Sam protiv sedmorice: Nemoguća pozicija i jedno od najvećih čuda u historiji rukometa

Antologijski gol

Sam protiv sedmorice: Nemoguća pozicija i jedno od najvećih čuda u historiji rukometa

A. Čaušević

Postići gol iz deveterca po isteku vremena kada su svi protivnici ispred vas se čini nemogućom misijom.

Svaki sport ima svoje nezaboravne trenutke. U rukometu se jedan takav desio na Olimpijskim igrama u Pekingu sa Mikkelom Hansenom u glavnoj ulozi.

U susretu grupne faze između Rusije i Danske Rusi su imali 24:23 na minut prije kraja, ali su na kraju uspjeli izgubiti.

Nakon što su Danci izjednačili, Rusi su izveli brzi centar, međutim nisu uspjeli pronaći put do mreže, a do kraja je bilo ostalo devet sekundi.

Ruski rukometaši su napravili faul za devetarac iskosa s lijeve strane, vrijeme je isteklo i činilo se da je tadašnji Evropski prvak eliminisan sa Igara.

Loptu je tada u ruke uzeo 20-godišnji Hansen. Uslijedila je čarolija kao potvrda da je velika zvijezda rođena.

Oglasi

Snažnim i preciznim udarcem Danac je poslao loptu preko ruskog bloka od šest igrač i pogodio same rašlje za 25:24. Rusi su u nevjerici gledali kao da se pitaju šta se upravo desilo.

"Kao trener bio sam u svakojakim situacijama, ali je ovo prvi put da izgubim utakmicu na ovako glup način", kazao je poslije utakmice tadašnji selektor Rusije Vladimira Maksimov.

Danci su tada zaustavljeni od Francuza u četvrtfinalu, ali su u godinama koje su uslijedile postali apsolutni rukometni vladari sa osvojenim pregršt trofeja na velikim takmičenjima.

U međuvremenu je i sada 34-godišnji Hansen postao velika svjetska zvijezda i jedan od najboljih u historiji ovog sporta.

Intersanto da ta tokom klupske karijere pratio veliki maler pošto igrajući za Barcelonu i PSG nije uspio osvojiti rukometnu Ligu prvaka. Od naredne sezone igrat će za Aalborg.

Top Komentari

Gvardijan
I nas bivsi rukometni reprezentativac Dusko Celica je isto ovako sa deveterca postigao gol,tako da ovo i nije bas nesto posebno.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi