Bivši svjetski prvak Mario Kelentrić iznenadio rukometne nade Gradačca
Fatmir Sarajlić i Mario Kelentrić - sportski pozdrav dvojice prijatelja na treningu RK Gradačac

Ponovo kod kuće

Bivši svjetski prvak Mario Kelentrić iznenadio rukometne nade Gradačca

E. Škorić

Nekada veoma uspješni rukometni golman, a danas također jako uspješan trener golmana koji radi u Njemačkoj, Mario Kelentrić (50), boravio je na treningu omladinskih selekcija svog matčnog Rukometnog kluba Gradačac.

Mario Kelentrić bio je proslavljeni reprezentativni golman Hrvatske sa kojom je 2003. godine u Portugalu bio svjetski prvak, ali je svoju karijeru započeo u rodnom gradu Gradačcu i ekipi RK Gradačac.

Pedesetogodišnjak je imao bogatu karijeru jer je branio za Zagreb, Celje, Essen, Medveščak, Melsungen, a ostaće upamćen po sjajnim odbranama na golu Hrvatske u periodu od 1997. do 2004. godine. Kruna njegove karijere bila je maločas spomenuta titula svjetskog prvaka.

Iza sebe ima "more" individualnih priznanja, ali i kolektivnih trofeja. Sa Zagrebom je pet puta osvajao prvenstvo Hrvatske, četiri puta Kup Hrvatske, a u sezoni 2012/13 osvojio je SEHA ligu, na samom kraju profesionalne karijere.

Također, bio je osvajač EHF kupa sa Essenom 2005. godine, a 2003. godine je sa svojim bivšim saigračima u reprezentaciji Hrvatske dobio posebno priznanje od Hrvatskog olimpijskog komiteta zbog osvojenog zlata u Portugalu.

Mario Kelentrić na golu Hrvatske pokušava da zaustavi Bertranda Gillea u duelu protiv Francuske na Svjetskom prvenstvu 2003. godine (Foto: EPA)

Radio je kao trener golmana kasnije u Zagrebu i hrvatskoj reprezentaciji, potom je samostalno vodio ekipu Sloge iz Doboja, a 2021. godine bio je u stručnom štabu reprezentacije Bosne i Hercegovine, zadužen sa rad s golmanima. Taj posao uspješno obavlja u Njemačkoj u ekipi Gummersbacha.

Oglasi

Mario Kelentrić je svakako jedan od najvećih sportista iz Gradačca, u koji se rado vraća, bez obzira gdje da ode zbog poslovnih obaveza.

Detalj sa utakmice Gradačca i Medveščaka u gradačačkoj Skenderiji.

U gradu Zmaja od Bosne je često viđen na sportskim dešavanjima, a sada je svojim prisustvom iznenadio mlade rukometne talente, te će sasvim sigurno svojim savjetima pomoći ovim omladincima da jednog dana ostvare svoje snove.

Osim toga, družio se sa trenerom Fatmirom Sarajlićem i sa svojim prijateljima koji su vezani za RK Gradačac, bivšeg premijerligaša koji ima velike planove u budućnosti i koji želi ponovo puniti Skenderiju i igrati najvažnije rukometne utakmice.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Uz podršku ljudi poput Kelentrića, nema sumnje da će čelnici Rukometnog kluba Gradačac puni motivacije pronaći način da opet budu tamo gdje im je objektivno i mjesto - u najvišem rangu bh. rukometa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi