Možda smo totalni autsajderi, ali imamo pravo da se nadamo

Rukometaši večeras protiv Norveške

Možda smo totalni autsajderi, ali imamo pravo da se nadamo

E. Škorić, foto: E. Oštraković

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra historijsku prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu.

Bh. rukometaši smješteni su u grupi D zajedno s rukometnim silama kao što su Francuska i Norveška, a uz to tu je i uvijek neugodni Portugal. Grupa nije mogla biti teža, ali izabranici Bilala Šumana došli su u Trondheim rasterećeni i to može da bude naše glavno oružje.

Uostalom, već smo zaključili da smo 'totalni autsajderi', pa nema čega da se plašimo, ali imamo pravo i da se nadamo. Sudeći po nedavnom remiju s Hrvatskom u Poreču, itekako imamo pravo na to.

Norveška je jedan od domaćina turnira koji je počeo jučer, ali i jedan od glavnih favorita za medalju, što dovoljno govori o njenoj kvaliteti. Skandinavci su najopasniji iz kontranapada, a Bilal Šuman je toga itekako svjestan.

“Želim da i mi trčimo kontru i polukontru, gdje su Norvežani suvereni. Protiv Danske su prije tri-četiri dana imali 25 kontri. To znači da veoma brzo završavaju napade, bit će jedan ogroman fokus na vraćanju u odbranu i da pokušavamo sve vrijeme da igramo šest protiv šest”, rekao je Šuman.

“Nismo došli ovdje da gledamo kako drugi igraju već da pokažemo da možemo i mi igrati. Fizički ne zaostajemo nikako od bilo koje selekcije na Evropskom prvenstvu. Imamo visinu, dužinu i širinu, koja je potrebna za igrati na ovakvim takmičenjima”, zaključio je Šuman.

Norvežani igrali nekoliko velikih finala

Najveći uspjeh Norveške na evropskim prvenstvima je treće mjesto iz 2016. godine u Poljskoj, a prošle godine su igrali i finale Svjetskog prvenstva, ali su poraženi od Danske. Finale su igrali i 2017. godine, tada su poraženi od domaće momčadi Francuske.

Što se tiče igračkog kadra Norveške, većina igrača dolazi iz njemačke Bundeslige, nekolicina ih nastupa u Danskoj, a jedna od glavnih zvijezda dolazi iz PSG-a - Sander Sagosen.Radi se o poprilično mladom sastavu, najiskusniji je Magnus Jondal s 31 godinom, dok je 30+ jedino još godinu dana mlađi Kristian Bjornsen.

Vrijedi istaći da Norveška ne može da računa na kapitena Bjartea Myrhola, koji zbog povrede neće igrati na Evropskom prvenstvu.

Susret Norveške i BiH igra se večeras od 20:30 sati, a naredne mečeve Zmajevi igraju u nedjelju od 16 sati protiv Portugala te utorak od 18:15 sati protiv Francuske.

Prve dvije selekcije iz svake grupe idu dalje, a na turniru u proširenom formatu nastupaju 24 reprezentacije.

Nešto ipak možemo i dobiti

Sve i da doživimo debakl večeras, pa i u narednim mečevima grupe i odemo kući razočarani, ne treba očajavati. Svjesni smo na koji način "živi" bh. rukomet, s kakvim nedaćama se godinama susreće i da je doslovno bilo upitno da li možemo i igrati na EP-u zbog nedostatka financija.

Ali odlazak na Euru treba da bude određeni vjetar u leđa, snaga i motiv za dalje, prilika da se rukometnom svijetu pokaže ova zemlja željna sportskog nadmetanja. Navijači u BiH napokon mogu navijati za svoje prateći najbolje rukometne utakmice, a igrači su najzad dobili priliku da možda postanu članovi velikih klubova koji će imati priliku da ih večeras, u nedjelju i utorak vide na otvorenoj sceni.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Postoji sto razloga da budemo zabrinuti, ali i nekoliko njih da budemo sretni i ponosni i da uživamo u rukometu, ma kakvi god bili ishodi.

Svi su već upisali pobjedu Norveškoj, pa i kladionice širom svijeta. MOZZART kvote možda najbolje svjedoče o jazu između nas i Skandinavaca. 

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Čuj kolijevka rukometa na ovim prostorima da bude totalni autsajder?! Ne nasmijavajte me. Bićemo pravi, ja to znam! Bosna!
3 1
Chupy
Nazalost, 7-8 razlike za Norvezane. Tolika je razlika u kvalitetu.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti