Kolike su šanse da Bosna i Hercegovina ode na Evropsko prvenstvo?

Analiza naše grupe

Kolike su šanse da Bosna i Hercegovina ode na Evropsko prvenstvo? · Komentar

E. Oštraković

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine imat će jako težak zadatak u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se 2020. godine igra u Mađarskoj i Slovačkoj.

Naša reprezentacija smještena je u grupu 2 u kojoj se još nalaze Njemačka, Austrija i Estonija.

Prvi favoriti u našoj grupi su naravno Nijemci, dok bi se za to drugo mjesto trebala boriti reprezentacije BiH i Austrije.

Reprezentacija Estonije:

Estonija, iako autsajder na papiru, nije nimalo naivna reprezentacija. Imaju nekoliko igrača koji igraju u ozbiljnim ligama. Nisu nimalo naivni i na utakmice sa njima ne treba gledati nimalo podcjenjivački.

Gubili su dosta utakmica u grupi u prošlim kvalifikacijama, ali niko ih nije ponizio. Sve su to bili porazi od tri, četiri ili pet golova razlike, a igrali su sa dosta jačim reprezentacijama od sebe.

Forma im opasno raste od prošle godine, što nikako nije pozitivan podatak za selektora naše reprezentacije, Bilala Šumana.

Posljednji put Bosna i Hercegovina je sa Estonijom igrala 2017. godine. Na domaćem terenu naša reprezentacija ostvarila je rutinsku pobjedu od 31:24, ali je u gostima upisala poraz od 29:25, što može biti zabrinjavajuća činjenica.

Ipak, jedno je sigurno kada je riječ o dvomeču sa Estoncima, a to je da ukoliko želimo na Evropsko prvenstvo, moramo ostvariti dvije pobjede protiv njih.

Reprezentacija Njemačke:

O reprezentaciji Njemačke nema potrebe mnogo trošiti riječi. Oni će kao i svake godine biti favoriti za top pet na Evropskom prvenstvu.

Dugo nisu uzeli titulu, a smjena generacija u njihovoj reprezentaciji desila se prije tri godine. Sigurno je da će napasti titulu, te da su za klasu jači od svih reprezentacija u našoj grupi.

Ukoliko neko uspije uzeti bod Njemačkoj, taj je gotovo sigurno učesnik Evropskog prvenstva, ali to će biti jako, jako teško.

Reprezentacija Austrije:

Neko realno stanje, kada je riječ o Austriji, trebalo bi biti da dobiju Estoniju u dvomeču, te da izgube od Njemačke u oba susreta.

Onda bi se dogodilo ono što svi očekujemo, a to je da dvomeč sa njima odlučuje putnika na Evropsko prvenstvo.

Ono što nam ne odgovara je tip rukometa koji igraju. To je brz rukomet, sa mnogo kontri i mnogo brzih izmjena, te je našim reprezentativcima jako teško pratiti taj ritam igre.

Njihovo najveće oružje, osim brzih kontri, je lijevi bek Nikola Bilyk koji skoro uvijek postiže preko deset golova, a tu je i još nekoliko igrača koji igraju u Bundesligi.

U suštini, ako ćemo govoriti nekim narodskim rječnikom, Austrijanci mnogo trče, a to nama nimalo ne odgovara, te ćemo morati pronaći način da ih usporimo.

Prošlo Evropsko prvenstov trebalo je selektoru Bilalu Šumanu pokazati u kojem smjeru mora da ide naša igra. Imamo mlade igrače koji mogu trčati i oni bi mogli biti naše "iznenađenje" na tim utakmicama.

Također prevaga, i to ogromna, mogli bi biti golmani, a u tom slučaju smo u velikoj prednosti jer je Burić sasvim sigurno jedan od najboljih golmana na svijetu u ovom trenutku.

Top Komentari

sport1
Sta je bilo veoma vazno napomenuti je, ko je trener njemaca. Jedan od najboljih, najtrofejniji trenera današnjice. A takodje je i Austrija vodjena od strane bivseg slovenackog reprezentativca. Sportski pozdrav
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi