Umičević: Bakir Izetbegović je spasio bh. rukomet, Herceg-Bosna ne postoji
VIDEO: H. Zilić/SportSport

Odžrana Skupština Rukometnog saveza BiH

Umičević: Bakir Izetbegović je spasio bh. rukomet, Herceg-Bosna ne postoji

E. Škorić

U Sarajevu je danas nakon dugo vremena održana Skupština Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj se govorilo o aktuelnim pitanja rukometa u BiH. Važno je napomenuti da su sve odluke donesene jednoglasno i da se vjeruje u bolju budućnost bh. rukometa.

Po završetku Skupštine je izjavu dao Marinko Umičević, bivši predsjednik RS BiH i trentuni predsjednik RS Republike Srpske, koji je tokom Skupštine tri puta izlazio na govornicu i govorio o nekim aktuelnim temama, a najviše je to bilo o poreskom broju bez kojeg naš Rukometni savez radi dugi niz godina.

"Drago mi je da je ovako dobro prošla Skupština, koja doduše nije bila dvije godine. Sve su odluke bile jednoglasne, što je jako pohvalno i nekakva nada za daljni rad", u uvodu za SportSport je govorio predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske i bivši prvi čovjek Rukometnog saveza BiH, pa je govorio o poreskom broju bez kojeg RS BiH funkcioniše već godinama.

"Što se tiče poreskog broja, nažalost, 2017. godine kada sam došao za predsjednika, tužili smo Poresku upravu Federacije BiH i dobili smo od Suda rješenje da mi nismo nasljednici nečega što nije postojalo. Dobili smo rješenje od Ministarstva pravde BiH. Međutim, od tog bivšeg Saveza ostao je dug 1,7 miliona KM, što je sada duplo veći sa kamatama. Poreska uprava FBiH morala nam je dostaviti novi poreski broj".

Na sastanku sa Poreskom upravom prije pet godina dogovorili smo da će nam dati novi poreski broj, ali ga nikada nisu dali. Tada smo radili preko Olimpijskog komiteta i bez njih ne bi otišli na dva Evropska prvenstva. Šta je rješenje? Politika... To se mora riješiti na višem nivou, da se napravi neka tužba, da vidimo ko je to radio na crno tolike godine, ko je napravio toliki dug? Treba iskoristiti gospodina Kenana Magodu, koji je ministar u Kantonu Sarajeva. On je spreman naći nove sponzore".

Bakir Izetbegović je, prema njegovim riječima, puno pomogao bh. rukometu.

Oglasi

"Moram i to da kažem, zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću spasili smo jedno 15 saveza. On je naredio da nam BH Telecom pomogne. Da toga nije bilo, davno bismo se ugasili", poručuje Umičević.

Dug prema sada već bivšem selektoru Ivici Obrvanu 225.000 KM?

"Po meni je to sporno. Moramo naći advokata, samo da nije kasno. Obrvan je nama dao ostavku, a ne mi njemu otkaz. On je dao otkaz i to kada je već prijavio igrače za EP, tako da bi možda drugi igrači išli na turnir. Prema ustavu, ako neko da ostavku, tri plate se isplati, što je 15.000 eura, a ovi traže 120.000 eura. Ne znam kako se to isplati..."

Zbog čega je sve naslonjeno na politiku u Rukometnom savezu?

"Jedino je u fudbalu situacija drugačija, što je to UEFA napravila. Zašto se Košarkaški savez BiH sastoji od Kantona Sarajevo, Herceg Bosne i RS-a? Kriminal! Protiv zakona. On treba da se sastoji iz Federacije BiH i Republike Srpske. I danas sam par puta čuo Herceg - Bosna. Nema ovdje Herceg-Bosne, samo RS i Federacija.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Mene napadaju što radim posao. Prvi sam imao petlju 2017. godine da tužim Poresku upravu FBiH i dobijem presudu na sudu da mi nismo nasljednici nečega što nije nikada postojalo. Pokrenuo žensku reprezentaciju BiH, prebacio 70 posto plaćanja u Republiku Srpsku, gdje mi radimo, da savez BiH može postojati. Onaj ko stalno radi je uvijek babaroga.

Otišli smo zadnja tri Eura, a raditi sedam godina bez poreskog broja, to nije lako. Mi sada da pređemo u Istočno Sarajevo, odmah ćemo dobiti poreski broj. Ne znam što se ovdje ne da, šta koči... Dok je lanac oko vrata, nemoguće je. Politika, politika, politika", rekao je na kraju Umičević.

Top Komentari

user1675926959
Čuj Bakir im valjao hahahahaah
2 1
Drakula
SMRT BAKIRU IZMETBEGOVICU!
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi