"Studenti" opstali: Bosna furiozna na otvaranju prvenstva

Sarajlije s djecom u Prvoj ligi FBiH

"Studenti" opstali: Bosna furiozna na otvaranju prvenstva

Bilo je lijepo u nedjelju navečer na Mojmilu. Simpatično, barem. Ne kao onda kada su i tom i ostalim sarajevskim dvoranama gazili velikani evropskog rukometa, grdosije od igrača, to je ipak pluskvamperfekat.

Sada je neko novo vrijeme, vrijeme otkazanih letova i kolapsa sportskih klubova iz Sarajeva koji se ne bave fudbalom.

U tom smislu, i u dvorani koja je nekad izgledala ljepše, sa više sadržaja i duha, pohvalno je što se opet igra rukomet, što opet igra Bosna još uvijek najtrofejniji sportski kolektiv u BiH.

Studenti, ali ovoga puta u doslovnom smislu, počeli su takmičenje nakon nekoliko mjeseci što se o njima ništa nije znalo, ni da li će opstati, ni sa kojim novcem, kako, ko će voditi ekipu, kolika su dugovanja i ako opstane ko će za tu Bosnu igrati.

Pa su se neumorni entuzijasti i zaljubljenici u rukometnu bordo boju, Fuad Malagić, Enid Tahirović, Zuhdija Korkarić, Tarik Smajović... po kozna koji put prihvatili posla da spase što se spasiti da. Kako je crta nakon prethodnih (polu)uprava podvučena odlučilo se da u Prvoj ligi FBiH ekipa nastupi sa igračima-amaterima, maltene djecom koja će igrati bez ikakve naknade.

I ta, takva djeca sinoć su na Mojmilu dobila B ekipu iz Donjeg Vakufa 32:18.

"Posložili smo se malo nakon što smo preuzeli klub", priča Fuad Malagić, nominalni predsjednik.

"Ekipa nam u prosjeku ima 18 godina, sinoć su igrala dvojica 2002. godište... Uglavnom su to momci koji ili studiraju u Sarajevu ili su srednjoškolci. Studenti nisu nužno iz Sarajeva, imamo momka iz Zavidovića, jednog iz Goražda... Tek tri starija igrača su igrala protiv Donjeg Vakufa."

Upravni odbor čine uglavnom bivši rukometaši, jedina osoba koja je tu, a nije bila u prvobitnom planu je novoizabrana diektorica Lejla Dizdarević koja je bila direktor jedne osnovne škole.

"Krenuli smo furiozno, ali to ništa ne mijenja naše planove i ambicije, mi imamo četvorogodišnji plan, za sada smo se konsolidirali, ali ambicije nam ne sežu da moramo odmah u Premijer ligu. Ovo s Donjim Vakufom nije nikakva realna slika, ali je bilo lijepo, fin ugođaj, djeca koja se bore na parketu i to nam je cilj. U međuvremenu ako neko prepozna vrijednost ovoga projekta, bit će dobro. Uglavnom ne želimo ništa više instant, jer se četiri godine radilo instant, pa smo završili tu gdje jesmo", kaže Malagić.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Škola rukometa u FIS-u subotom i nedjeljom

Malagić ističe zadovoljstvo činjenicom da je ponovo pokrenuta Bosnina škola rukometa.

"Subotom i nedjeljom od 2004. godišta i mlađi imaju priliku da uče o rukometu i treniraju u dvorani sarajevskog FIS-a, u periodu od 11.30 do 13 sati. Škola je potpuno besplatna i bilo ko ko se želi baviti rukometom dobrodošao je."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi