RK Maglaj: Nećemo pristati na proširenje lige

Odluka se čeka

RK Maglaj: Nećemo pristati na proširenje lige

S. Mlaćo

I u RK Maglaj smatraju da je nemoguće nastaviti takmičenje u Premijer ligi BiH. Smatraju da se prvenstvo treba okončati prema pravilniku i da se moraju poštovati odluke.

Tri posljednjeplasirane ekipe bi tako napustile ligu, a u PL bi prvaci Prve lige FBiH Sjever i Jug, te prvak Prve lige RS.

"Skladno zdravstveno-sigurnosnoj situaciji u svijetu, ali i BiH uzrokovanoj pandemiji virusa COVID-19 i zaustavljanju svih kulturnih i sportskih događaja, stav RK Maglaj po pitanju nastavka takmičenja Premijer lige BiH u rukometu je sljedeći:

Smatramo da je krajnje nemoguće nastaviti takmičenje za sezonu 2019./2020. iz mnogih razloga:

1. Igrači već više od mjesec dana nisu u trenažnom procesu, te bi sam nastavak zahtijevao i dodatne pripreme uz mnogo rizika za povrede, ali i isto tako izlaganje zdravlja igrača usljed pojave virusa

2. Budžeti klubova su upitni, samim tim što su opštine grantove za sportske klubove primorane usmjeriti na druge stvari usljed vanredne situacije, ali i sponzori klubova su već sada u teškoj i neizvjesnoj finansijskoj situaciji i sigurno neće moći ispoštovati obaveze ugovora prema klubovima

3. Isto tako završetak prvenstva priveo bi se kasno, odnosno bila bi kratka pauza između završetka lige i ljetnih priprema za sljedeću sezonu, što bi opet dovelo u pitanje zdravlje igrača i mogućnost obavljanja tekućih obaveza klubova

4. Ovaj period treba poslužiti klubovima da konstruišu budžete za narednu sezonu, shodno već sada upitnoj finansijskoj konstrukciji

5. Na osnovu obrazloženja naš stav je jasan - da se registruju plasmani ekipa po zatečenim pozicijama na tabeli u trenutku prekida takmičenja. Nakon toga treba postupati po pravilnicima i po odlukamma koje je donio UO RSBiH u septembru prošle godine. U prevodu: tri posljednjeplasirane ekipe napuštaju Premijer ligu, dok će u Premijer ligu BiH ući prvak Prve lige FBiH – Sjever, prvak Prve lige FBiH – Jug i prvak Prve lige Republike Srpske.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Pozivamo članove UO RSBiH da poštuju odluke koje su donijeli i koje su potpisali članovi Predsjedništva. I svakako pozivamo ih da provedu odluke u potpunosti, što se tiče izgleda Premijer lige u naredne tri sezone, a ne samo odluku o ovoj sezoni (2019/20), koja je prekinuta.

Vjerujemo da će Upravni odbor RSBiH donijeti ispravne odluke. Pozivamo članove UO RSBiH da ne razmišljaju ni o kakvom proširenju lige, jer na to nećemo pristati", stoji u saopštenju.

Top Komentari

Gari Garinča
A jeste vi maglajani pametni.
1 2
Sahman
Tako je, prekinuti sezonu i zna se ko ispada i ko ulazi po propozicijama takmicenja
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi