U Maglaju održan sastanak članova UO RS BiH, UO RS F BiH i predsjednika kantonalnih saveza

Tu su bili i predstavnici premijerligaških klubova

U Maglaju održan sastanak članova UO RS BiH, UO RS F BiH i predsjednika kantonalnih saveza

E. Oštraković

U Maglaju je juče održan radni sastanak članova UO RS BiH, UO RS F BiH, predsjednika kantonalnih saveza i predstavnika premijerligaških klubova.

Dan nakon sastanka dobili smo saopštenje za javnost od pomenutih aktera koje prenosimo u cjelosti:

"U vrlo kooperativnoj i kostruktivnoj atmosferi, analizirano je trenutno stanje u BH rukometu koje je ocjenjeno kao izuzetno složeno i teško. Zaključeno je da postoje dva ključna problema za funkcionisanje dvaju saveza, na kojima treba intenzivno raditi u narednom periodu. Kada je u pitanju krovni savez, to je svakako rješavanje pitanja ID broja, gdje se čeka nastavak sudskog procesa koji je u toku.

Problem, RS F BiH jeste tužba koju je svojevremeno uputio Hercegovačko-neretvanski kanton na registraciju RS F BiH. Svi prisutni, uvažavajući razloge predmetne tužbe, složili su se sa inicijativom da se uputi zvaničan poziv predstavnicima ovog kantona, da zbog interesa BH rukometa još jednom razmotre ovo pitanje, povuku tužbu i omoguće nesmetan rad i funkcionisanje RS F BiH u punom kapacitetu.

Nadalje, konstatovano je da svi predstavnici u zajedničkim tijelima na svim nivoima, moraju raditi na institucionalnom jačanju RS BiH i BH rukometa uopšte. Ocjenjeno je da sve više, niži organizacioni oblici organizovanja pokušavaju da preuzmu mandate od entitetskog ili krovnog saveza, čime se urušava i dovodi u pitanje rad i opstojnost RS BiH.

Zaključeno je da se sve funkcije, procesi, materijalno tehnička sredstva, prava i obaveze, tumačenja propisa i procedura, donošenje odluka, odmah i bezuslovno moraju vratiti u nadležnost onih organa i nivoa odlučivanja kojim po statutu i statutima pripada. Navedeno je niz primjera iz prakse, ukazano na niz nepravilnosti u tumačenjima, posljedično djelovanjima i zaključeno da se te i takve pojave i prakse, moraju ispraviti i u budućem radu ne dozvoliti.

Podvučeno je da je jedini i isključivi partner EHF-u upravo RS BiH.

Nadalje, analizirane su negativne pojave (neprilično skandiranje, navijanje, politizacija) na rukometnim terenima koje u ranijem periodu nisu bile svojstvene rukometnom sportu u BiH, a na koje će se u slučaju ponavljanja istih, najoštrije reagovati i tražiti sankcionisanje odgovornih, po istom aršinu za sve klubove. Želja je svih da rukometni sport, kao i do sada ima primat najsvjetlijeg BH ambasadora, a koji su mu izgradili prije svega reprezentativci u minulom periodu, a zatim i BH klubovi koji su u ranijim sezonama imali odlične i prijateljske odnose.

Zaključeno je da UO RS BiH, pod hitno mora usaglasiti pravilnike, odnosno pravnu legislativu, koja je trenutno u koliziji (po istom pitanju imamo različite propise registracione komisije, disciplinske komisije, UO RS BiH; komesara, takmičarske; propozicija o nastupu igrača liga i KUP). Dati su zadaci predstavniku registracione komisije da pokrene pitanje sportskih državljanstava igrača koji nastupaju u Bosni i Hercegovini i njihovog statusa/tretmana, da se konačno izvrši revizija svih ugovora i utvrdi status svih igrača, da se ista učini dostupnom svim klubovima, te da se dosljedno, pravično i neovisno poštuju propisi i pravilnici koji regulišu ova pitanja. Takođe je zatraženo i insistirano da naknade za registraciju i licenciranje igrača u RS RS i RS F BiH, moraju biti u istom iznosu u slučaju prelazaka igrača iz kluba u klub. Odnosno iz jednog u drugi klupski nivo takmičenja.

Konstatovano je da je u prošlom periodu iz različitih razloga dolazilo do preregistracija klubova i simboličnih promjena u nazivima istih, te promjena ID broja i bankovnih računa. Zaključeno je da se takve stvari moraju prepoznati i ubuduće bezrezervno postupati po propisanoj legislativi jer se u biti radi o novoosnovanim klubovima. Kada je KUP takmičenje u pitanju, zatraženo je da se prekine sa praksom samovoljnog tumačenja o pravima igrača za nastup u KUP takmičenju. Propozicije za lige i KUP takmičenje moraju biti usaglašene. Ukoliko u Propozicijama postoje članovi koji nisu dovoljno precizirali ovu problematiku, traži se hitna intervencija, kako bi se otklonile sve nedoumice. U oba takmičenja mogu igrati isključivo oni igrači koji su uredno registrovani i licencirani za predmetnu sezonu.

Također, insistirano je da se dosljedno poštuju dogovori vezano za mjesto održavanja završnice KUP-a, a da se u narednom periodu donesu dugoročna rješenja, koja bi bila najbolja za BH rukomet, a koja ne bi podlijegala stalnim zahtjevima i prijedlozima za izmjenu, ovisno o pojedinačnim interesima. Zahtjeva se od UO RS BiH, da što prije raspiše konkurs i sprovede proceduru za prijem generalnog sekretara RS BiH, jer je i to jedan od gorućih problema RS BiH. Prilikom angažovanja novih uposlenika i spoljnih saradnika koji vrše usluge za saveze oba nivoa, te nabavka MTS-a, zahtjeva se poštivanje zakonske procedure, izbor najboljih kandidata/dobavljača uz obavezno informisanje svih dužnosnika koji imaju predmetne nadležnosti u organima oba saveza, koji će po potrebi informisati svoje baze. Od UO RS BiH, očekuje se zakazivanje redovne Izvještajne Skupštine.

Na kraju sastanka, bilo je govora o donošenju rješenja za minulu sezonu jer je RS BiH jedini savez koji nije dostavio konačan odgovor EHF-u, a rok je 13.07.2020.g.. Konstatovano je da je u proteklih 27 sezona koliko se igra prvenstvo BiH, odnosno 18 sezona kako se igra zajednička Premijer liga, dolazilo do čestih i neprincipijelnih odstupanja i odluka. U tom periodu pri RS BiH najduže se u istom formatu (12 klubova; 3 ulaze; 3 ispadaju), Premijer liga zadržala tri sezone (2007/08; 08/09; 09/10), sve drugo je trajalo kraće. Zaključeno je da sada po prvi puta zaista imamo izvanrednu situaciju izazvanu pandemijom. Svima je jasno da postojeće Propozicije nisu na snazi jer su iste suspendovane, a na UO RS BiH je da donese konačnu odluku.

Svjesni činjenica da je odigrano tek 60% prvenstvenih utakmica, da samim tim tabela nije i ne može biti konačna, da 2/3 kluba iz zone ispadanja imaju šanse da obezbjede ostanak, da su u rukometnoj Evropi, rukometni savezi uglavnom donosili dvije vrste odluka: a) poništenje (bez prvaka) b) proširenje (sa prvakom) lige Mišljenje većina predstavnika klubova na jučerašnjem sastanku bilo je da zbog kvaliteta lige i dodatnih finansijskih troškova takmičenja, Premijer liga ne smije imati više od 16 klubova i da predviđene Propozicije, budu osnova za donošenje konačne odluke. Kao argumentaciju za takav stav, predstavnici klubova istakli su da bi smo u slučaju proširenja lige, imali po kvalitetu lošu, a po brojnosti najglomazniju ligu u rukometnoj Evropi.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Nadalje, novim Propozicijama za narednu sezonu morali bi predvidjeti ispadanje velikog broja klubova, što bi stvorilo prostor za neke nove ustupke, mahinacije, kompromise, a toj i takvoj praksi, mora doći kraj. Zaključeno je da članovi UO RS BiH u biti jedini imaju stvarni mandat u donošenju ove izuzetno delikatne i teške odluke. Međutim, istaknuta je želja većine klubova da Premijer liga ostane na maksimalno 16 klubova i da se u skladu sa Odlukama UO RS BiH od 09.09.2019.g., nastavi proces reorganizovanja takmičenja pri RS BiH. Svjesni smo da bi neke odluke UO mogle sa sobom povući i tužbe prema RS BiH, ali i da se neke teške odluke ipak moraju donijeti. Svi skupa izrazili su nadu da će UO RS BiH, 02.07.2020.g. naći najbolje rješenje, uvažavajući sve činjenice, okolnosti, stavove i prijedloge.

Opšta ocjena svih prisutnih sudionika bila je da treba nastaviti praksu saradnje, razmjene mišljenja i izgradnje zajedničkih stavova, za dobrobit i jačanje struktura RS BiH i BH rukometa. Dogovoreno je da će se i ubuduće predstavnici kantonalnih saveza i predstavnici u izvršnim strukturama dvaju saveza redovno sastajati i otvoreno razgovarati o svim problemima i mogućim rješenjima BH rukometa", stoji u saopštenju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi