Hrvati se pitaju: Čime je Halil Jaganjac zaslužio sramotan tretman?

Vraćen sa Svjetskog prvenstva

Hrvati se pitaju: Čime je Halil Jaganjac zaslužio sramotan tretman?

Jedan od najvećih talenata svjetskog rukometa Halil Jaganjac (20) odlukom selektora Line Červara vratio se sa Svjetskog prvenstva.

Nemali broj rukometnih stručnjaka i zaljubljenika ostao je iznenađen što ovaj mladi rukometaš porijeklom iz BiH nije bio među 16 odabranih, a kao prekobrojan morao se vratiti u klub i priključiti pripremama Nexea za nastavak sezone. Prihvatio je to Jaganjac bez pogovora, profesionalno, kako mu i dolikuje, međutim mediji u susjedstvu ne mogu se oteti dojmu da je tretman kakav ovaj rukometaš ima u reprezentaciji - sramotan.

Umjesto Jaganjca u kadar je uvršten Kristian Bećiri, 24-godišnji pivot Celja, a sve to ne bi bilo nimalo čudno da selektor Červar u sastavu već nema tri pivota...

"Odluka je još nevjerojatnija kada uzmemo u obzir da Željko Musa igra u životnoj formi, a Marin Šipić pokazuje da je već sada, sa samo 22 godine, itekako bitna karika u reprezentaciji. Da se razumijemo, Bećiri igra vrlo dobro u najboljem slovenskom klubu, ali koja momčad treba četiri pivota u sastavu koji broji samo 18 igrača? U najmanju ruku teško razumljiv potez", piše hrvatski Germanijak.

Po sportskim forumima i društvenim mrežama nagađa se kako je Jaganjac ovakav tretman u nacionalnom timu vjerovatno zaradio i prelaskom u Nexe. Nakon što je u Metalurgu igrao iznad svih očekivanja, Jaganjac je na stolu imao nekoliko ponuda, uključujući i PPD Zagreba kojeg je vodio Červar. Bio je na korak do potpisa za njih, ali se transfer nije realizovao, da bi nekoliko mjeseci kasnije pojačao redove najvećeg rivala. Samo po sebi tada se nametnulo pitanje gdje je puklo na relaciji Červar - Jaganjac...

U Hrvatskoj su mišljenja kako bi ovakvim tretmanom mogli izgubiti jednog od najtalentovanijih vanjskih igrača na svijetu, pogotovo ako se uzme u obzir da je Jaganjac porijeklom iz Bosanskog Petrovca, i da bi ga u BiH objeručke dočekali. Ako je neki sport poznat po tome da se dresovi nacionalnih selekcija mijenjaju kao čarape, to je upravo rukomet.

"Jaganjac bi mogao zaigrati za BiH iz koje vuče korijene, a sigurno bi se za njega raspitali i Makedonci kod kojih je stekao klupsku afirmaciju. Sjetite se da su dres Makedonije godinama nosili Srbin Nemanja Pribak i Slovenac Renato Vugrinec. Historija rukometnih reprezentativnih transfera definitivno postoji i nešto je što ne smijemo prelako otpisati kao realan scenarij", dodaje Germanijak.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Červaru je bilo teško šta pregovoriti nakon sjajno odrađenog prvog kruga, međutim danas kada su kompfomitirani izgledi za plasman u polufinale, pitanje Jaganjac sve više se nameće. Kaubojima sada predstoje dvije najteže utakmice u grupi, protiv Njemačke i Francuske,

Top Komentari

Prazina
Ništa od toga, Jaganjac je vjeran svojoj Hrvatskoj, a ovo mu rade zbog toga što je potpisao za Nexe, a ne za PPD Zagreb
0 3
ceSoloInter
pa sad da su ovi nasi pametni pa ga uzmu :)
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti