RK Čelik uložio žalbu: Preuranjena odluka o prekidu prvenstva

RK Čelik uložio žalbu: Preuranjena odluka o prekidu prvenstva

Upravni odbor Čelika iz Zenice uputio je žalbu Rukometnom savezu BiH.

Zbog pandemije koronavirusa sezona je u Prvoj ligi FBiH okončana je osam kola prije kraja, a ta odluka nikako ne ide na ruku Čeliku koji je bio u igri za plasman u viši rang.

U Zenici ne sjede skrštenih ruku, pa su se predstavnici upravnog odbora kluba odlučili direktno obratiti državnom i federalnom rukometnom savezu.

”Niko i nikada od članova upravnih odbora nije nas konsultovao oko bilo koje odluke tih organa. Ne znamo da li Ze-Do kanton uopšte ima predstavnika u Savezu? Rukometni klub Čelik ove godine obilježava veliki jubilej – 70 godina uspješnog postojanja, rada i djelovanja, pa želimo da se naš glas u Savezu čuje. Zato smo se i jednom i drugom Savezu obratili sa pismom odnosno žalbom, posebno povodom odluka Upravnog odbora RS Federacije BiH o prekidu prvenstva i proglašenju pobjednika Prvoj lige Federacije BiH", kaže predsjednik kluba Pane Škrbić.

U pismu koje je poslano navodi se sljedeće:

"Izjavljujemo žalbu na odluku o prekidu prvenstva u Prvoj ligi FBiH-Sjever, jer smatramo da je preuranjena! Predlažemo da se suspenduje odluka Upravnog odbora RS Federacije BiH od 21. aprila ove godine o prekidu prvenstva u Prvoj ligi FBiH Sjever, jer nema nikakvog valjanog razloga da se ne odigra preostalih osam prvenstvenih kola ove lige u toku juna ove godine. Igranjem utakmica u terminima srijeda-subota (što nije neuobičajeno za rukometna takmičenja) praktično za mjesec dana (od 1. do 30. juna ove godine) može započeti i završiti prvenstvena sezona, a ne da se prvaci određuju ”za zelenim stolom”.

Čelik je borbu za viši rang vodio sa Krivajom.

"Alternativa za Prvu ligu FBiH Sjever je da RK Čelik odigra utakmicu koju ima manje od Krivaje (sa Bosnom, Tešanj), te da se onda u 'majstorici' Krivaje i Čelika odigra utakmica u Zenici pošto je Krivaja jesenas pobijedila Čelik u Zavidovićima. Koji klub pobijedi u uzvratnoj utakmici u Zenici – najpoštenije je da taj klub ide dalje, u Premijer ligu", smatraju u Čeliku.

Na tome nisu stali u Čeliku.

"Obzirom na često donošenje 'navijačkih' a ne pravnih i pravednih rješenja rukometnih saveza, predlažemo vam da se kod donošenja novih odluka pridržavate Propozicija i drugih akata koje ste sami propisali. Tako je, članom 99. stav 2 važećih i validnih Propozicija Rukometnog saveza FBiH, jasno utvrđeno da 'prvoplasirane ekipe Prve lige FBiH Sjever i Jug ostvaruju direktan plasman u Premijer ligu BiH'. Svaka drugačija odluka je protivpravna."

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Čelik se izjasnio i oko završetka prvenstva Premijer lige BiH:

"Predlažemo da se kao prvak Premijer lige BiH sezone 2019./20 proglasi RK Borac, te da se organizuje 'Liga za opstanak' od posljednjih 6 ekipa: Leotar, Konjuh, Vogošća, Goražde, Iskra i Drina. Stav RK Čelika je da novi članovi Premijer lige BiH, po važećim Propozicijama, moraju biti prvaci Lige FBiH Sjever i Jug, te prvak Prve lige Republike Srpske, što je u skladu sa preciznim Propozicijama za ovogodišnje takmičenje", zaključuju u pismu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi