Magoda: Situacija nije dobra, ali spremni smo se prihvatiti posla i bh. rukomet podići na viši nivo

Prvi čovjek bh. rukometa

Magoda: Situacija nije dobra, ali spremni smo se prihvatiti posla i bh. rukomet podići na viši nivo · Intervju

A. Beganović

Kenan Magoda, uspješni sportski radnik, nedavno je izabran za predsjednika Upravnog odbora Rukoemtnog saveza Bosne i Hercegovine, a u svom prvom intervju nakon imenovanja, govorio je o problemima u kojima se nalazi bh. rukomet, ali i o planovima kako bi se izašlo iz tih problema.

Prije nekih desetak godina rukomet u Bosni i Hercegovini je bio u "modi". Utakmice reprezentacije su punile i najveće dvorane, a bh. klubovi, prije svega RK Bosna i RK Izviđač, postizali su zapažene rezultate i na evropskom nivou.

Premijer liga Bosne i Hercegovine je bila, ako ne najkvalitetnija, onda sasvim sigurno najuzbudljivija u regionu i u tim momentima se činilo da će rukomet u Bosni i Hercegovini u bliskoj budućnosti postati sport broj jedan.

Međutim, umjesto podizanja na još viši nivo, rukometa u cjelini, došlo je do neobjašnjivog pada, kojeg je teško zaustaviti, no ljubitelji ovog sporta vjeruju da novo rukovodstvo Saveza na čelu sa Magodom, ima snage da zaustavi taj pad te da u budućnosti rukometu u našoj državi vrati stari sjajj.

Neće biti lako, problema je mnogo, no poznavajući Magodu i njegov rad, sigurni smo da neće položiti oružje te da će sa čistim namjerama pokušati bosanskohercegovački rukomet vratiti na mjesto koje mu pripada.

Oglasi

Gospodine Magoda, prije svega želimo vam čestitati i poželiti mnogo sreće u radu. Imenovani ste za prvog čovjeka Rukometnog saveza BiH prije ,mjesec i nešto više. Šta ste zatekli u Savezu?

"Iskreno, situacija je loša, nema se tu šta kriti. Moramo biti otvoreni i spremni na mnogo odricanja kako bismo rukomet vratili tamo gdje mu je i mjesto. Posljednjih godina je bilo mnogo negativnih stvari, slali smo lošu sliku i prema javnosti i sada je na nama da to što prije ispravimo. Jedinstveni smo, mislim na novi saziv Upravnog odbora, atmosfera je sjajna i svi smo spremni za rad i svjesni šta nas sve očekuje".

Nekako je posljednjih godina u centru pažnje bio famozni ID broj. Kakva je situacija sada po tom pitanju, odnosno da li možemo reći da ste izabrani za predsjednika UO Saveza koji postoji desetine godina ili Saveza koji će uskoro slaviti četvrti ili peti rođendan?

"Bez ikakve potrebe su izgubljene godine u nekoj borbi za novi ID broj. Svi su znali da nadležne državne institucije neće dopustiti registraciju nekog novog Saveza i sa tom temom se bespotrebno zamarala javnost. Predsjednik sam jedinog Rukometnog saveza, onog čiju reprezentaciju je, da tako kažem, na Svjetsko prvenstvo, odveo Dragan Marković i onog za čiju reprezentaciju je Terzić odigrao stotine utakmica. U ovu priču sam ušao, a uvjeren sam i moje kolege, svejstan da preuzimamo Savez i sa dobrim i lošim stranama. Ne može se historija tek tako izbrisati".

Dakle, drugim riječima preuzeli ste i sve obaveze, odnosno dugove, koji nisu mali. Da li znate koliki su, ako ne, da li će biti izvršena neka revizija kako bi se u budućnosti te stvari riješile?

Oglasi

"Nemam predstavu koliko Savez duguje i kome. Nemaju predstavu ni moju saradnici jer nema dokumentacije. Krčmilo se u tom periodu kako se htjelo, ali prvo što ćemo uraditi je da ćemo organizovati press konferenciju na kojoj ćemo javno pozvati sve one kojima se duguje i zamolit ćemo ih da nam se jave, da dostave dokaze kako bismo mogli reagovati. No, želim poručiti da nas ti problemi ne smiju i neće spriječiti da riješavamo druge. Nas 12 u UO nemamo ćarobne štapiće i biće nam potrebna pomoć svih institiucija, kako kantonalnih, tako i entitetskih te državnih jer mi smo preuzeli brigu o nacionalnom savezu. Dakle, savezu koji predstavlja klubove i rukometaše iz cijele Bosne i Hercegovine".

Niste se nikad bojali rada, no trebat će vam pomoć. Pitanje generalnog sekretara je još uvijek otvorena tema?

"Potpuno ste u pravu, trebat će mi pomoć, a uloga generalnog sekretara u riješavanju svih problema može biti krucijalna. Nije to pitanje više otvoreno. Vršilac dužnosti je Tarik Smajović, nekadašnji generalni sekretar RK Bosna. Radi se o sjajnom operativcu, koji dobro poznaje materiju i uvjeren sam da će u ovim teškim momentima i njegova uloga biti od velike važnosti. Znam koliko može i smatram da je Tarik čovjek koji treba Rukometnom savezu".

Rekli ste da će vam trebati pomoć i institucija. Da li ste možda već obavili razgovore sa nekim ministrima, da li kantonalnim, entitetskim ili državnim?

Oglasi

"Imao sam sastanak sa ministrom u Vladi Kantona Sarajevo, Samirom Avdićem. Kanton Sarajevo je tradicionalno, najveći sponzor i vjerujem da će se naša saradnja nastaviti u budućnosti. Pozitivne dojmove nosim nakon razgovora sa Avdićem, a planiram da se uskoro sastanem i sa entitetskim ministrima i svim nosiocima vlasti koji su spremni da nam pomognu. Još jednom ću reći, nalazim se na čelu nacionalnog saveza i potrebno je da se svi uključe kako bismo što prije rukomet vratili na mjesto koje mu pripada."

Na juče održanoj sjednici donešena je odluka i o skaraćivanju Premijer lige Bosne i Herceovine?

"Da, odmah smo detektovali problem i slažemo se svi da u elitnom rangu igra veliki broj klubova. Moramo raditi na skraćivanju lige i evo, već smo poduzeli prve korake. Smatramo da ćemo s tim potezom klupski rukomet početi vraćati na nivo na kojem je bio prije desetak godina. Svjedoci ste da se kvalitet izgubio sa povećanjem broja klubova u elitnom rangu te da su rezultati u evropskim takmičenjima bili ispod nivoa. Ne treba zaboraviti ni ženski klupski rukomet, a i reprezentativne selekcije. Mogu reći da ćemo i po tom pitanju mnogo raditi, te da dame neće biti zapostavljene".

Da li se bojite da ćete zbog toga biti pod pritiskom, da ih tako nazovemo, zaštitnika klupskim ili lokalnih interesa, u Savezu jer upravo zbog takvih je broj klubova u eliti rastao, pa se onda nije znalo do posljednjeg kola koliko klubova ispada, a koliko ulazi u društvo najboljih.

Oglasi

"Odlično pitanje i mogu vam reći da sam predsjednik svih klubova. S tim sam vam vjerovatno i odgovorio na vaše pitanje. Dolazim, odnosno predstavnik sam Kantona Sarajevo, ali svoje saradnike u UO sam upoznao sa tim da nemam namjeru da štitim interese klubova iz kantona iz kojeg dolazim, a vjerujte da je takva atmosfera u UO, da i svi ostali članovi razmišljaju kao i ja. Cilj je podići rukomet na viši nivo i nikakvi klupski interesi se neće štititi, bar dok je ovaj UO na čelu Saveza."

Juče je "procurila" informacija i da bi proslavljeni rukometni stručnjak, Irfan Smajlagić, mogao preuzeti našu nacionalnu selekciju. Radi se o čovjeku koji je napravio sjajne rezultate gdje god je radio, kako u omladinskom, tako i u seniorskom, ali i ženskom rukometu.

"Smajlagić je moj prijedlog koji su prihvatili svi članovi UO. Imam sjajna iskustva iz rada s njim u RK Bosna, ali nisam ga zbog toga predložio, nego upravo iz razloga koje ste vi naveli. Sa omladinskim selekcijama Hrvatske je osvajao najsjajnija odličja, bio je desna ruka Line Červera u trenucima kada su Kauboji bili daleko najkvalitetnija reprezentacija na svijetu i javna je tajna da je zapravo on bio tvorac te generacije. Duvnjak i Karačić, koji su i danas među najkvalitetnijim igračima, su njegova otkrića u omladinskim hrvatskim selekcijama. Da ne nabrajam dalje, a pored svega toga, dobro poznaje i situaciju u bh. rukometu i nadam se da ćemo postići konačan dogovor."

Spomenuli ste i Smajlagićeve sjajne rezultate dok je vodio omladinske selekcije Hrvatske. Da li to znači da će se mnogo pažnje posvetiti i radu naših omladinskih selekcija, što često nije bio slučaj?

"Da, mi nemamo drugog izbora. Omladinske selekcije moraju biti u centu naše pažnje. Moramo uraditi pravu smjenu generacije u narednih dvije-tri godine i mislim da Smajlagić sa svojim pomoćnicima iz Premijer lige može biti taj koji će nositi taj projekat. On je čovjek koji priznaje samo rad, a takav nam i treba. Ima iskustva koje nam mnogo toga dobrog može donijeti i u radu sa omladinskim selekcijama. Ukoliko postignemo dogovor, a nadam se da hoćemo, on će biti taj koji će uspostaviti taj sistem u svim našim selekcijama od kojeg u budućnosti mnogo očekujemo".

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Za sami kraj, možda i neka vaša poruka?

"Moramo se svi prihvatiti posla, kako od nas u Savezu, tako i u klubovima, ali i u medijima. Biće nam potrebna podrška, a neki naš osnovni plan je da u narednih pola godine uz bh. rukomet pokušamo vezati i pooznate rukometne brendove. Mislim na firme koje su uvijek bile spremne pomoći, ne samo državne, nego i privatne. Želimo ih uključiti u rad Saveza, a kao partenere možemo ih privući samo poštenim radom, odnosno pozitivnom pričom i energijom, koju, vjerujte mi, posjedujemo".

Top Komentari

zilan66
Gospodine dali ste rszgovarali sa smajom karacicem.izvrsna,elokventna,sposobna osoba za zaviti u crno bh rukomet.jos se rsbih nije oporavio od smajine dinastije,ali pitam se ko zataska njegove papire.
1 0
ksenofobija
Korektan interviju, ekipa je mlada i ambiciozna. Bojim se samo nerada hrvatske komponente ali hajde pred nama je. Dosta je više Šahmana i slicnih.. Komentarisat cemo nakon godinu dana, ocekujemo od ove ekipe puno puno toga!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi