Svako zlo za neko dobro
Povratak Muhameda Toromanovića u prepoznatljivu formu: Još nije za staroga gvožđa (Foto: EPA)

Reprezentacija BiH iz Brčkog preselila u Maglaj

Svako zlo za neko dobro

Da su od prvog dana okupljanja u Brčkom bili svi koji su trebali biti, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ne bi dobila na širini što se utvrdilo nakon utakmice sa Mađarskom u Budimpešti (31:34).

Od prvog dana nisu ni trebali biti ovi koji su nedostajali jer su im prvenstva još trajala, pa su šansu dobili oni koji su ili manje igrali ili nisu nikako, kao i oni koje je trebalo isprobati.

Kada bi to Josip Perić dobio priliku da predvodi napad u prisustvu Ive Karačića i Marka Tarabochije? Kad bi zaigrali sa dva pivota da nije u ekipu upao Josip Vrgoč? S Prcom i Vegarom, Terzić ne bi dobio toliku minutažu u napadu...

Elem, selektor Bilal Šuman zadovoljan je provjerom u Budimpešti, kao i vremenom provedenim u Brčkom. Danas je reprezentacija preselila u Maglaj, a priključili su joj se igrači iz Poljske kojiam je konačno prvenstvo završeno, Prce, Panić, Tarabochia.

"Protiv Mađara smo imali čudnu situaciju, ali na kraju dobro je ispalo. Neću da kažem da smo igrali s rezervnim timom, jer su i ovi igrači pokazali da imamo širinu. Perić je bio na srednjem beku odličan, a posebno dobri su bili pivoti.

Mislim da smo sa pozicije pivota postigli petnaest golova. Što kroz direktne šuteve, što izborenim sedmercima", priča Šuman koji je posebno istakao Muhameda Toromanovića jer je podsjetio na svoje nekadašnje partije.

Utakmica u Budimpešti, uvidom u zvaničnu statistiku, kao da se igrala 2008. a ne 2018. Terzić je postigao osam golova, Toromanović šest. Kao u najboljim danima.

"Tore je odigrao stvarno odlično. Bio je jedno vrijeme totalno nespreman, slabo se treniralo u njegovom klubu, ali sada je ponovo onaj stari. Zabio je šest golova, izborio neke sedmerce. Treba istaći da su Mađari bili potpuno kompletni, oni za nekoliko dana igraju baraž i nije to bila neka krnja ekipa. Svi naši igrači našli su se na terenu, svi su imali određenu minutažu. U takmičarskom smislu utakmica je bila vrlo pristojna. Tri minute prije kraja imali smo minus jedan...", riječi su Šumana.

Dva sastava, budući da je naš selektor kreirao dva spiska, glavni i rezervni, kako bi što više igrača uveo u opticaj, odigrala su u Brčkom i meč između sebe, ovi k'o malo "glavniji" pobijedili su 28:25. I to govori da u narednim kvalifikacijama ako ništa nećemo biti deficitarni ni na jednoj poziciji.

"Ponavljam, ne treba nijednog igrača nazivati rezervnim. Svi su u vidokrugu i u odnosu na formu bit će pozivani. Plavi su savladali žute, mnogo smo rotirali. Tri golmana branila su u obje ekipe, Vrgoč je također jedno poluvrijeme igrao za plavi, drugo za žuti tim

Utakmica se igrala u znak zahvalnosti Brčacima na gostoprimstvu. Zaista se zahvaljujemo našem domaćinu, Vladi Distrikta Brčko, Općini, naravno kao i načelniku Općine Maglaj gdje ostajemo do petka. Imali smo odlične uslove u Brčkom, ja sam prezadovoljan ovim okupljanjem, ovih 12 dana bit će vrlo korisno."

Reprezentacija nakon četiri dana u Maglaju prvo naredno okupljanje imat će tek krajem oktobra kada počinju kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo, prvo na kojem će učestvovati 24 reprezentacije.

Bosna i Hercegovina nalazi se u grupi sa Bjelorusijom, Češkom i Finskom, a na Euro može i kao trećeplasirana u grupi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi