U subotu sastanak Magode sa tri predsjedavajuća

RSBiH vapi za geneneralnim sekretarom

Kada je izabran prošli saziv Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, 10. juna 2017. na Ilidži, na čelu sa Amirom Zahirovićem, ocijenjeno je to kao historijski dan za bh. rukomet. Preregistrovalo se, prešlo sa jednog pravnog subjekta na drugi, no olako se zanemarila činjenica da postoje dugovanja prema ljudima.

U subotu sastanak Magode sa tri predsjedavajuća
Čelnici RSBiiH su pred historijskom odlukom: U slučajku da ne ispoštuju zahtjeve Kenana Magode propustili bi historijsku priliku za buđenjem bh. rukometa iz kliničke smrti
Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Upravo zbog tih dugovanja Saveza koji je prethodno egzistzirao kao jedan subjekat, ovaj drugi subjekat, pramda novi, ali nasljednik starog, nije bio u mogućnosti normalno funkcionirati.

Godina je prošla, ID broj se dobio nije. Nije jer se dugovi vratili nisu i sva suština krize rukometa u BiH svodi se na prostu činjenicu. Kada se vrate dugovi, ispune obaveze prema Poreskoj upravi FBiH i dobavljačima, dobijete broj i funkcionišete kao svi sretni.

Dakle, dugovi se moraju početi vraćati, htio neko prihvatiti tu činjenicu ili ne. Svjestan je toga i član UO i jedan od trenutnih "operativaca" iako mu to posao nije, Vojislav Rađa.

Zbog te činjenice, on smatra da je jedino rješenje pronaći adekvatnu, sposobnu osobu koja će sa funkcije generalnog sekretara početi povlačiti prijeko potrebne poteze, raditi u skladu sa zakonskim odredbama i pritom voditi kompletnu poslovnu politiku.

Rađa, kao i većina zrelih, normalnih i ljudi bez ličnog interesa kao primarnog, tu osobu vidi u Kenanu Magodi, čovjeku kojeg prethodni saziv nije želio izabrati jer nije odgovarao njihovim interesima, pa se samo izgubilo godinu dana ne pomjerivši se s mjesta.

Prema Rađinim riječima na posljednjoj sjednici UO, u nedjelju, donešena je odluka da se u subotu tri člana predsjedništva sastanu sa Magodomn, budući da je Rađin prijedlog konačno prihvaćen sa sve tri strane.

Kako saznaje SportSport.ba Magoda ima jasne uvjete i samo je pitanje koliko će članovi predsjedništva i UO biti spremni odreći se sitnih, vlastitih interesa nauštrb generalnih, zajedničkih.

Ne desi li se prevrat koji bi predstavljao barem malo zrnce optimizma u sumornoj atmosferi bh. rukometa, nastavak agonije bio bi izvjestan. Vjerovatno bi bila propuštena posljednja šansa da se stvari pokrenu s mrtve tačke.

"Najveći problem bh. rukometa nalazi se u pravu, moralu, etici i odgovornosti. Znate šta piše u knjizi Uvod u pravo Zdravka Grebe? Pravnik, ako je samo pravnik, on je bijedno stvorenje. Mi kao novi subjekat pravno ne bi trebali nasljeđivati dug starog Saveza, ali treba biti moralan i etičan prema ljudima i subjektima kojima se duguje. Mi moramo vratiti dostojanstvo Saveza i vratiti povjerenje. Ako ćemo samo analizirati koji je Savez šta napravio i šta je ko uradio to će značiti da se vrtimo ukrug. Kao pile kad mu odsijeku glavu, pa on ne zna gdje udara i krv samo šiklja", govori Rađa i dodaje:

"Moramo izabrati generalnog sekretara koji bi radio u skladu s normama i propisima. Dakle sekretar je osoba koja treba da vodi poslovnu politiku i bavi se operativnim stvarima, ali i da brine o takmičenju u Premijer ligi, njenim propozicijama. Praktično da rukovodi. To je zahtjevan posao, ali za mladu osobu u normalnim okolnostima on bi mogao biti izazovan.

Potrebno je samo da svi shvatimo da se treba raditi po stogo definisanim propisima. Kenan Magoda je moj prijedlog bio od starta, jer znam koliko je sposoban. On bi rasteretio članove UO od svakodnevnih aktivnosti, moralo bi mu biti dozvoljeno da izabere svoj tim, ljude kojima vjeruje i da se konačno uhvatimo u koštac s problemima. Mi imamo određene ciljeve i planove, ali svaki dan gubimo vrijeme u raspravama i trvljenju oko stvari koje nisu prioritetne i ne bi trebale biti u opisu posla članova UO Saveza", smatra Rađa.

Prema onome kako zvuče njegove riječi, on je uvjeren da će članovi biti spremni odstupiti od uskih, privatnih interesa zarad boljitka čitavog rukometa.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (0)

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.