Preminuo profesor koji je udario jake temelje bh. rukometu

Tužne vijesti iz Banja Luke

Preminuo profesor koji je udario jake temelje bh. rukometu

H. Zilić

Tužna vijest nam dolazi iz Banja Luke.

U 87. godini života preminuo je legendarni rukometni radnik i profesor Branko Janković koji je bio i osnivač RK Gračanica.

"Nakon duge i teške bolesti sinoć je u Banjaluci u 87. godini preminuo profesor Branko Janković.

Branko Janković, po rođenju Dervenčanin, 50-tih godina prošlog vijeka radio je kao nastavnik fizičkog vaspitanja u Gračanici.

Aktivan fudbaler i odličan gimnastičar, pokrenuo je inicijativu u okviru DTV”Partizan” za formiranje rukometne i košarkaške sekcije, te inicijativu za izgradnju igrališta za male sportove. Godinu dana kasnije završena je izgradnja rukometnog igrališta na današnjoj lokaciji, a 25.05.1956.g. odigrana je i prva zvanična rukometna utakmica protiv RK”Derventa” (16:15).

Branko Janković imao je ulogu trenera i igrača, te se smatra osnivačem rukometnog kluba i pokretačem rukometnog sporta u Gračanici. Budući da je postao gračanički zet (porodica Knežević), po svom odlasku u Banjaluku, profesor Janković rado se vraćao u Gračanicu, a zahvaljujući njegovim informacijama i pravovremenom prijavom, Gračanica je 1962.g. postala član Republičke lige BiH.

Po odlasku u Banjaluku, popularni “Brka” osnovao je i RK”Mladost” Banjaluka. Autor je većeg broja knjiga i priručnika iz oblasti rukometnog sporta.

Posljednji put profesor Janković je u organizaciji RKV ”Gračanica” 2018.g. posjetio naš grad i tom prilikom održao i prigodno predavanje.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Neka je vječna slava i velika hvala profesoru Jankoviću za sve što je uradio za bosanskohercegovački sport, rukomet i posebno za naš klub", stoji u saopštenju RK Gračanica koji se biranim riječima oprostio od čovjeka koji je ostavio dubok trag u bh. rukometu.

Posted by RK Gračanica on Wednesday, March 30, 2022

Top Komentari

Sanska_Prangija
Sad bih ispao glup kada bih pitao 'ko drzi gracanicu'
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi