Najskuplja pobjeda u historiji bh. sporta?

Ogromna novčana sredstva za Obrvana?

Najskuplja pobjeda u historiji bh. sporta?

Adnan Beganović

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine samo nekoliko dana uoči prvog susreta pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ostala je bez selektora, ali i krovna kuća bh. rukometa će najvjerovatnije ostati bez ogromnih novčanih sredstava.

Naime, sada već bivši selektor našeg nacionalnog tima, hrvatski stručnjak podnio je ostavku, a najavio je i da će se njegov advokatski tim obratiti Rukometnom savezu BiH.

Drugim riječima, čovjek koji je doveden kao dugoročno rješenje i koji je trebao unaprijediti igru našeg tima u čemu nažalost nije uspio, najavio je pravnu borbu za isplatu svog ugovora što bi u konačnici moglo skupo koštati Rukometni savez naše zemlje.

Iako iz Rukometnog saveza BiH nikada nisu zvanično objavili dužini Obrvanovog ugovora kao i njegova mjesečna primanja, nezvanične informacije govore da je hrvatski stručnjak imao ugovornu obavezu do početka 2025. godine uz mjesečnu platu blizu 10.000 KM.

"Ponovo sam istakao da je izuzetno mnogo 5.000 eura za platu selektora muške A reprezentacije Ivice Obrvana", između ostalog je za Nezavisne rekao donedavno prvo čovjek bh. rukometa Marinko Umičević.

A, kako prema Obrvanovim riječima iz krovne kuće bh. rukometa nisu ispunjavali svoje obaveze za pretpostaviti je da će ukoliko ne dođe do dogovora, u eventualnom sudskom postupku Obrvan lako odnijeti pobjedu pa da će mu se najvjerovatnije morati ispoštovati cjelokupan ugovor. Bar tako govore neki raniji slučajevi sa sličnom problematikom.

Oglasi

To bi značilo da će, ukoliko dođe do gore navedenog scenarija, za samo godinu dana (ugovor potpisan u februaru prošle godine) Obrvan inkasirati i do čak 470.000 KM.

Jedna pobjeda u sedam utakmica

Ivica Obrvan je reprezentaciju Bosne i Hercegovine preuzeo u februaru prošle godine uoči duela sa Austrijom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ostvarena je pobjeda, no u naredna dva meča kvalifikacija protiv Njemačke i Austrije upisani su porazi. Ipak, Zmajevi su se uspjeli plasirati na Evropsko prvenstvo na kojem učestvuju 24 selekcije ili drugim riječima, ako ćemo biti realni, svi oni koji koliko-toliko se ozbiljno bave rukometom.

Nakon toga su Zmajevi sa Obrvanom na klupi poraženi od Mađarske u prijateljskom susretu te su upisali tri poraza na Evropskom prvenstvu i to od Švedske, Španije i Češke.

Malo, od hrvatskog stručnjaka od kojeg se očekivalo da unaprijedi igru našeg nacionalnog tima. Malo, i za primanja koja je imao, naravno ako su tačne informacije koje je iznio predsjednin Rukometnog saveza BiH Marinko Umičević.

DOMAĆIN GOST  REZULTAT
BiH Austrija 27:21
BiH Njemačka 24:26
Austrija BiH 27:23
Mađarska BiH 26:24
Švedska BiH 30:18
Češka BiH 27:19
BiH Španija 24:28

Top Komentari

jelle
Pa valjda kad podneses ostavku Ti raskidas ugovor na svoju stetu i nema odstete ...da su mu dali otkaz onda bi morali ga isplatiti ...onda bi svako po vama nakon potpisa odradio jednu tekmu i dao otkaz i uzeo pare ...dje to ide tako
8 2
Nek_komsiji_crkne_krava
Jos jedan dokaz da kod nas vlada samovolja i lopovluk na svim nivoima. Obrvan je u pravu i treba da trazi novac koji mu je ugovorom garantovan. Zalosno je izmedju ostalog da se Umicevic buni a on isti radi protiv intresa i razvoja rukometa u BiH agitujuci da mladi igraci iz sjeveroistocne Bosne igraju za susjednu drzavu. Sta onda ocekivati? Osim toga gledano sa sportskog aspekta, mi smo ipak igracki skromna reprezentacija i limitirana za neke vece iskorake. Bez jakih klubova i igranja u evropskim takmicenjima, nema ni reprezentativnih rezultata.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi