Sistem!
FOTO - EPA

Šta i kako dalje?

Sistem! · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Sistem. Jedna riječ bez koje se u sportu ništa ne može napraviti. A, u Bosni i Hercegovini, odnosno u sportu naše zemlje ona odavno ne postoji. I zato smo tu gdje jesmo.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je svoj nastup na Evropskom prvenstvu. Upravo onako kako je bilo i očekivano, ukoliko se realno stvari posmtaraju, u grupnoj fazi.

Sve drugo bilo bi ravno sportskom čudu, a takva se u rukometu ipak dešavaju jednom u 20-ak godina i sasvim sigurno njihovi autori neće biti rukometaši koji nastupaju za selekciju u čijoj zemlji ni za šta, pa tako ni za rukomet, ne postoji sistem.

U Bosni i Hercegovini, zemlji koja je "gladna" sportskih uspjeha, svako veliko takmičenje na kojem učestvuje neki od naših nacionalnih timova, donosi nerealna očekivanja, odnosno pretjeranu dozu optimizma pa je tako bilo i uoči Evropskog prvenstva za rukometaše.

A, na kraju priče ništa novo, odnosno realan prikaz stanja koje je takvo da zapravo ova, a i one dvije ranije selekcije koje su igrale na Evropskom prvenstvu, tu ne bi bile da Evropska rukometna federacije nije odlučila da na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta umjesto 16 učestvuje 24 selekcije.

Oglasi

Jedan od duela sa današnjeg meča Bosne i Hercegovine i Gruzije

Bosna i Hercegovina u ovom trenutku nema kvalitet za nešto više i koliko god to nepopularno bilo reći, zapravo je najmanje važno to da li smo od Švedske izgubili 17 ili 11 razlike, pa tako i od Nizozemske i Gruzije.

Dobro, poraz od Gruzije se mogao i morao izbjeći, ali šta bi nam donijela pobjeda? Historijsku noć jer pobogu pobijedili smo po prvi put na Evropskom prvenstvu i to u devetom meču.

Na neki način bi ta pobjeda, poznavajući naš mentalitet, pod tepih bacila sve probleme s kojim se susreće bosanskohercegovački rukomet, pa tako i reprezentativni. A, ti problemi su zapravo činjenica da u bh. rukometu ne postoji sistem za bilo šta, no bez uspostavljanja sistema bilo kakav reprezentativni iskorak neće biti ostvaren.

Bez jasnog sistema nema rezultata

Ipak, bitno je istaći da se sistem počinje graditi prije svega u vladajućim strukturama bh. rukometa, te da se onda prenosi na reprezentativni, pa i klupki rukomet u našoj zemlji, koji je ruku na srce, iz godine u godinu na sve nižim granama.

Drugim riječima, uspostavljanje sistema u Savezu kakav je naš, je sasvim sigurno zahtjevan posao, ali bez toga bh. rukomet će biti osuđen na stagniranje i pobjede protiv ozbiljnijih selekcija i bilo kakav iskorak, ostat će samo pusti san.

Oglasi

Naravno, uspostavljanje sistema znači i odabir kvalitetnih stručnih kadrova koji će u jednom recimo šestogodišnjem periodu raditi sa mladim rukometašima i pripremati ih za A selekciju. Ali, raditi po jasnom planu i programu koji mora podrazumijevati jednu polaznu tačku - moderni rukomet.

Zarobljeni smo u rukometu koji se igrao prije 30-ak godina što se moglo vidjeti i na Evropskom prvenstvu. Kontranapad u našoj igri ne postoji, brzi centar da ne pričamo i sve to nam donosi ovo što imamo godinama. A, to je zapravo ništa.

U sistem, odnosno plan i program kojim bi barem onako iskreno pokušali rukomet dovesti na jedan viši nivo, potrebno je uključiti i stručni kadar koji radi u klubovima i školama rukometa širom Bosne i Hercegovine.

Dobro, možda ne širom jer nije tajna da neki klubovi zapravo "žive" za to da "naprave" igrača za drugu reprezentaciju, no ipak polazna tačka bilo kakvog ozbiljnog rada na duže staze, mnoraju biti klubovi i to, da se ne lazemo, oni iz dijela Bosne i Hercegovine u kojem srce kuca samo za ovu reprezentaciju.

Nekako se, bar po onom što vidimo tokom nastupa naših selekcija, pa i omladinskih, čini da se u klubovima, pogotovo sa omladinskim selekcijama, radi po davno prevaziđenim metodama zbog čega ozbiljnijih klupkih i reprezentativnih uspjeha nema na vidiku.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Sve u svemu, još jedan "izlet" rukometne reprezentacije je okončan i u narednim danima ćemo vjerovatno svjedočiti diskusijama o statusu selektora i njegovog stručnog štaba, pa ćemo očekivano određenim smjenama stvarne probleme ponovo staviti pod tepih.

I to svjesno, a ukoliko nastavimo ovim temmpom, "sutra" će i plasman na Evropsko prvenstvo na kojem učestvuju 24 selekcije, biti samo pusta želja.

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
kaki bolan sistem rodzeno bez talenta nezna nemere mentalni poremecaj fali klikera u glavi za sporta i volje guzce oznojt a posto nema u glavudji sto i gujc da znoji nemamo olempijske medalje zakrzljala nacja limitirata ima sam dugu jezicinu i nista vise ha ja
3 1
user1574859714
Njavise stvaraju euforiju i nerealna ocekivanja mediji i novinari. Svojim nerealnim pisanjima stvaraju od igraca tzv igracine,od timova tzv sampione a ljudi slijepi. I onda razocarenje ali to za ove slijepe i nerealne. Za mene licno nije.Znam koliko nemozemo.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi