SportSport.ba ponovo na licu mjesta: procedure, procedure…

Bodrimo Zmajeve na Evropskom prvenstvu

SportSport.ba ponovo na licu mjesta: procedure, procedure…

E. Haračić

Gotovo dvije godine nakon što je pandemija COVID-19 prekinula sva putovanja na sportske događaje i utakmice koje su naši reprezentativci igrali van BiH, ekipa portala SportSport.ba ponovo je na licu mjesta na jednom velikom sportskom događaju.

Naše zadnje putovanje pred pandemiju bilo je na EP kada smo u norveškom Trondheimu pratili naše rukometaše, a sudbina je htjela da nastavimo tačno tamo gdje smo i zaustavljeni - ponovo na rukometnom EP, ovaj put u Slovačkoj, tačnije Bratislavi.

Sam put privatnim vozilom iz Bosne i Hercegovine ka Bratislavi je ugodan, traje nekih 8 sati preko Hrvatske i Mađarske i preporučujemo ga svakom ko bi želio odvojiti vikend koji je pred nama kako bi bodrio Zmajeve u borbi za plasman u završnicu. Sve što je nama bilo dovoljno jeste potvrda o dvostrukoj vakcinaciji koja je u našem slučaju bila starija od 6 mjeseci što nije predstavljalo problem na granicama.

Troškovi boravka u Bratislavi su sasvim prihvatljivi, 60-70 KM će vam kupiti noć u izvrsnom stanu u centru grada, sasvim blizu dvorane i uz besplatan parking, a cijene u ugostiteljskim objektima su nekih 20-30% više nego u centru Sarajeva uz, naravno, mandatoran pokaz potvrde o vakcinaciji pri svakom ulasku u objekat. Samo najizdržljiviji kafu piju vani, ali na kontinentalnom minusu rizik od srčanog udara od zime sasvim sigurno je veći nego od vakcine, pa ni izbor za Bratislavljane nije težak. Sam grad nije prevelik i za posjet većini najzanimljivijih lokacija nije vam potreban nikakav prevoz.

Ipak, treba uzeti u obzir i to da Slovaci za razliku od Bosanaca i Hercegovaca sasvim ozbiljno shvataju COVID i da bez obzira na to što svi ugostiteljski i trgovački objekti rade, na ulicama, a pogotovo u kafićima nema gotovo nikog.

U Slovačkoj, kapacitet dvorana smanjen je na 25%, a sama Ondrej Nepela Arena nakon rekonstrukcije 2009. godine prima 8.350 osoba, što znači da će našu reprezentaciju moći sa lica mjesta gledati oko 2.000 navijača - sasvim dovoljan kapacitet za sve eventualno zainteresovane ljubitelje rukometa i naših Zmajeva. Za ulazak u dvoranu, uz potvrdu o dvostrukoj vakcinaciji i naravno kupljenu ulaznicu, tražiće vam negativan antigenski test koji nije stariji od 24 sata, a koji možete uraditi u okviru same dvorane po cijeni od 15 eura i rezultate dobiti kroz pola sata na vašu mail adresu. Prethodno, morate se registrovati na COVID portal Slovačke i ostaviti svoje podatke o vakcinaciji.

Oglasi

Zašto jednostavno, ako može komplikovano?

Ipak za novinare i sve one koji žele imati pristup terenu i igračima, procedura nije tako jednostavna, a EHF ne bi bio EHF kada ne bi napravio konfuziju i niz propusta u organizaciji po kojima nam je već tradicionalno poznat.

Da bi podigli akreditaciju, novinari i fotografi uz potvrdu o dvostrukoj vakcinaciji moraju imati i negativan PCR test i to izdat od validne institucije (što znači, ne rizikujte sa bh. testovima) za čije rezultate je neophodno 24 sata. Ovo je prvo najavljeno putem zvaničnih mailova, onda demantovano uz objašnjenje da je dovoljan i jeftiniji antigen, pa onda opet potvrđeno kao obavezno. Uz obaviještenja, EHF dostavlja i listu ovlaštenih laboratorija i njihovo radno vrijeme koje je, ispostaviće se, potpuno netačno.

U laboratoriji označenoj kao zvanični "EHF testing site" u verbalnom nadmudrivanju sa medicinskom sestrom koja ne govori nijedan jezik osim lokalnog nismo izašli kao pobjednici, te smo ljubazno kroz Google Translate obaviješteni da smo "dažba krečili" i da PRC test ni u kom slučaju ne možemo imati spreman za utakmicu BiH - Švedska. Ni posjet Media Officeu u samoj dvorani nije donio optimizam. Uz noz oprečnih dezinformacija o tome kakav test je potreban i koliko star on smije biti, slali su nas od punkta do punkta - ali svi su zatvoreni.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Na kraju, ono što je EHF zakomplikovao, riješili su dovitljivi volonteri. U duhu slavenskih naroda, rješenje smo našli u neimenovanom jaranu koji je medicinski tehničar i ima par antigen testova kod kuće. On će brzo doći, testirati nas antigenski umjesto PCR, lično potvrditi da smo zdravi i to je sasvim dovoljan garant za izdavanje akreditacija.

Sutra novi dan i novo testiranje. Brza registracija na COVID portal Slovačke, nakon toga još brži ubod u nos, negativan antigen i spremni smo za ulazak u dvoranu. Test će nam trajati do sutra, kada proceduru ponavljamo. Ako ništa, zdravi smo i spremni za utakmicu!

Top Komentari

Malmi_Suomi
Hahahahahaha super članak i bravo za novinare . Svaka čast na upornosti i dovitljivosti tj snalažljivosti. I osim vas novinara vjerovatno neće niko biti od navijača da bodri reprezentaciju??? Svaka Vam čast momci novinari!!
4 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi