RK Bosna: Priče o problemima u klubu daleko su od istine

Oglasili se iz redova bh. premijerligaša

RK Bosna: Priče o problemima u klubu daleko su od istine

S. Mlaćo

Dolaskom novih čelnika kluba u RK Bosna opredijelili su se za unapređenje funkcionisanaja segmenata kluba, sa posebnim akcentom na rad sa omladinskim kategorijama. 

Iz ovog kluba su se tim povodom odlučili oglasiti saopštenjem za javnost, te analizirati protekli period. Prenosimo ga u cijelosti:

"Nismo imali puno vremena za analizu budući da nas je čekao prelazni rok, u kojem smo bili primorani dovesti čak 11 novih igrača u seniorski sastav, s obzirom da je skoro kompletna ekipa iz prethodne sezone ranije napustila klub. Prvi dio sezone smo rezultatski katastrofalno odradili, budući da smo u dvanaest odigranih prvenstvenih utakmica uspjeli osvojiti samo četiri boda. Po završetku godine, ustanovljeno je da ekipa nije opravdala očekivanja te je svim igračima data mogućnost da promijene sredinu.

Analizirajući prethodne sezone, uz naših pola godine rada, postalo nam je jasno da Bosna već odavno funkcioniše po principu čistog preživljavanja. Evidentan je izostanak sistematskog rada sa postavljenim dugoročnim ciljevima. Klub nema izgrađen način finansiranja, već se iz godine u godinu koriste vlastita poznanstva članova upravnih odbora kako bi se došlo do sponzora i novca. Za razliku od skoro svih ostalih premijerligaških klubova, sedmerostruki prvak BiH nema značajnu finansijsku podršku državnih, odnosno entitetskih i opštinskih organa, izuzev Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Mirvadom Kurićem, kojem se i ovim putem zahvaljujemo. Sva ostala finansijska i svaka druga pomoć godinama izostaje. U takvoj situaciji, gdje svaka marka ima svoju vrijednost, veoma je skupa priča konstatno dovoditi veliki broj igrača sa strane i plaćati im stan i hranu, pored regularnih mjesečnih primanja, a činjenica je i da su domaći igrači godinama bili zapostavljani u odnosu na strance, što ne smatramo opravdanim. Omladinske selekcije ne funkcionišu već nekoliko godina te, u takvom odnosu snaga, budućnost kluba je stavljena pod veliki upitnik. U skladu s tim, odlučili smo da je u godini kada klub slavi svoj 70. rođendan, krajnje vrijeme da se stane u kraj životarenju naše Bosne, u punom smislu te riječi. U drugi dio sezone ćemo ući sa vlastitim igračima, odnosno ekipom čiji je prosjek godina 20 i koja broji nekoliko izuzetno potencijalnih rukometaša, koji će zasigurno u periodu koji dolazi, uz adekvatan rad, izrasti u velike igrače. Svjesni smo činjenice da većina njih još uvijek nije spremna za igranje na profesionalnom nivou, no spremni smo rizikovati i dati im šansu, te čak i po cijenu ispadanja iz Premijer lige, uprava stoji iza ovih momaka. Bosna se mora vrati svojoj djeci i pružiti im šansu da pokažu šta znaju i koliko mogu. Ponovo ćemo postati razvojni klub, što će, uvjereni smo, u bližoj budućnosti donijeti velike rezultate.

Kako se sa trenerom Kukavicom nismo uspjeli dogovoriti za dalju saradnju, a ovom prilikom mu se još jednom zahvaljujemo na svemu što je uradio za našu ekipu u prethodnih nekoliko mjeseci, novi stručni štab čine dvojica mladih i perspektivnih trenera Sanjin Kolaković i Sead Lagumdžija, za koje smo sigurni da će se adekvatno uklopiti u našu priču.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Napominjemo i da unutar kluba sve funkcioniše normalno i da su priče o bilo kakvim problemima daleko od istine, a mi se svakako nadamo da će Sarajevo stati iza svojih dječaka i podržati svoju Bosnu", stoji u saopštenju RK Bosna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi