Oglasio se Upravni odbor RS BiH

Poslije plasmana na EP

Oglasio se Upravni odbor RS BiH

A. Čaušević

Rukometna reprezentacija BiH je prije nekoliko dana ostvarila historijski plasman na Evropsko prvenstvo. 

Kako to obično biva u našoj zemlji umjesto zajedničkog slavlja uslijedile su podjele.

Tako je Upravni odbor RS BiH izdao saopštenje u kojem je naglašeno da se osjeća zabrinutost zbog pokušaja privatizacije i politizacije rukometne reprezentacije.

Saopštenje prenosimo u cijelosti.

"Poštovani,

povodom plasmana rukometne reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo i napisa po pojedinim portalima i sredstvima informisanja u vezi rada Upravnog odbora RSBiH kroz kvalifikacioni ciklus muške seniorske reprezentacije, nalazimo potrebnim obratiti se javnosti i iznijeti tačne činjenice i okolnosti koje su obilježile rad Saveza kroz netom završene kvalifikacije.

UO RSBIH želi najprije čestitati svim igračima i stručnom štabu zbog plasmana na Evropsko prvenstvo, čime su dali nemjereljiv doprinos istorijskom uspjehu rukometnog sporta u BiH, ali i sporta uopšte, dali podstreka mladim generacijama rukometaša da nastave njihovim putem, te na najbolji način promovisali državu BiH.

Ni u kom slučaju, nam nije namjera ovaj uspjeh rukometne reprezentacije pripisivati Upravnom odboru RSBiH, jer te zasluge najprije pripadaju igračima i stručnom štabu, ali smatramo da ne treba ulogu UO nipodaštavati iznošenjem neistinitih tvrdnji i okolnosti.

Sadašnji UO RSBiH preuzeo je dužnost u Savezu u augustu mjesecu 2018. godine i prošao je sa igračima i stručnim štabom kompletan kvalifikacioni ciklus za plasman na Evropsko prvenstvo. Ne sporimo ogromne naslijeđene nagomilane probleme u Savezu, od kojih izdvajamo nedostatak ID broja i nepostojanje računa, i koje pokušavamo riješiti ali i pored toga nastojali smo reprezentaciji obezbjediti uslove za odigravanje kvalifikacionih utakmica.

Apsolutno nisu tačni određeni napisi i saopštenja kako su neka druga lica plaćala putovanja, hotele, pripreme za reprezentaciju, obzirom da je UO RSBiH obezbjedio sredstva za sve utakmice reprezentacije, i putovanja i hotele i pripreme i podlogu za odigravanje utakmica u Tuzli i drugo, sve to uz nesebičan volonterski rad članova UO RSBiH i u veoma teškim i složenim uslovima bez izvornih prihoda - kotizacija, članarina, licenci, kao i donacija koje se mjere u više stotina hiljada KM, a sva sredstva su obezbjeđena radom članova UO RS BIH kroz prodaju reklamnog prostora na utakmicama naše reprezentacije, znatan dio i kroz pomoć osnivača RS FBIH. Potrudili smo se i ne žalimo, jer nam to jeste posao, da igračima i stručnom štabu obezbijedimo sve moguće uslove za rad na okupljanjima. Uslovi za dobar rade ove reprezentacije su obaveza svih nas i mi smo se potrudili da imaju najbolje. Konstantne priče da reprezentacija na duga putovanja ide autobusom, da selektor plaća avionske karte su prošlost i stvari koji mi sebi nismo mogli, ni smjeli dopustiti. Svako ko redovno prati reprezentaciju i ima bilo kakav kontakt sa našim igračima i stručnim štabom zna da nije bilo dugih putovanja autobusom i da niko drugi, do Rukometni savez BiH, nije plaćao avionske karte i smještaj.

Stoga, UO RSBIH izražava veliku zabrinutost zbog pokušaja privatizacije i politizacije rezultata rukometne reprezentacije BiH, pojavljivanja u javnosti nama nepoznatih lica koja nezasluženo pripisuju sebi uspjeh reprezentacije. Oni politički puleni, koji ovih dana drže lekcije o funkcionisanju i načinu rada UO RSBiH, pripisuju sebi zasluge za rezultate, trebali bi možda pokazati šta su konkretno uradili za ovu reprezentaciju. Pozivamo ih i da ponude konkretna rješenja za situaciju u kojoj se nalazi rukometni sport u BiH, jer smo siti istrošenih floskula da je „stanje katastrofalno” - kao da mi to sami ne znamo. Svima koji misle da mogu naći rješenje nudimo da se priključi radu Upravnog odbora RSBiH, a da se ostave komentara po društvenim mrežama kojima sebi pokušavaju „ubrati” političke poene i ostvariti ličnu.

Također, smatramo nekorektnim održavati proslave uspjeha reprezentacije, a da na istu nisu pozvani Predsjednik, Potpredsjednici i članovi UO RSBiH, ali to predstavlja najmanji problem u odnosu na probleme u Savezu, na čijem rješavanju rade isključivo članovi UO RSBiH, uz napomenu da će UO RSBiH i dalje stajati uz mušku reprezentaciju, kao uostalom i uz sve druge reprezentativne selekcije, te nesebično doprinositi obezbjeđenju uslova za igranje utakmica reprezentacija", navodi se u saopštenju.

Top Komentari

konjnakvadrat
A ko je kriv za onaj spisak i stampac,?
5 0
roki-rokic
Samo Face to Face.Mamu im lopovsku.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi