Kao u zlatno doba informbiroa...
Premijer liga će se igrati pod okriljem RSBiH, ako se uopće budu igrale

Saopćenje UO RSBiH

Kao u zlatno doba informbiroa...

Kao u staro vrijeme polit ili informbiroa, kako li su se već zvale te institucije s posebnim afinitetima za bjesomučno raspredanje i pravovremeno informisanje, nakon posljednje sjednice Upravnog ili Izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH, kako li se već zove to vrhovno tijelo našega rukometa, počelo je rešetanje saopćenjima.

Jedni šicaju s jedne strane, drugi s druge. Nakon saopćenja Udruženja premijerligaša u kojem je istaknuto da su oni čuvari rukometa u BiH, sada stiže odgovor iz RSBiH.

"Posljednjih dana su se u javnosti pojavile različite informacije koje su stvorile nejasnoće u vezi sa odnosom Rukometnog saveza BiH i Udruženja premijerligaša u formiranju.

Naime, predstavnici klubova su na svoju inicijativu došli na sjednicu Upravnog odbora RSBiH koja se održavala 10.02.2018. godine. Premda nije bilo predviđeno tačkama dnevnog reda, Upravni odbor je primio predstavnike klubova koji su tom prilikom iznijeli svoje probleme, te dva zahtjeva.

Uslijedila je konstruktivna rasprava o predloženim zahtjevima i po okončanju iste predstavnici klubova napustili su sjednicu", piše u uvodu saopćenja, isto kao da su mediji o ovome pisali nešto suprotno istini.

Sve što je "saopćeno" ne sukobi se s "različitim informacijama koje su stvorile nejasnoće", jer su mediji prethodnih dana objavili sve uporavo ovako kako je gore navedeno.

Idemo dalje:

"Ocjenivši da je dosadašnji tok prvenstva protekao bez najmanjih problema i zaprimljenih zamjerki od strane klubova, UO je donio zaključak da se liga 2017/18 može igrati samo pod okriljem RSBiH u skladu sa donesenim i usvojenim Propozicijama na početku prvenstva. U ovoj situaciji kada u Statutu RSBIH nemamo nikakvo udruženje ligaša,
niti klubova, nemoguće je iz statutarnih, ali i tehničko-materijalnih razloga, prepustiti organizaciju takmičarske lige bilo kojem udruženju koje kao takvo nije prepoznato u normativnim aktima RSBiH.

Takođe, UO je zaključio da nema potrebe za sazivanjem vanredne Skupštine, s obzirom da će se redovna Skupština prema planiranim aktivnostima održati u maju mjesecu. Istaknuto je da RSBiH izuzetno cijeni sve klubove članice RSBiH, što kazuje i činjenica da se UO odredio u smjeru da se i Udruženje ligaša uvrsti u Statut RSBiH. Na ovaj način, Udruženju bi se dalo na značaju, ali bi se istovremeno definisala njegova uloga, prava, obaveze i njegov djelokrug.

Kako smo istakli u službenim obraćanjima ispred RSBiH, u toku je priprema izmjena Statuta u okviru pripreme za sjednicu Skupštine. Koristimo i ovu priliku da pozovemo klubove da se aktivno uključe u predlaganje izmjena i dopuna Statuta u pogledu uvrštavanja udruženja klubova, udruženja trenera i sindikata igrača u Statut.

Zahvaljujemo se klubovima što su prepoznali problem porezne registracije RSBiH i samim time priznali da su svjesni otežanih uvjeta rada RSBiH. No, uprkos tome, nadljudskim naporima realiziramo lige, ali i mnoge aktivnosti u reprezentativnom rukometu pa slobodno možemo reći da nisu samo klubovi svijetla tačka rukometa u BiH, već i naše reprezentacije, a
posebno svi sportski radnici koji održavaju rukomet svih ovih godina.

Na kraju, ali ne i manje bitno, RSBiH je u pregovorima sa potencijalnim sponzorima lige koji bi svojim sredstvima olakšali rad i takmičenje klubovima, te omogućili da novac koji izdvajaju za službena lica ulože u omladinske pogone i razvoj rukometa."

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Fino sročeno, samo što se ovi iz Udruženja ništa ne slažu s ovim iz Upravnog odbora i u tome je kvaka. Pitanje nakon silnih previranja je vrijedi li sve trošenja bespotrebe energije, posebno na šicanje saopćenjima. Koga više uopće išta zanima o rukometu u BiH. I ko je uopće u svemu ovome lud. Ako su svi ludi, ko je onda najluđi?

Možda su upravu i jedni i drugi, možda je istina na pola puta. Niko više taj koloplet razmrsiti ne može.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi