lino Červar pogodio sa svojim izborom i da li ova grupa igrača može približno odgovoriti zahtjevima da se dospije što dalje. Do prije nekoliko godina za Hrvatsku se smatralo neuspjehom kada ispadne u polufinalu, a eto prošle godine na svom terenu nisu uspjeli ni taj rezultat da ostvare.

Mislim da imaju dobre igrače koji u svojim klubovima igraju zapažene role, ali da nisu posloženi na način kako je to bila generacija sa Baliće, Metličićem, Lackovićem, od kojih je svako mogao preuzeti odgovornost. Od tada su se vremena međutim promijenila, drugi su shvatili šta im treba i jako mnogo napredovali. Možda to što ih nakon dugo vremena rukometna javnost ne uzima za ozbiljno pomogne Hrvatskoj da ode daleko."

Kod Makedonije Mrkonja ističe tu grupnu koheziju.

"Oni imaju dugo godina kontinuitet, procijenili su da im je rukomet od nacionalne važnosti i u dresu reprezentacije daju onaj jedan dodatni impuls. Uvijek mi je drago gledati Makedoniju."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Nasuprot Makedoniji, Srbija ima vrhunske igrače, najveći su izvoznik vrhunskih rukometaša, ali...

"Oni kada dođu da igraju za reprezentaciju kao da im se nešto u glavama desi. Nikako to nije to. Zato su ovoga puta odlučili da malo podmlade selekciju, imaju kvalitet, ali mislim da su u jako intenzivnoj grupi i da će biti pravi podvig ako prođu u narednu fazu. Od timova koji bi mogli biti potajno iznenađenje vidim Norvešku, za koju se više ne može ni reći da su iznenađenje. Uvijek im malo nedostaje za veliki rezultat, možda sada da uspiju. Blizu im je Prvenstvo, vjerovatno će imati i lijepu podršku s tribina..."

Top Komentari

Prazina
Ovako nešto:"Do prije nekoliko godina za Hrvatsku se smatralo neuspjehom kada ispadne u polufinalu, a eto prošle godine na svom terenu nisu uspjeli ni taj rezultat da ostvare", može da izjavi samo totalna neznalica ili neko mnogo jalan. Pazi molim te, nisu uspjeli čak ni da uđu u polufinale?? Jaoooooo. A ovo:" Možda to što ih nakon dugo vremena rukometna javnost ne uzima za ozbiljno...???" Odkud ti takva idiotarija od zaključka? Hrvatska rukometna javnost uvijek uzima za ozbiljno svoju reprezentaciju i od nje uvijek očekuje bar polufinale jer zna što imaju, jer zna da su rukometna velesila.
4 1
vida17
A cuj Srbija najveci izvoznik igraca haha. Pa jedini koga imaju to je Vujin da je neko ime. Zna se da je godinama najveci izvoznik u nasoj regiji PPD Zagreb. Ovdje ne racunam Vardara i Vesprem.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi