Nestvarna drama u velikom finalu i još jedan dokaz da Nijemce nikada ne smijete otpisati!

Magdeburg prvak Evrope

Nestvarna drama u velikom finalu i još jedan dokaz da Nijemce nikada ne smijete otpisati!

E. Škorić

U finalu 14. izdanja Final Foura Lige prvaka u Koelnu danas su se sastali Kielce i Magdeburg, a naslov je osvojila njemačka ekipa koja je slavila sa 30:29 (26:26) nakon dva produžetka i velike drame.

Njemački Magdeburg je jučer u polufinalu senzacionalno izbacio Barcelonu, dok je Kielce savladao PSG. Oba meča bila su jako interesantna i neizvjesna do samog kraja, a uzbudljivo je bilo i tokom finala.

Magdeburg je sjajno otvorio meč, poveo sa 4:1, ali se Kielce brzo vraća i uspostavlja terensku inicijativu, a potom dolazi do preokreta i prvog svog vodstva na duelu (7:6).

Do kraja prvog dijela Poljaci odlaze na +2, pa je na odmoru bilo 15:13 u njihovu korist. Sjajno su rukometaši Kielcea otvorili nastavak meča, pa poveli 18:14, te su do kraja održavali prednost.

Utakmica je bila prekinuta 13 minuta prije kraja jer se ukazivala ljekarska pomoć jednom novinaru koji se srušio na tribini.

Magdeburg je "disao za vratom", bio na gol ili dva zaostatka, ali nedovoljno da se na kraju dođe do pobjede i nove titule prvaka Evrope. Magdeburg je na 10 minuta prije kraja imao napad za izjednačenje, ali sjajni Wolf je upisao novu odbranu. Dvije minute kasnije, Wolf je savladan za 22:22 i Magdeburg se vratio.

Oglasi

Nakon toga se igralo gol za gol, a onda je Magdeburg poveo sa 25:24. No, drama je nastavljena, novo izjednačenje, a onda greška rukometaša Magdeburga, Dušebajev u kontri pogađa i Kielce ponovo vodi.

S igračem više, Kielce je imao posljednji napad na meču za titulu, dok se Magdeburg nastojao odbraniti i izboriti produžetke. Na kraju, 26:26 i produžeci. Njemački prvak je u 4. minuti prvog produžetka imao zicer za +2, no Wolf bilježi nestvarnu odbranu. Akrobacija Kielcea, cepelin, za 27:27. U posljednjim sekundama prvog produžetka Magdeburg je iz sedmerca preuzeo vodstvo (28:27).

Velika borba i velika drama i u drugih pet minuta produžetaka, ali Nijemci dolaze do +2, a zatim veliki promašaj Smitsa za +3, kada bi možda sve bilo i riješeno. Kielce to kažnjava, pa smanjuje na 29:28. Magdeburg je imao 30:28 na manje od dvije i po minute do kraja. Potom novi magičan potez Alexa Dušebajeva, asistencija sa zaigrača, pa Kielce ostaje u životu.

Njemački tim je promašio svoj posljednji napad, dok je Kielce imala samo slobodno bacanje preko živog zida jer je istekao 70. minut, ali nije uspio da dođe do penala. Smits je kao prvi strijelac predvodio Magdeburg sa osam golova, dok su po Damgaard i Kristjansson postigli po šest pogodakla. U poraženom timu Alex Dušebajev osam golova, Moryto i Nahi po pet. Wolf je briljirao, imao je 17 odbrana, ali Kielceu je to bilo nedovoljno.

Njemački tim je želio prvi trofej od 2002. godine i na kraju ga je osvojio. Ono što je bio adut Magdeburga je veliki broj njegovih navijača u dvorani u Njemačkoj, koji su na neki način napravili prevagu u momentima odluke.

Ranije je odigrana utakmica za treće mjesto. Barcelona je sa 37:31 pobijedila PSG u duelu koji su možda mnogi očekivali u velikom finalu.

Top Komentari

Bajernovac
Wau svaka cast na sva ona iskljucenja i pehove veliko bravo Njemci ...zasluzeno ..
1 0
Nijemaca najmanje. Golman najjači igrač. Zasluženo.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi