Irfan Smajlagić zvanično predstavljen: "Fokus će biti na mladim igračima"

Novi selektor BiH

Irfan Smajlagić zvanično predstavljen: "Fokus će biti na mladim igračima"

H. Zilić, foto: T. Hebib

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije startaju 13. oktobra kada gostujemo Sloveniji, a tri dana kasnije dočekujemo Crnu Goru. U našoj grupi je još i reprezentacija Kosova.

Zmajeve će u novi ciklus sa klupe povesti poznato trenersko ime, Irfan Smajlagić, koji je dogovorio saradnju sa RSBiH i obavljat će funkciju selektora našeg nacionalnog tima u naredne dvije godine.

Smajlagić je u trenerskoj karijeri vodio je Egipat, RK Bosna Sarajevo, RK Zamet, RK Lokomotivu Zagreb, RK Čakovec i omaldinske selekcje Hrvatske kao i reprezentaciju Irana. Bio je i pomoćnik u stručnom štabu hrvatske seniorske reprezentacije i to na Svjetskom prvenstvu 2003. i Olimpijskim igrama 2004. kada su Vatreni osvojili zlatne medalje.

Što se tiče reprezentacije Bosne i Hercegovine, fokus će biti na mladim igračima i stvaranju tima za budućnost i duže staze, a danas je u Sarajevu upriličena press konferencija i zvanično predstavljanje Irfana Smajlagića na funkciji selektora seniroske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Prvo se obratio predsjednik UO RSBiH gospodin Kenan Magoda.

Oglasi

"Pozdrav medijima. Ovaj odziv govori da je RSBiH na pravom putu. Novi Upravni odbor je došao da definitivno vrati ovaj sport gdje mu je mjesto zajedno sa Irfanom Samjlagićem. Rukomet je posljednjih godina bio zapušten. UO je ozbiljno pristupio funkcijama, znamo probleme koje imamo unutar Saveza i jedan od ljudi koji može pomoći u cijeloj priči je Irfan Smajlagić", rekao je Magoda i nastavio.

"U dogovoru sa selektorom prvi cilj je stvaranje budućnosti, akcenat na mlađim selekcijama. Irfan dobro poznaje situaciju u bh. rukometu. On je čovjek koji ozbiljno ulazi u svaki trening i drago mi je što je postao dio priče. Ponudili smo ono što smo mogli".

"Cilj nam je da svi zajedno vratimo vjeru u rukometu, vi mediji, navijači. Gledat ćemo da igrači imaju sve uslove kakve treba reprezentacija da ima. Od prijevoza, spavanja, hrane, trudit ćemo maksimalno da sve bude kako treba. Irfan je pokazao veliku ljubav prema rukometu kada je prihvatio ovu poziciju. Želimo svi da vratimo rukomet u BiH gdje mu je i mjesto".

Nakon toga je riječ imao Irfan Smajlagić.

"Izvinjavam se svima što se nisam javljao. Bilo je dosta posla, dogovora. Idemo lagano i kada se krene u neki ciklus bit će vremena za dogovaranje. Biti selektor je velika čast. Kada predstavljate jednu državu to je velika obaveza. Toliko toga treba učiniti da se nešto dobro uradi, na nama sportistima je da radimo i budemo što bolji", rekao je Smajlagić i dodao:

"Rukomet u Bosni i Hercegovini je na granici raspadanja. Ovo je krajnji momenat da krenemo prema naprijed i uradimo neke stvari. Nećemo biti samo fokusirani na kvalifikacije. Fokus mene i RSBiH je da u narednom periodu napravimo bazu mladih igrača. Da tu imamo široku bazu igrača za seniorski nivo. Najveći problem je u BiH što nema kontinuiteta mladih igrača. Jedna generacija treba da starta sa 17-18 godina i to su neki planovi".

"Veliki je posao pred RSBiH, nije to samo staviti da papir. Treba imati strast prema svemu što se radi. Najbitnije je da ne stvaramo neku lažnu sliku. Gledat ćemo da u ova tri prozora u kvalifikacijama napravimo što bolji izbor igrača. Tu je bitno da igrač bude i mentalno spreman, situacija nije baš jednostavna. Moramo svi biti svjesni u kakvoj situaciji trenutno funkcioniše. Jako je bitan pristup igrača i odnos, ima tu dosta igrača koji mogu pomoći. Treba objektivno gledati sve, moja želja je da budemo sve bolji i davat ćemo maksimum u svakom trenutku".

O mladim igračima?

"Gledat ćemo da da od mladih igrača izvučemo što bolji kvalitet. Sve ćemo raditi u dogovoru. Također sa ljudima koji rade u klubovima imat ćemo kontakt, gledat ćemo svi da u mlađim kategorijama imamo što bolji rad i što bolju viziju. Ima i igrača koji se dosta razmišljaju u mlađim kategorijama. Objektivno gledano, ako igraču nije čast da igra za svoju reprezentaciju onda ne treba tu puno trošiti energije."

Top Komentari

bahlje
Tako je Smajlagiću ! Nisam neki njegov fan bio dok je vodio Bosnu , ali za ovo mu svaka čast . Kakve imamo koristi što ćemo se pojaviti na prvenstvu ako ćemo tamo izgubiti sve i kući prvim autobusom , Smajlagić po ovoj priči ima odličnu viziju da napokon rukomet dignemo iz živog blata , novinarima bi preporučio da ne stvaraju bespotrebno pritisak da se kao moramo plasirati , pustite ih neka rade i bez pritiska možda i sa podmlađenom Reprezentacijom se plasiramo , ali mnogo teže će biti ako budu pisali da je smak svijeta ako se ne plasiramo.
2 0
AmellemA
Tooooo Putine, svetska silo naša!
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije